x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Apr 2010   •   00:00

15 aprilie 2010



CAZUL NECOLAICIUC
Avocatul din SUA al fostului director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc, a refuzat să primească citaţiile şi rechizitoriul transmise de autorităţile române. Astfel, două dintre procesele de la Judecătoria Sectorului 1 a Capitalei s-au amânat pentru luna iunie. Mihai Necolaiciuc a fost citat de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la locul de detenţie din SUA, împreună cu o copie a rechizitoriului, în două dintre dosarele în care este judecat pentru prejudicierea Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române. Necolaiciuc este judecat, în lipsă, în trei dosare, la Bucureşti.

GREVĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT
Liderii sindicatelor din Învăţământ s-au întâlnit ieri şi au reanalizat problemele din sistem, luând decizia de a organiza împreună greva generală de o zi la 22 aprilie. Sindicatele recomandă profesorilor să nu participe la examenele naţionale şi să nu treacă notele în catalog, hotărând să continue protestele anunţate anterior, conform calendarului stabilit. Dacă problemele nu vor fi soluţionate, sindicaliştii avertizează că nu vor încheia situaţia şcolară, nu vor desfăşura examenele cu verificare pe parcurs din universităţi şi vor declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie 2010.

BNR ŞI FALIMENTUL
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care procedura de insolvenţă a unei bănci nu poate fi declanşată fără acordul BNR. Măsura a fost solicitată de Fondul Monetar Internaţional pentru protejarea băncilor în faţa cererilor de insolvenţă. "Actul normativ va conferi mediului de afaceri un grad sporit de certitudine juridică, prin aceea că deschiderea procedurii de faliment a unei instituţii de credit se face cu aprobarea prealabilă a BNR. Banca Centrală poate să nu dea această aprobare, în cazul în care consideră că instituţia de credit nu se află în insolvenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

1 MAI CU PROTESTE
PSD va marca ziua de 1 Mai prin proteste sociale în fiecare organizaţie judeţeană, şi nu prin organizarea de petreceri câmpeneşti cu bere şi mici ca până acum. Propunerea a fost discutată ieri în cadrul CEx care a avut loc la Călimăneşti şi a fost motivată prin faptul că, în contextul protestelor sociale, este nevoie să se sublinieze legătura între mesajul PSD şi semnificaţia zilei de 1 Mai şi să se demonstreze forţa filialelor. "Mesajul central de 1 Mai va fi «PSD luptă pentru dreptul românilor la muncă, împotriva şomajului şi împotriva Guvenului care transferă costurile crizei pe umerii oamenilor simpli»", se arată în documentul discutat în CEx.

MOARTE VIOLENTĂ
O studentă de 20 de ani din judeţul Alba a murit ieri după ce a căzut în gol, în încercarea de a ieşi din liftul care s-a blocat între etaje. Accidentul s-a petrecut în Căminul XVI din Complexul "Haşdeu", în jurul orei 2:00 noaptea. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop, a declarat că poliţia a deschis o anchetă care să elucideze împrejurările exacte în care s-a produs moartea tinerei. "Se pare că fata era cu încă cineva în lift şi liftul s-a blocat între etajele 7 şi 8. Cei doi au încercat să iasă, iar tânăra s-a dezechilibrat şi a căzut în puţul liftului", a spus Pop. (Lucian Dobrater)

TÂRGUL EDUCAŢIEI
Timp de două zile, 16-17 aprilie, între orele 10:00-18:00, Facultatea de Drept îşi deschide porţile pentru liceenii din anii terminali, dornici să afle cum este viaţa de student. Universitatea Bucureşti şi Jurnalul Naţional vă invită să vă alegeţi o carieră. Caravana Jurnalul vă aşteaptă, începând de mâine, în faţa Universităţii de Drept să descoperiţi CD-urile de Colecţie, cărţile din Biblioteca Pentru Toţi şi DVD-urile Cinemateca.

SPITAL INCRIMINAT
Moaşa, Spitalul "Sf. Ioan" şi firma responsabilă de întreţinerea incubatoarelor Maternităţii "Bucur" sunt urmăriţi penal pentru vătămarea gravă a bebeluşului ars în incubator. Dacă la început au pus sub acuzare numai pe moaşa Emilia Baron, procurorii Parchetului instanţei supreme au extins la 9 aprilie urmărirea penală şi împotriva Spitalului "Sf. Ioan", în subordinea căruia se află Maternitatea "Bucur", pentru vătămare corporală gravă din culpă. Aceeaşi faptă, dar şi infracţiunea de neglijenţă în serviciu îi sunt imputate firmei Aciram SRL din Bucureşti. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: observator