x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Mai 2009   •   00:00

26 mai 2009



DISPONIBILIZĂRI LA CFR
Circa 3.700 de angajaţi pensionabili din CFR vor fi disponibilizaţi în următoarele zile. Declaraţia a fost făcută ieri de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, după discuţiile purtate cu sindicaliştii. Ministrul a mai precizat că vor fi reduse şi cheltuielile legate de prime şi sporuri, reduceri echivalente cu disponibilizarea a 4.000 de angajaţi. Liderul Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, a precizat că vor fi disponibilizaţi 920 de angajaţi de la CFR Călători, 1.300 de la CFR Marfă şi 1.500 de la Infrastructură.

MARAMUREŞ
Doi inspectori de la Finanţe Publice din Maramureş au fost arestaţi de procurorii anticorupţie. Cei doi sunt acuzaţi că prin ameninţări repetate şi directe au cerut unor patroni de firmă să creeze inginerii financiare privind rambursarea de TVA, bani care ulterior să le parvină, potrivit DNA.

TAXE PE GADGET-URI
Importatorii de aparate şi suporturi ce permit stocarea de date în sistem analog şi digital trebuie să plătească 3% sau 0,5% din valoarea totală în vamă. În această categorie intră telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, mp3 playerele, precum şi toate dispozitivele cu care se pot realiza înregistrări sonore sau audiovizuale.

MANŢOAGĂ "CURATĂ"
Judecătoarea Ecaterina Manţog, soţia penalului democrat Ionel Manţog, poate îmbrăca iar roba de magistrat. Magistrat la Tribunalul Gorj, Ecaterina Manţog fusese suspendată din funcţie în perioada în care era judecată pentru fals în declaraţii. Sentinţa instanţei supreme nu arată achitarea, ci încetarea procesului penal pentru o procedură încălcată de procurorii anticorupţie. Ecaterina Manţog a fost trimisă în judecată, întrucât în declaraţia de avere a ascuns un teren care făcea obiectul unei infracţiuni comise de soţul său, Ionel Manţog, trimis şi el în judecată pentru fapte de corupţie. (G.M.)

ROMÂNĂ, ÎN LUME
Elevi de origine română din 14 ţări au concurat la Olimpiada internaţională de limbă, literatură şi cultură românească. La clasele VII-VIII, primele premii au fost câştigate de elevi din Bulgaria, Siria şi Irak. Au mai participat copii din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Austria, Mongolia, Vietnam, Iordania etc. Pentru aceşti elevi, studierea limbii române este modul de conservare a identităţii naţionale. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator