x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transparenţă pentru şefia instanţei supreme

Transparenţă pentru şefia instanţei supreme

de Violeta Fotache    |    04 Feb 2010   •   00:00

CSM a răspuns solicitării Asociaţiei Magistraţilor din România privind publicarea proiectelor de management ale candidaţilor pentru şefia instanţei supreme. Plenul CSM a decis ca aceste documente să fie publicate cu trei zile înainte de şedinţa în care va avea loc intervievarea candidaţilor. Deocamdată însă nu s-a stabilit când va avea loc această procedură.

VA CÂŞTIGA PROIECTUL CEL MAI BUN SAU...?
Reamintim că în cursa pentru obţinerea funcţiei de preşedinte al instanţei supreme s-au înscris cinci magistraţi. Gabriela Victoria Bîrsan, preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, şi judecătorii Elena Cârcei, Livia Doina Stanciu, Rodica Aida Popa şi Dănuţ Cornoiu. Practic, trei dintre candidaţi sunt aceiaşi care s-au înscris şi la procedura anterioară, locul judecătorilor Iulian Dragomir şi Lidia Bărbulescu fiind luat de judecătoarele Livia Doina Stanciu şI Rodica Aida Popa.

Dănuţ Cornoiu a fost implicat în încălcarea principiului repartizării aleatorii a dosarului în care părinţii fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, se judecau cu fostul proprietar nedreptăţit de regimul comunist, Ana Maria Petrini. El s-a aflat pe lista candidaţilor şi data trecută când a fost nominalizată Lidia Bărbulescu, dar membrii CSM au apreciat în octombrie 2009 că magistratul nu îndeplinea condiţiile necesare pentru a candida deoarece a fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani. El fusese exclus din magistratură pentru implicarea în cazul părinţilor fostului ministru, dar instanţa supremă a înlocuit sancţiunea dispusă de CSM cu o măsură mai blândă, respectiv diminuarea indemnizaţiei lunare de încadrare cu 15%, pe o perioadă de trei luni. Ne întrebăm dacă atunci magistratul nu îndeplinea condiţiile pentru a candida le îndeplineşte acum?

Reamintim că procedura de alegere şi numire a unui şef al instanţei supreme a fost reluată după ce preşedintele României a refuzat numirea în această funcţie a judecătoarei Lidia Bărbulescu, în ciuda alegerii acesteia de către membrii CSM.

×
Subiecte în articol: observator