x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Silviu Ionescu se contrează cu autorităţile singaporeze

Silviu Ionescu se contrează cu autorităţile singaporeze

de Violeta Fotache    |    25 Apr 2010   •   00:00



Pe rolul Curţii de Apel Bucureşti va avea loc un proces interesant pentru dreptul intern şi internaţional, ce ar putea determina pe termen mediu apariţia voinţei de a genera schimbări privind imunitatea diplomatică sau mai bine zis stabilirea mai clară a graniţelor mandatului internaţional de arestare preventivă în cazurile cu diplomaţi.

Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, acuzat de comiterea accidentului de la Singapore, din decembrie 2009 - care s-a soldat cu moartea unei persoane - a deschis, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti un proces prin care cere anularea mandatului internaţional de arestare preventivă emis pe numele său, invocând imunitatea diplomatică.  
Pus la adăpost de Convenţia de la Viena

Silviu Ionescu a trimis un comunicat presei româneşti, pe care urmează să-l expedieze şi presei singaporeze şi în care informează despre motivele intentării acestui proces. "Răspunsul oficial al Ministerului român al Justiţiei, transmis Autorităţilor din Singapore, a fost clar şi fără echivoc, arătând că nu se poate pune în aplicare acest mandat. Motivaţia a fost în Conformitate cu Convenţia de la Viena, referitoare la relaţiile diplomatice, arătându-se că eu am imunitate pentru acest mandat de arestare", afirmă Silviu Ionescu în comunicatul de presă primit la redacţie.


AUTORITĂŢILE SINGAPOREZE, ACUZATE DE PRESIUNI
"În plus nu există nici un Acord de Extrădare între cele două ţări, fapt cunoscut foarte bine şi de către autorităţile singaporeze, ceea ce mă determină să cred că a fost doar un alt mod de presiune asupra actului de justiţie din România şi de presiune psihică asupra mea!", a mai precizat Silviu Ionescu arătând că autorităţile singaporeze ştiau de la bun început că acest mandat este ilegal. Diplomatul susţine că o dovadă în acest sens este chiar faptul că, înainte de a emite mandatul internaţional de arestare preventivă, autorităţile singaporeze au transmis autorităţilor române rezultatele anchetei pe care au desfăşurat-o în Singapore. Ceea ce înseamnă că autorităţile judiciare din Singapore au recunoscut competenţa justiţiei româneşti pentru pronunţarea unei decizii în cazul său. "Dacă erau convinşi că nu mai am imunitate, trebuia să demareze acţiunea în justiţia lor locală, fără a mai transmite rezultatele anchetei în România şi fără să accepte formarea unei comisii mixte româno-singaporeze (rogatorie), care să lămurească eventualele puncte neclare din ancheta singaporeză. După ce obţineau o sentinţă de condamnare a mea, o puteau transmite României pentru a fi sau nu validată! Ca urmare, pot deduce că acest mandat a fost emis doar cu intenţia de presiune asupra anchetatorilor români şi a mea personal!", a subliniat Silviu Ionescu. Existenţa acestui mandat, chiar dacă a fost refuzat de România pe baze legale îi creează o presiune psihică "suplimentară" şi un "extra deficit de imagine" atât în ţară, cât şi pe plan internaţional, a mai afirmat diplomatul.


"NERESPECTAREA CONVENŢIEI DE LA VIENA, PRECEDENT PERICULOS!"
"Nerespectarea Convenţiei de la Viena referitoare la relaţiile diplomatice creează un precedent foarte periculos şi ne poate întoarce cu sute de ani în urmă, anulând eforturile pe care comunitatea internaţională le-a demarat chiar de pe vremea lui Napoleon, când imunitatea diplomatică era tratată în acelaşi mod cum o face, culmea, în zilele noastre, statul singaporez!". Deşi putea să acţioneze în instanţă statul singaporez, "cu rezervarea dreptului de-a cere şi despăgubiri", Silviu Ionescu afirmă că şi-a asumat răspunderea "de-a dovedi personal, cu martori şi specialişti în drept diplomatic, că acest mandat este ilegal". "Mi-am asumat astfel riscul că în acest mod pot şi pierde cazul, risc care există întotdeauna într-o justiţie corectă, ca cea din România, unde nu ai cum să ştii în avans rezultatul! Asumarea acestui risc sper că va demonstra şi faptul că nu mă ascund în spatele autorităţilor române şi că respingerea mandatului nu a fost făcută pentru vreun motiv politic(eu nefiind implicat în nici un fel în politică!), ci doar pentru că s-a respectat legea!", a mai scris Silviu Ionescu.


EXPLICAŢII DESPRE PROCEDURA DE BICIUIRE DIN SINGAPORE
Ceea ce poate fi considerat cu adevărat sensibil de către autorităţile singaporeze, spune diplomatul, este faptul că a prezentat nişte opinii ale unui fost cetăţean singaporez, avocat, care a primit azil politic în SUA. Dar Silviu Ionescu afirmă că a făcut precizarea că declaraţiile provin  de pe blogul acestuia. Cât priveşte prezentarea unor înregistrari video, cu procedura de biciuire în Singapore, Silviu Ionescu spune că, de asemenea, a menţionat clar că sunt preluate de pe You Tube şi că nu îşi asumă veridicitatea acestora, însă că într-adevăr această pedeapsă există şi că se aplică în Singapore.


PROBLEMA SE DISCUTĂ ŞI ÎN PARLAMENTUL DIN SINGAPORE
Parlamentul din Singapore va discuta în cadrul şedinţei de luni despre măsurile pe care le poate lua statul împotriva diplomatului român Silviu Ionescu, pentru afirmaţiile calomnioase făcute la adresa sistemului judiciar singaporez, informează Mediafax. Pentru sesiunea de interpelări din cadrul şedinţei de luni, parlamentarii au depus o întrebare pentru a afla dacă Singapore poate demara acţiuni judiciare împotriva lui Silviu Ionescu, pe care îl acuză că a făcut afirmaţii calomnioase la adresa sistemului judiciar singaporez, susţine sursa citată.


ISTORICUL POVEŞTII
La 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, către ora locală 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun. Potrivit Mediafax, iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial.

Ancheta singaporeză a conchis însă că moartea lui Tong Kok Wai într-un accident de circulaţie este consecinţa unui act necugetat al fostului însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, care a fost şoferul maşinii implicate în accident. Silviu Ionescu, revenit în ţară după accident, a fost identificat de poliţie ca fiind şoferul maşinii implicate în accident, a conchis ancheta judiciară demarată pentru a stabili circumstanţele morţii lui Tong Kok Wai. Diplomatul român Silviu Ionescu a respins rezultatele anchetei judiciare şi dovezile prezentate de unii dintre cei 54 de martori audiaţi. El i-a acuzat că mint şi a precizat că "scenariile" descrise de ei în justiţie sunt cel puţin neverosimile. Diplomatul a declarat în mod repetat că nu este surprins de verdict. Replica a venit de la ministerul singaporez de Externe, instituţie care a precizat că sistemul judiciar din Singapore este cunoscut pentru transparenţă, integritate, standarde înalte şi beneficiază de o recunoaştere internaţională conform standardelor în materie de independenţă şi administrare.

În România, dosarul penal a fost deschis în ianuarie 2010, iar în 2 februarie diplomatul a fost  oficial pus sub urmărire penală de procurorii români, sub acuzaţiile de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.  Contractul de muncă al diplomatului încheiat cu Ministerul român al Afacerilor Externe a fost suspendat, conform legii, până la finalizarea investigaţiei, iar autorităţile din Singapore au fost informate despre toate acestea. În continuarea anchetei penale, procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut omologilor singaporezi înfiinţarea unei comisii rogatorii cerând detalii şi declaraţiile martorilor audiaţi de autorităţile din Singapore.

×
Subiecte în articol: observator