x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şumuleul Mic / O sută de mii de pelerini la slujba de Rusalii

Şumuleul Mic / O sută de mii de pelerini la slujba de Rusalii

30 Mai 2009   •   00:00
Şumuleul Mic / O sută de mii de pelerini la slujba de Rusalii

Aproximativ o sută de mii de pelerini participă la slujba de Rusalii care este oficiată, în această după-amiază, în apropierea Capelei Salvator de pe muntele Şumuleul Mic. Conform Mediafax, pe platoul unde este oficiată tradiţionala liturghie de Rusalii, altarul Hármashalom, aflat pe muntele Şumuleul Mic, oamenii continuă să sosească. Oamenii urcă pe munte cântând imnuri religioase şi purtând drapele secuieşti, ale Ungariei şi drapele arpadiene.



În jurul orei 13.00, în apropierea Capelei Salvator de pe muntele Şumuleul Mic a început şi slujba de Rusalii. Slujba este una specială, deoarece Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia, la care sunt arondate toate bisericile catolice din Ardeal, aniversează un mileniu de existenţă. Slujba este oficiată de arhiepiscopul romano-catolic de Kalocsa -Kecskemet, Babel Balazs din Ungaria, asistat de arhiepiscoul romano-catolic al Arhidiecezei de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, de episcopul vicar Tamas Jozsef, precum şi de preotul franciscan Bojte Mihaly.

Slujba de Rusalii va dura aproximativ două ore, timp în care oamenii se vor ruga alături de preoţi pentru sănătate, noroc, belşug şi pace în toată lumea. La manifestare participă şi episcopul Laszlo Tokes, europarlamentarul Sogor Csaba, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor şi mulţi alţi parlamentari maghiari din România. La eveniment au sosit cu trenul "Nostalgia" şi 850 de pelerini din Ungaria, iar cei care nu au mai putut cumpăra bilete au venit cu autobuzele.

În pofida polii şi a temperaturii scăzute, pelerinii care au venit cu trenul "Nostalgia" din Ungaria au fost aşteptaţi la gară de mai mulţi locuitori din Miercurea Ciuc, care le-au urat "bun venit". Potrivit obiceiului, pelerinii s-au oprit întâi la Catedrala Franciscană pentru a se ruga Sfintei Fecioare Maria, făcătoare de minuni, pentru "sănătate, noroc, belşug şi pace în toată lumea". În jurul orei 10.30, din Catedrala Franciscană a fost scos drapeulul Sfânt al Şumuleului, "Laborum", care are forma unui clopot şi care este purtat de cel mai merituos elev al Liceului Teologic Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc. La ora 11.00, procesiunea a pornit către Muntele Şumuleu Mic, în frunte cu preoţii, către Altarul "Harmashalom", locul unde se ţine slujba de Rusalii. Credincioşii au urmat traseul denumit "Drumul Crucii" sau "Dealul Golgotei", marcat de 14 cruci simbolizând opririle Mântuitorului spre dealul Supliciului. Fiecare localitate a avut în frunte un conducător care poartă drapelul religios repezentativ al acesteia. Oamenii mai poartă în mâini drapele secuieşti, ale Ungariei şi drapele arpadiene.

Statuia Fecioarei Maria de la Şumuleu este cea mai înaltă din lume sculptată din lemn. Ea este în centrul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pentru că Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea maghiarilor de pretutindeni. Pelerinajul catolic de la Şumuleu Ciuc, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, îşi are originea în secolul al XV-lea.

Încă din secolul al XV-lea, credincioşii catolici au început să se adune la Şumuleu, cu ocazia sărbătorilor Sfintei Fecioare Maria. Cel mai important moment al pelerinajului îl reprezinta anul 1567, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Adunaţi sub conducerea preotului Istvan din Joseni, credincioşii au pornit spre Harghita pentru a înfrunta armata principelui. În acest timp, cei rămaşi acasă, femeile, bătrânii şi copiii, s-au adăpostit în biserică şi s-au rugat Fecioarei Maria să-i ajute în apărarea credinţei.

După respingerea atacului, soldat cu victoria catolicilor, împodobindu-şi steagurile de luptă cu ramuri de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu pentru a mulţumi Fecioarei pentru obţinerea victoriei.

×
Subiecte în articol: observator