x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Feb 2010   •   00:00

18 februarie 2010



AMENZI PENTRU TINERI
Guvernul a decis ieri că tinerii în vârstă de 18 ani care nu se prezintă la centrele militare pentru a fi luaţi în evidenţă vor fi amendaţi. "Proiectul de lege aprobat de Guvern instituie aplicarea unor amenzi pentru tinerii de 18 ani care, în termen de 6 luni de la împlinirea acestei vârste, nu se prezintă la centrele militare pentru a fi luaţi în evidenţă. Amenzile sunt modice, între 100 şi 300 lei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

EURODEŞEURI NUCLEARE
România ar putea deveni gazdă pentru deşeurile nucleare din Uniunea Europeană. Potrivit The Times, este vorba despre un proiect de stocare a acestor deşeuri în depozite subterane, scop în care Bruxelles-ul poartă negocieri cu ţări din Europa de Est, printre care şi România. Proiectul este, în prezent, în analiza statelor membre ale UE şi a fost realizat pe fondul reapariţiei interesului pentru energia nucleară. (I.C.)

SĂRACI PENTRU ASIGURĂRI

57% dintre românisunt prea săraci pentru a încheia o poliţă de asigurare, potrivit unui studiu realizat de Institului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Doar 9% au considerat că nu au nevoie de o poliţă de asigurare, pe când 18% au declarat că motivul pentru care nu deţin vreo poliţă este lipsa de încredere în companiile de profil. 46% dintre ei au răspuns că au multă încredere în companiile de asigurări, 39% puţină încredere, iar  9% foarte puţină încredere. Printre motive se numără neseriozitatea, preţurile prea mari, amânarea despăgubirilor. (I. Crudu)

SCHIMBARE PERMISE
O iniţiativă legislativă care propune ca persoanele declarate respinse la proba practică de conducere a vehiculului în traseu să se poată reprograma fără să mai susţină un nou examen teoretic a fost aprobată de senatorii din Comisia juridică. Potrivit propunerii legislative care urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, reprogramarea nu poate fi făcută mai târziu de un an de la data absolvirii cursurilor. Iniţiativa mai prevede ca persoana admisă la proba teoretică care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii cursului să fie declarată "respinsă".

PATRIMONIU RECUPERAT

Peste 100 de bunuri paleontologice şi arheologice au fost recuperate de poliţiştii hunedoreni de la două persoane din judeţ, în urma unor percheziţii. "Este vorba despre fosile de dinozaur pitic, vechi de 65 de milioane de ani, fragmente fosile de carapace de broască ţestoasă preistorică, fragmente de vase romane, monede din aur şi argint din perioada romană, obiecte arheologice de podoabă şi harnaşament din bronz, din secolul al II-lea d. Hr.", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu. Cei doi bărbaţi sunt cercetaţi în stare de libertate. (Monalise Hihn)

EXTRĂDARE AUTORIZATĂ

Ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura având nevoie şi de aprobarea preşedintelui indonezian. Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

VOICU AUDIAT
Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost ieri din nou audiat de procurorii anticorupţie, pentru o nouă acuzaţie de trafic de influenţă. El ar fi primit 60.000 de euro de la omul de afaceri Costel Căşuneanu pentru a-şi trafica influenţa asupra unor magistraţi în vederea soluţionării favorabile a unor dosare ale omului de afaceri, ne-au precizat surse judiciare. În acest nou dosar, disjuns din primul, a mai fost pus sub acuzare şi judecătorul Cristian Jipa din cadrul Secţiei Penale a instanţei supreme. Sumele de corupere vehiculate până în prezent în cele două dosare se ridică la 260.000 de euro, iar numărul judecătorilor implicaţi se ridică la doi. (Violeta Fotache)

REŢEA DECAPITATĂ

Cel mai important grup de crimă organizată care acţiona în complexul comercial "Dragonul roşu", condus de cetăţeanul româno-vietnamez Hua Le Duc (51 de ani), a fost destructurat. Grupul format din 18 persoane, români, moldoveni şi chinezi, importa din China produse contrafăcute şi subevaluate, folosindu-se de firme fantomă, iar sumele obţinute prin evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani erau scoase din România către China, via Ucraina, informează DIICOT. Săptămânal erau sume cuprinse între 500 de mii şi un milion de dolari. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator