În cazul Elodia, "the devil is in the detail". În amănunte aparent nesemnificative. În nuanţa vopselei de pe pereţi, în numărul cheilor de la yala de la intrarea în casă, în culoarea perdelei de la duş sau în lungimea mânecii cămăşii de poliţist. în atitudinea celui acuzat că şi-a ucis soţia şi că apoi i-a tranşat cadavrul.
Jurnalul Naţional vă prezintă astăzi, în exclusivitate, informaţii în premieră despre acest caz: în toamna anului 2007, Cristian Cioacă a mers la un psihiatru. De două ori. De fiecare dată, după ce în anchetă apăreau probe incriminatorii.
Pete de sânge şi insomnii
Avocata Elodia Ghinescu avea 38 de ani şi a fost văzută ultima oară pe 29 august 2007. Singurul care susţine că a văzut-o în viaţă şi a doua zi este soţul ei, Cristian Cioacă, condamnat de Tribunalul Argeş la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat şi profanare de morminte.
Cioacă a anunţat dispariţiei soţiei sale la Secţia 2 Poliţie Braşov în data de 5 septembrie 2007. A doua zi, în apartamentul celor doi soţi a fost efectuată o cercetare sumară, ca pentru un caz banal de dispariţie: câteva fotografii, o prelevare de amprente ale Elodiei de pe o sticlă de parfum, câteva fire de păr de-ale ei ridicate dintr-o perie. Tot în 6 septembrie 2007, Cioacă a schimbat yalele de la intrarea în apartament şi a scos-o pe Elodia de la întreţinere. A doua zi, în jurul orelor 4:00 dimineaţa, Cioacă i-a telefonat unui instalator, cerându-i să vină urgent, pentru că are o inundaţie în baie. Era vorba de baia de lângă dormitorul conjugal, acolo unde au fost găsite ulterior urme din sângele Elodiei. Instalatorul avea să declare că a găsit robinetul de închidere a apei aproape smuls din ţeavă.
Cioacă a plecat apoi la Piteşti. în ziua de 10 septembrie 2007, şeful de atunci al IJP Piteşti îl suna insistent, pentru a-i cere să se întoarcă la Braşov, pentru un CFL în apartamentul din care dispăruse Elodia. în zilele de 11 şi 12 septembrie 2007, organele de poliţie au cercetat locuinţa şi autoturismul soţilor Cioacă - Ghinescu. încă din 11 septembrie, în casă au fost descoperite mai multe pete de culoare brun-roşcată, care ulterior, prin expertizare genetică, s-au dovedit a fi sângele Elodiei. Audiată în aprilie 2013 de judecători, M. Carmen, şefa lui Cioacă, a declarat că, în acea zi, el a sunat-o, spunându-i: "au găsit urme de sânge în casă. şi, când m-am dus acolo, mi-a spus că o să-i găsească urme de sânge şi în maşină. Nu se făcuse percheziţie automobilului, urma să se facă". întrebat, la acelaşi termen al procesului, cum de a anticipat găsirea urmelor de sânge în maşină, Cioacă a declarat instanţei: "Nu mai reţin dacă, la acea dată, am vorbit cu martora M. Carmen. însă în acea zi tocmai fusesem la medicul psihiatru".
Pe 11 septembrie 2007, exact în ziua când în apartamentul pe care procurorii îl consideră "locul faptei" au fost găsite urmele de sânge incriminatorii, Cristian Cioacă a simţit nevoia să meargă la un psihiatru. Un medic specialist de la Spitalul Militar de Urgenţă din Braşov confirmă, prin parafa pusă pe o scrisoare medicală, că s-a întâlnit cu Cioacă în acea zi, constatând că el suferă de "tulburare de adaptare cu dispoziţie depresiv-anxioasă". I-a dat 14 zile de concediu medical şi i-a recomandat un tratament, vreme de 3 luni, cu Velaxin, Alpra-zolam (Xanax) şi Hypnogen. Velaxin este un medicament utilizat pentru tratamentul simptomelor depresiei, Xanax este folosit pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de panică, iar Hypnogenul este recomandat pentru tratamentul insomniei.
Ce ar fi putut declanşa anxietatea şi insomniile lui Cristian Cioacă? La 11 septembrie 2007, când a primit diagnosticul, dispariţia Elodiei nu devenise dosar penal. Abia în 12 septembrie, părinţii Elodiei au făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, înregistrată sub nr. 1961/VIII/1/2007. Aşadar, în ziua în care a mers la psihiatru, Cioacă nu era nici măcar suspect în anchetă. Dacă diagnosticul psihiatrului e corect, care putea fi cauza suferinţei?
S-a declarat sănătos
La 17 septembrie 2007, dosarul Elodia a fost preluat de Parchetul General. A doua zi, Cioacă a fost pus sub învinuire pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte. La 19 septembrie 2007, el a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind pus în libertate a doua zi, la ora 17:00. Teoretic, în acea perioadă Cioacă lua un pumn de pastile. Practic, vom vedea mai târziu, el nu a luat nicio pilulă.
În ziua de 20 septembrie 2007, a admis să fie testat cu poligraful, declarând, sub semnătură, că starea sănătăţii lui este normală şi că nu suferă de nimic. A minţit Cioacă spunând că e sănătos tun? E puţin probabil. şi dacă ar fi trecut testul poligraf, el ştia, ca poliţist, că rezultatul ar fost prejudiciat de diagnosticul pe care-l primise. Pe de altă parte, tocmai în baza scrisorii medicale ce-i fusese eliberată de psihiatrul din Braşov, el ar fi putut să refuze testarea poligraf. N-a făcut-o, crezând că e mai inteligent decât un aparat cu electrozi. Sau temându-se că un alt psihiatru ar fi putut infirma diagnosticul primului. A picat testul poligraf, dar nici atunci nu a pomenit de scrisoarea medicală a psihiatrului. După ce instanţele au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, Cioacă a dat uitării, pentru o vreme, depresia-anxioasă, cu insomniile ei cu tot.
În ziua de 8 octombrie, într-o râpă situată pe drumul ce leagă Poiana Braşov de Râşnov, au fost găsite mai multe obiecte, despre care s-a stabilit ulterior că provin din apartamentul soţilor Cioacă-Ghinescu. în râpă era şi o uniformă de poliţist. Trei zile mai târziu, lui Cioacă i-au revenit insomniile. Acelaşi psihiatru al Spitalului Militar Braşov îi pune diagnosticul de "tulburare de adaptare cu dispoziţie mixtă" şi notează: "Pacientul a refuzat internarea. Va urma tratamentul prescris anterior (şi neurmat până în prezent) cu concediu medical 3 zile (prin anunţarea şefului de compartiment). Recomand: consiliere psihologică". Cioacă nu a fost niciodată evaluat psihologic sau consiliat de structura de profil din cadrul IJP Braşov. Nici şefii lui n-au insistat, cu toate că, pentru obţinerea concediului medical, el depusese scrisorile medicale la inspectoratul de poliţie.
Deşi descoperiseră noi şi importante probe în râpa de lângă Poiana Braşov, în octombrie 2007 anchetatorii nu l-au mai reţinut şi nici n-au mai cerut arestarea lui Cioacă. Starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit, subit şi fără Xanax. De când a început procesul, o singură dată a pomenit de vizita la psihiatru, la audierea în instanţă a martorei M. Carmen. Desprer anxietatea şi insomniile pe care le avea în septembrie- octombrie 2007 nu s-a vorbit, până acum, niciodată în proces. De altfel, atunci când unul dintre judecători i-a recomandat, în 2012, un consult de specialitate, Cioacă s-a considerat "insultat şi umilit".
Un judecător a recomandat experiza psihiatrică
În încheierea prin care a respins, la data de 28 decembrie 2012, înlocuirea măsurii preventive, judecătorul Dorel Matei (Tribunalul Bucureşti) preciza, printre altele, că "teza conspiraţiei îndreptate împotriva sa pe care (n.r. – Cristian Cioacă) a încercat să o învedereze în faţa tribunalului apare ca fiind uşor fantezistă (...). Analizând doctrina medicală de specialitate tribunalul identifică o serie întreagă de patologii ce au drept consecinţă crearea faţă de pacient a unei imagini deformate a realităţii, bolnavul trăind cu impresia că toată lumea îi doreşte răul şi conspiră împotriva sa, doreşte să-l ucidă etc. Fără a considera că inculpatul Cioacă Constantin Cristian suferă de o severă afecţiune psihică ce îl face să creadă că toate autorităţile uneltesc împotriva sa, tribunalul consideră că organele de urmărire penală trebuie să depună toate stăruinţele legale pentru a se asigura că se află în faţa unei persoane care este aptă să răspundă penal inclusiv din punct de vedere psihic.
Acest punct de vedere al judecătorului l-a jignit profund pe Cioacă. Câteva zile mai târziu, avocata lui, Maria Vasii a subliniat, în faţa instanţei, dar şi a presei, că "judecătorul a făcut un exces de putere, substituindu-se unui medic psihiatru. L-a insultat şi l-a umilit pe clientul meu, punându-i întrebări care i-au încălcat dreptul la viaţa privată". Jurnaliştilor, avocata Vasii le-a precizat că poliţistul Cioacă, ale cărui interese le apară în faţa instanţelor de cinci ani de zile, nu suferă de nicio afecţiune psihică şi, prin urmare, nu are de ce să fie supus unei expertize psihiatrice. "Cristian Cioacă este absolut responsabil", a declarat Maria Vasii. "Dânsul doreşte să-şi apere cauza prin probe. Judecătorul (n.r. – Dorel Marei) a procedat într-un mod dispreţuitor şi manipulator".
Judecătorul a avut însă în faţă dosarul. Deci, şi scrisorile medicale eliberate de psihiatrul din Braşov, în toamna anului 2007.