x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tiraspol - Armata, scoasa la parada

Tiraspol - Armata, scoasa la parada

03 Sep 2004   •   00:00

Mii de soldati au defilat ieri-dimineata pe strazile Tiraspolului pentru a sarbatori 14 ani de la declararea independentei autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene (RMN).

STEFAN SUSAI - Tiraspol

AVERTISMENT. Defilarea nu a avut doar o nota festiva. Sefii regimului de la Tiraspol au dorit sa avertizeze autoritatile de la Chisinau ca dispun de o armata capabila sa lupte in eventualitatea unui conflict. Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a privit parada fara a discuta cu nimeni dintre cei care ii erau alaturi la tribuna improvizata in Piata Suvorov.

Ministrul Apararii de la Tiraspol, generalul-locotenent Vladislav Galimovici, a fost singurul oficial care a tinut un discurs. Seful armatei a multumit Rusiei pentru ajutorul acordat.

RAZBUNARE. Referindu-se la problema scolilor romanesti din Transnistria, Galimovici a precizat ca intentia Tiraspolului de a controla institutiile de invatamant reprezinta un raspuns dat Chisinaului care, in urma cu un deceniu, a inchis unitatile de invatamant cu predare in limba rusa. Pe de alta parte, sefii Republicii Moldovenesti Nistrene au decorat ziarele oficiale de la Tiraspol cu ocazia zilei independentei. Publicatiile Adevarul nistrean si Dnestrovskaia Pravda au primit ordinul de merit pentru "lupta ideologica impotriva neutralizarii fascismului promovat de presa de la Chisinau".

In ziarele de ieri, autoritatile de la Tiraspol sustin ca vor permite scolilor romanesti sa isi desfasoare procesul de invatamant cu exceptia celor din Rabnita si Tiraspol motivand: "Cladirile nu se prezinta in stare foarte buna".

×
Subiecte în articol: observator Tiraspol