x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Securitatea cibernetică se face cu bani de la guvern

Securitatea cibernetică se face cu bani de la guvern

de Diana Scarlat    |    16 Mai 2017   •   13:10
Securitatea cibernetică se face cu bani de la guvern
Sursa foto: RITCHIE B. TONGO/EPA

Atacurile hackerilor care-au speriat toată omenirea în ultimele zile se vor opri cu bani pentru securitatea cibernetică, nu prin plata despăgubirilor cerute de cei care au virusat rețelele. Specialiștii spun că este nevoie de investițiile guvernelor și în educație, nu doar în programe aplicabile în situații de urgență, cum este cel de acum. România s-a aflat pe locul al nouălea, din punct de vedere al gravității, din cele 150 de țări afectate de atacuri în ultima săptămână. Spitalul de urgență Bacău și-a pierdut serverul cu bazele de date. Deși spitalul avea bugetată investiția într-un program cyber security, întârzierea alocării fondurilor a dus la un adevărat dezastru.

Spitalul de urgență din Bacău a fost atacat și el de hackeri, care au sustras baze de date, CNP-urile pacienților și toate datele personale, iar serverul spitalului a fost distrus. Directorul unității a explicat că trebuia să se implementeze un sistem de cyber security, proiectul era bugetat, dar implementarea a întârziat, iar pagubele au fost foarte mari. Nevoia de investiție în programe de combatere a acestor atacuri este deja o necesitate pe care guvernul trebuie să o trateze ca pe o prioritate, spun specialiștii în securitate cibernetică. “A patra revoluție industrială aduce după sine și necesitatea stringentă de a fi "up to date" în aproape toate domeniile în care tehnologia este prezenta. Tehnologia nu ține cont de birocrație și nici de problemele economice ale guvernelor. Ba aș putea spune că orice Guvern care nu ia în seamă acest "mic detaliu" este sortit falimentului. Viitorul nu mai este un orizont îndepărtat. Viitorul începe acum. Cine pricepe asta câștigă pariul cu viața. Trebuie să investim în oameni și în tehnologii, în educație. Costurile sunt estimate de fiecare Guvern în funcție de unde vrea sa fie în următorii cinci, zece, douăzeci de ani”, explică analistul Cătălin Buciumeanu, de la Centrul de Strategii Avansate, care se ocupă de analiza problemelor de securitate cibernetică.

Primele măsuri pentru România

Serviciul Român de Informații a început deja un exerciţiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituţiile de stat şi private la un atac de acest gen, iar la acest exercițiu participă peste 60 de instituţii din România și companii private. SRI a precizat că exercitiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alerta si reactie la incidente/atacuri cibernetice. Exercitiul de securitate cibernetica este organizat de SRI in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Informatii Externe, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat si Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO). Virusul creat de hackerii care au atacat în total 150 de țări în ultimele zile afectează sistemele informatice prin criptarea datelor, apoi se cer recompense în schimbul deblocării computerelor. Pentru persoanele private, sumele încep de la 300 de euro în moneda virtuală Bitcoin, dar ajung la sume fabuloase pentru instituțiile publice. Atacul declanşat vineri a afectat, printre altele, spitale, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia. Cea mai afectată țară este Rusia.

Prima ediție CyDEx17, exercițiul național live de securitate cibernetică, se va desfășura în poligonul cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu.

Atacurile cibernetice din ultimele zile au afectat 75.000 de computere din 99 de tari, potrivit Europol.

×