x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Sep 2009   •   00:00

9 septembrie 2009



PĂRINŢI NEMULŢUMIŢI
Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi-Învăţământ Preuniversitar susţine că amendamentele pe care le-a propus Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) nu se regăsesc în Legea educaţiei. "La întâlnirile organizate de MECI în zilele 2 şi 3 septembrie 2009 au fost făcute de FNAP-IP ultimele amendamente la pachetul legislativ. După negocierea cu ministrul Educaţiei şi sindicatele reprezentative, unele dintre acestea au fost acceptate, dar nu sunt cuprinse în varianta dată publicităţii pe site-ul Guvernului", se arată într-un comunicat al preşedintelui federaţiei, Mihaela Guna. Federaţia reaminteşte că principalii finanţatori ai şcolii româneşti sunt părinţii elevilor şi că aceştia sunt beneficiarii sistemului de educaţie.

TRADIŢIE
Ziua de Sfântă Mărie a fost sărbătorită şi în acest an de comunitatea romilor în Costeşti, pe islazul din faţa Mănăstirii Bistriţa. "Legenda spune că, acum 50 de ani, un ţigan bolnav a ajuns la Mănăstirea Bistriţa şi, trecând pe sub moaştele Sfântului Decapolitul, s-a vindecat pe loc. De atunci, toţi ţiganii fac, în ziua de 8 septembrie, un pelerinaj la Mănăstirea Bistriţa şi sărbătoresc pentru a avea spor şi sănătate în viaţă", a povestit Alexandru Diamant, preşedinte al Alianţei Romilor. Ieri, ţiganii s-au fălit cu bogăţiile pe care le deţin, fiind organizat şi un târg de fete.

MAPN ŞI CAZUL BĂBENI
Ministerul Apărării nu are nici o implicare în aşa-zisul caz Băbeni, cu excepţia faptului că ministerul a avizat prin acordarea licenţei pentru compania care a realizat importul de armament. Declaraţia aparţine ministrului Apărării, Mihai Stănişoară, după audierea din comisiile de apărare ale Parlamentului. Preşedintele Comisiei senatoriale de apărare, Theodor Meleşcanu, a explicat că, în privinţa delaborării muniţiei expirate, reprezentanţii ministerului au spus că MApN nu are competenţe decât în ceea ce priveşte muniţia care aparţine ministerului şi nu cea adusă de firme private. (Aniela Nine)

SCANDAL ÎN STRADĂ
Trei bărbaţi din localitatea mureşeană Glodeni au fost arestaţi pentru omor calificat, după o altercaţie în urma căreia un tânăr a murit, din cauza loviturilor primite. Totul a început de la un scandal care a izbucnit pe o stradă din Glodeni, între membrii a două familii vecine, pe fondul consumului de alcool. O echipă a Poliţiei Judeţene Mureş a stabilit că participanţii la altercaţie - şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani -, toţi din comuna Glodeni, s-au lovit reciproc cu corpuri contondente.

LUCRĂRI OPRITE
Lucrările de construcţii la peste 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Cluj nu pot fi finalizate până la începutul anului şcolar, din cauza lipsei banilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean având nevoie de la Ministerul Educaţiei de 70 milioane de lei, pentru plata firmelor executante. "În judeţul Cluj, avem 52 de unităţi de învăţământ unde nu s-au terminat lucrările. În multe şcoli, lucrările au fost oprite, cum este cazul celor din localităţile Aşchileul Mare, Dăbâca, Ciurila", a afirmat inspectorul general adjunct, Peter Tunde.

7.821 DE CONCEDIAŢI

Peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale. Disponibilizaţii vor primi plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu. În total, prin restructurarea agenţiilor vor fi reduse 9.321 de posturi, dintre care 8.526 sunt prevăzute în proiectul de lege de restructurare a instituţiilor publice, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, a declarat consilierul de stat al premierului, Cătălin Baba. Din cele 9.321 de posturi, numai 1.500 sunt vacante. Procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.

ARAD
Agentul de Poliţie Rutieră din Arad al cărui pistol s-a descărcat ieri-dimineaţă, rănindu-l pe el şi pe un coleg al său, este suspectat de manevrarea greşită a armei, cazul fiind cercetat de procurori criminalişti şi poliţişti. Cei doi agenţi răniţi au 27, respectiv 28 de ani, şi se pregăteau pentru şedinţele periodice de tragere în poligon. Anchetatorii urmează să stabilească dacă în acest caz se poate vorbi despre un accident de muncă. Cei doi poliţişti sunt angajaţi din 2005, respectiv 2007, la Poliţia Rutieră Arad.

PROTEST LA PARCHET
Societatea civilă interesată de finalizarea Dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor protestează astăzi, la ora 11:00, în faţa Parchetului General. Aceasta se revoltă faţă de nerespectarea dispoziţiilor CEDO şi a rezoluţiei Procurorului General D-na Laura Codruţa Kovesi din data de 24.11.2008 prin care cei doi procurori şefi de secţie (Ion Vasilache şi Marius Iacob) aveau obligaţia de a trimite "expres o copie integrală a Dosarului 97/P/1990" (dosarul Revoluţei) la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La protest va participa şi artistul Florin Chilian.

PENTRU MARIAN COZMA
La şapte luni de la moartea handbalistului Marian Cozma, chiar în ziua în care regretatul sportiv ar fi împlinit 27 de ani, primarul Neculai Onţanu a participat ieri la inaugurarea şcolii de Handbal "Marian Cozma". Este vorba despre Şcoala Generală nr. 30, unde s-a desfăşurat şi un meci demonstrativ. Asociaţia "Marian Cozma", înfiinţată de familia sportivului în memoria fiului pierdut, are scopul de a promova şi dezvolta handbalul în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, care doresc să urmeze modelul tânărului lor predecesor.

PROTECŢIA COPIILOR
Primăria Sectorului 1 va aplica sancţiuni asociaţiilor de proprietari care nu respectă normele de protecţie împotriva accidentelor casnice. Direcţia Generală de Poliţie Comunitară organizează campania de informare "Luna protecţiei copiilor împotriva accidentelor casnice". Vor fi împărţite pliante informative, iar agenţii comunitari vor avea întâlniri cu membrii asociaţiilor de proprietari, ocazie cu care vor pune accent pe modul de folosire de către copii a instalaţiilor comune care pot provoca accidente: ascensoare, ghene de gunoi, uscătorii, panouri electrice şi garduri din imediata apropiere a blocurilor.

BLOCATĂ ÎN LIFT

O angajată a Senatului a rămas blocată aseară, aproape patru ore, într-un lift din Palatul Parlamentului. Margareta Ionescu, director Relaţii Bilaterale Senat, a sunat de la telefonul de urgenţă imediat după ce liftul s-a blocat, apoi a aşteptat intervenţia celor care ar fi trebuit să o scoată din ascensorul defect. Procedurile sunt foarte complicate în cazul acestei instituţii, astfel încât echipele de intervenţie ISU au aşteptat mai bine de o oră pentru a obţine aprobarea pentru a da jos plafonul.

×
Subiecte în articol: observator