x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Apr 2009   •   00:00

15 aprilie 2009



STĂNCULESCU - CHIŢAC
Cererile de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale depuse de Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu vor fi judecate la 5 mai. Amânarea a fost decisă de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti (TMTB), întrucât INML nu a trimis noile rapoarte medico-legale privind starea sănătăţii celor doi foşti generali. Cei doi foşti generali au fost condamnaţi la 2 aprilie 2007, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la degradarea militară.

REACTOR FĂRĂ BANI
Ministerul Educaţiei cere suplimentarea bugetului pe 2009 cu 13 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Suma solicitată este necesară pentru dezafectarea reactorului nuclear de cercetare de la Măgurele, pentru repatrierea în Rusia a combustibilului nuclear uzat şi pentru modernizarea unei staţii de tratare a deşeurilor radioactive. De la oprirea reactorului, în 1997, şi până în acest an, singurele lucrări derulate au fost de menţinere a instalaţiei nucleare în stare de conservare şi de pregătire a dezafectării propriu-zise a acesteia. (E.M.)

CEDO
CEDO a dat câştig de cauză unui cetăţean român pentru încălcarea dreptului de a nu fi supus la rele tratamente, informează un comunicat al APADOR-CH. Reclamantul, Nicu Oltean, s-a plâns la CEDO că, în luna mai 1997, în urma unei agresiuni din partea a doi poliţişti, a suferit un traumatism cranian şi numeroase echimoze. În dosarul lui Oltean se mai arată, între altele, că justiţia română a decis neînceperea urmăririi penale a celor doi poliţişti. APADOR-CH nu vorbeşte despre despăgubirile dispuse de CEDO. (A.A.)

STATISTICĂ ACCIDENTE
Cele mai multe accidente de circulaţie produse în Bucureşti au avut loc, în acest an, în zilele de marţi şi vineri. Majoritatea accidentelor cu urmări grave au fost înregistrate pe străzile din sectoarele 1 şi 2. Potrivit Poliţiei Capitalei, în primele trei luni ale acestui an s-au produs 965 de accidente, în urma cărora 30 de persoane au decedat, 220 au fost rănite grav, iar 947 au suferit leziuni uşoare.

VIAŢĂ PRIVATĂ
Comisia Europeană va lua măsuri în cazul în care statele UE nu asigură respectarea vieţii private a cetăţenilor în contextul "erei digitale". Potrivit comisarului Viviane Reding, europenii trebuie să aibă dreptul să decidă în ce fel sunt utilizate informaţiile lor personale. Comisia vizează în special utilizarea noilor tehnologii, publicitatea comportamentală, "cipurile inteligente" RFID sau reţelele sociale online. (A. Rădescu)

DECIZIE FAVORABILĂ
Ieri, Judecătoria Piteşti a dat câştig de cauză părinţilor Elodiei Ghinescu, care solicitaseră instanţei, prin ordonanţă preşedinţială, program de vizitare al nepotului lor, Patrick Matei. Prin decizia instanţei, Cristian Cioacă este obligat să le permită pă-rinţilor Elodiei să aibă relaţii personale cu nepotul lor: un week-end la începutul fiecărei luni, o jumătate din vacanţele de iarnă şi de primăvară şi o lună în perioada vacanţei de vară. Decizia poate fi pusă în executare imediat de la pronunţarea ei.

FĂRĂ BANI
Primarul Andrei Chiliman va contesta hotărârea prin care consilierii generali au repartizat bani pentru susţinerea programelor de dezvoltare în sectoare, mai puţin Sectorului 1. Edilul acuză consilierii PD-L şi PSD că îi lasă fără apă şi canal pe cetăţenii din Vatra Nouă, Străuleşti şi Chitila. Potrivit lui Chiliman, decizia demonstrează că aleşii municipali PD-L şi PSD reprezintă "interesele personale ale unor oameni de afaceri". (M.A.C.)

"ELIBERAŢI COPACII"
Copacii din Sectorul 2 al Capitalei vor fi "eliberaţi" astăzi de reclamele publicitare şi alte echipamente agăţate de ei. Campania se desfăşoară în perioada aprilie-iunie şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice de a nu mai transforma arborii în suporturi pentru diverse anunţuri de tipul "Nu parcaţi", "Garaj", "Caut apartament" sau "Pierdut câine, aducătorului recompensă". În parcul Plumbuita II vor fi plantaţi mai mulţi pomi.

OLTCHIM SPRIJINIT
Ministerul Economiei vrea să cum-pere petrochimia de la rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom, urmând ca ulterior să participe cu aceste active la capitalul social al unei companii care să opereze activitatea. Măsura vizează reluarea aprovizionării Oltchim, potrivit unui proiect de HG elaborat de minister. Din noiembrie 2008, Petrom a sistat livrările de etilenă şi propilenă către Oltchim iar din această cauză compania se află în imposibilitatea de a onora comenzile. Oltchim trebuie să opereze la cel puţin 90% din capacitate pentru a funcţiona în condiţii de eficienţă. (D.I.)

EMO CONDAMNAT
Un tânăr de 17 ani, care şi-a omorât anul trecut fosta iubită, a fost condamnat la 9 ani de închisoare de către Tribunalul Hunedoara. Lucian Hoară, adept al curentului EMO, trebuie să plătească familiei fostei iubite daune morale de 100.000 de lei, daune civile de 15.000 de lei, dar şi cheltuieli de judecată de 2.000 de lei. Sentinţa poate fi atacată cu recurs. (M.H.)

AEROPORT CLUJ
Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca va opri traficul în perioada 2-6 mai 2009. Măsura administrativă a fost luată pentru a fi efectuate reparaţii la pista de decolare-aterizare. Pasagerii sunt sfătuiţi de conducerea instituţiei să ia legătura cu companiile aeriene pentru a primi informaţii asupra orarului de zbor şi asupra detaliilor pentru perioada în care aeroportul clujean va fi închis. (Lacrima Andreica)

×
Subiecte în articol: observator