x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

04 Dec 2009   •   00:00

4 decembrie 2009



CAZUL TEO PETER
Astăzi se împlinesc cinci ani de la moartea fostului basist al trupei "Compact", Teo Peter, ucis în 4 decembrie 2004 într-un accident de circulaţie de puşcaşul marin Christopher R. Vangoethem. Militarul american a scăpat de acuzaţia de omor, în urma unui proces desfăşurat în SUA. Ieri, Teo Peter jr a solicitat autorităţilor române şi viitorului preşedinte să aibă ca prioritate iniţierea unui cadru legislativ care să îi protejeze pe cetăţenii români aflaţi în situaţii similare celei în care a fost familia sa după accidentul tatălui său din 2004. (Mara Răducanu)

DESPĂGUBIRI AMĂNATE
România a amânat pe o perioadă de cinci ani acordarea de despăgubiri călătorilor în cazul întârzierii trenurilor în trafic internaţional. Amânarea termenului de la care trebuie plătite despăgubiri în cazul întârzierii trenurilor, de 25%-50% din preţul biletului, a fost decisă de Guvern şi a fost convenită pe baza unei derogări cu oficialii CE, a declarat Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

PROCES BĂSESCU-PATRICIU
Omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat ieri în judecată pe preşedintele Traian Băsescu. El a cerut instanţei Judecătoriei Sectorului 1 - Secţia civilă să fie obligat la despăgubiri de un euro, procesul urmând să înceapă în 4 mai 2010. În urmă cu o zi, preşedintele Traian Băsescu l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu, precum şi firma Best Media, cea care editează cotidianul Gardianul, pentru "minciună şi trucarea unor filmări", cerând instanţei Judecătoriei sectorului 1 - Secţiei civile să fie obligat la despăgubiri de un leu.

NOI DOSARE PENALE
Poliţia Română a anunţat ieri că a soluţionat aproape 130 de dosare penale privind infracţiuni înregistrate la alegerile europarlamentare din luna iunie. Potrivit sursei citate, 127 de dosare au fost deja soluţionate, iar alte 61 sunt în cercetare. Poliţia Română a primit, de asemenea, date de la Autoritatea Electorală Permanentă privind eventuale situaţii de vot multiplu la alegerile europarlamentare, astfel că au fost înregistrate 423 de dosare penale, dintre care 18 au fost soluţionate şi trimise la parchetele competente. Poliţiştii continuă verificările în celelalte dosare.

DEZBATERE PE ADOPŢII
Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus ieri dezbaterii publice proiectul de act normativ privind modificarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. Printre prevederi se numără dreptul instanţei judecătoreşti de a declara un copil adoptabil fără să existe consimţământul părinţilor naturali sau al tutorelui, dacă aceştia refuză abuziv să facă acest lucru, schimbarea prenumelui copilului adoptat, concediu de acomodare de trei luni şi indemnizaţie de 800 de lei pentru adoptator sau unul dintre soţii adoptatori.

BRĂDIŞTEANU, ACHITAT
Tribunalul Bucureşti a decis ieri achitarea doctorului TMerban Brădişteanu pentru acuzaţia că ar fi luat mită aproximativ patru milioane de euro în cazul unei licitaţii pentru echiparea unor spitale penitenciare. Instanţa a decis că "fapta nu există" şi că îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte imputate medicului de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

POPA, ARESTAT

Căutat de autorităţile române de aproape nouă ani, Nicolae Popa, fostul director Gelsor, a fost arestat miercuri de autorităţile din Jakarta, Indonezia. El a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas. Decizia a rămas definitivă în 2009. În legătură cu prinderea lui au fost anunţaţi Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Justiţiei şi Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a penală. Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Procedurile pentru aducerea acestuia în ţară au fost demarate. (M.R.)

LICITAŢIE LA MEC
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va organiza, la 11 ianuarie 2010, o licitaţie pentru achiziţionarea unui portal de învăţământ online (e-learning) destinat sprijinirii sistemului educaţional, contractul fiind estimat la 22,3 milioane de lei (TVA inclusă). Contractul se va derula pe 18 luni, de la data atribuirii. Viitorii ofertanţi vor depune o garanţie de participare de 350.000 de lei şi una de bună execuţie de 5% din valoarea contractuluiu, fără TVA. Proiectul va fi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. La licitaţie se pot înscrie societăţi care au raportat, în ultimii trei ani, o cifră de afaceri de cel puţin 35 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator