x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul permiselor auto reizbucneşte la Brăila / Cu şcoala făcută, dar fără volan în mână!

Scandalul permiselor auto reizbucneşte la Brăila / Cu şcoala făcută, dar fără volan în mână!

20 Aug 2009   •   00:00
Scandalul permiselor auto reizbucneşte la Brăila /  Cu şcoala făcută, dar fără volan în mână!

Zeci de brăileni care vor să-şi ia permisul de conducere nu sunt primiţi în examen, pentru că au făcut şcoala cu instructori auto independenţi şi au terminat orele de pregătire după data de 11 iunie, când au intrat în vigoare noile reglementări de autorizare a instructorilor independenţi.



În această situaţie se află aproximativ 40 de candidaţi, care, deşi au început cursurile înainte de 11 iunie, când s-a schimbat legea ce prevede că instructorii independenţi nu mai au voie să aibă elevi decât dacă sunt angajaţi ai unei şcoli de şoferi, riscă să piardă banii şi să fie nevoiţi să facă, din nou, şcoala de şoferi.

La rândul lor, cei 20 de instructorii independenţi din Brăila sunt nemulţumiţi de faptul apariţia Legii 218/2009, care precizează că pregătirea teoretică şi practică a viitorilor şoferi se realizează numai într-o şcoală de şoferi, cu instructori proprii atestaţi, angajaţi cu contract de muncă, iar normele care urmau să explice cum vor putea să-şi facă meseria întârzie să apară.

Potrivit şefului Biroului Permise de Conducere şi Examinări Auto Brăila, subcomisar Laurenţiu Coman, odată cu noua lege au fost schimbate şi programele de testare computerizată a candidaţilor, iar instructorii independenţi nu se mai regăsesc în liste, astfel că elevii nu pot susţine proba teoretică întrucât nu-şi pot selecta instructorul. "Am solicitat Autorităţii Rutiere Române, instituţia ce se va ocupa cu autorizarea instructorilor independenţi, să ne transmită poziţia lor oficială cu privire la acestă problemă, pentru că oamenii au făcut şcoala de şoferi pe legea veche şi ar fi normal să fie examinaţi până la expirarea dosarului. Până se vor clarifica lucrurile, suntem nevoiţi să-i amânăm pe cei care ce află în această situaţie", a declarat Laurenţiu Coman.

Şeful Agenţiei Brăila a Autorităţii Rutiere Române (ARR), Constantin Mihăilă, susţine că, oricât de neplăcută este situaţia, ARR nu poate interveni pentru a-i ajuta pe elevii care nu sunt primiţi în examen sau pe instructorii acestora. "Noi nu am avut nicio treabă cu instructorii independenţi. Ei erau atestaţi de noi, însă erau înregistraţi la Registrul Comerţului şi autorizaţi de primărie. Noi putem doar să le facem controale, nimic altceva", a declarat Constantin Mihăilă, citat de Agerpres.

Până în data de 11 iunie, instructorii auto independenţi, atestaţi de ARR şi înregistraţi la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe, puteau pregăti cursanţi în baza unui contract cu şcolile de şoferi, din care rezulta că elevul a absolvit cursul teoretic.

×
Subiecte în articol: observator