x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ziua Justiţiei, descentralizată, independentă şi săracă

Ziua Justiţiei, descentralizată, independentă şi săracă

de Violeta Fotache    |    02 Iul 2009   •   00:00
Ziua Justiţiei, descentralizată, independentă şi săracă

Fără plachete şi medalii pentru magistraţi, fără somităţi adunate la festin, fără procurori şi judecători adunaţi la Bucureşti sau aiurea în ţară în cadrul unei festivităţi organizate la nivel centralizat, căci toate acestea nu se pot face fără cheltuieli bugetare. Aşa arată Ziua Justiţiei Române, după 20 de ani de democraţie.



Fiecare instanţă şi fiecare parchet din ţară va celebra Ziua Justiţiei, sărbătoare stabilită pentru prima duminică din luna iulie, în mod "independent" şi "fără cheltuieli bugetare". Aşa s-a stabilit de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atunci când a fost anulată festivitatea ce fusese programată la Cluj-Napoca, din motive financiare.

Prin urmare procurorii, judecătorii şi personalul auxiliar au început deja să primească mesaje de mulţumiri şi scrisori de felicitare de la procurorul general Codruţa Kovesi, şi de la ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Consiliul Superior al Magistraturii va lansa vineri mesajul pregătit pentru Ziua Justiţiei.

Kovesi către procurori: "Felicitări pentru că nu vă daţi bătuţi!"
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis ieri un mesaj către toţi procurorii români. Pe lângă mulţumirile, felicitările şi nominalizarea a 100 de procurori pentru merite în activitate, procurorul general al României a cerut magistraţilor din Ministerul Public (MP) să participe la consolidarea statutului procurorului. Se fac lucruri bune în MP şi acestea trebuie arătate, aşa cum şi acei procurori care nu au ce căuta în sistem "trebuie eliminaţi rapid pentru că pun în umbră realizările şi performanţele majorităţii procurorilor". Kovesi a amintit condiţiile rele de lucru (triplarea numărului de dosare, "legislaţie contradictorie şi permanent modificată") care-i determină pe procurori să-şi sacrifice "din timpul liber sau cel dedicat familie pentru a-şi putea face în mod profesionist datoria". "Vă mulţumesc pentru devotamentul şi dăruirea cu care vă îndepliniţi activitatea. Vă felicit pe toţi cei care nu vă daţi bătuţi şi care credeţi că lucrurile se pot îndrepta, că sistemul poate fi perfecţionat", a spus Codruţa Kovesi.

Procurorul general al României: "E important să fim solidari!"
"Cu toţii avem satisfacţia unor reuşite profesionale, dar modul în care performanţele instituţiei sunt realizate este consecinţa unei munci colective.

Pentru eforturile depuse şi rezultatele atinse, dincolo de oricare alte considerente, procurorii şi angajaţii Ministerului Public merită aprecieri sincere. Facem parte dintr-un sistem care se doreşte a fi de elită şi a cărui responsabilitate este asigurarea echilibrului dintre lege şi realitate, prin stabilirea adevărului judiciar. Dincolo de cuvintele de apreciere pe care le exprim la adresa dumneavoastră, aş vrea, să consolidăm împreună statutul de magistrat procuror, în aşa fel încât să păstrăm pasiunea pe care am avut-o atunci când am ales să fim procurori...

Este o perioadă în care este important să fim solidari, să nu ne irosim energiile în lupte inutile, rezultate din orgolii sau interese particulare.

Putem găsi soluţii pentru a împăca ideile sau viziunile diferite asupra modului în care trebuie acţionat dacă există bună credinţă şi se urmăreşte un scop comun, şi anume reaşezarea puterii judecătoreşti în sistemul de valori al societăţii. Dacă vă confruntaţi cu astfel de momente dificile să nu uitaţi că reprezentaţi o instituţie care are principala menire, apărarea supremaţiei legii. Câtă vreme veţi rămâne sub aceste auspicii Procurorul General al României va fi alături de dumneavoastră.  Cu acest prilej aniversar mulţumesc  pentru întreaga activitate şi colegilor care s-au pensionat în acest an şi care vor primi o scrisoare de mulţumire, ca semn al aprecierii efortului depus pentru Ministerul Public" a transmis Codruţa Kovesi procurorilor din subordine prin intermediul presei şi al site-ului Ministerului Public.


CINE SUNT CEI 100 DE PROCURORI PREMIATI PUTETI AFLA AICI DIN DISCURSUL INTEGRAL AL PROCURORULUI GENERAL AL ROMÂNIEI


Predoiu: "Justiţia trece prin momente grele, fără precedent!"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, are şi el un mesaj pentru justiţia românească. El a adresat ieri felicitări tuturor judecătorilor, procurorilor, grefierilor arhivarilor, aprozilor şi celorlalte categorii profesionale din sistemul Justiţiei şi din sistemul penitenciar (recent a fost ziua personalului din ANP). "Justiţia şi sistemul penitenciar trec prin momente grele, fără precedent în ultimii ani. ştiu că resursele alocate nu sunt pentru moment suficiente pentru buna desfăşurare a activităţilor curente şi continuarea modernizării. Abordăm dificultăţile sistemului judiciar şi ale sistemului penitenciar în ordinea de prioritate impusă de importanţa problemelor şi de resursele pe care le avem pentru rezolvarea lor. Asigur profesioniştii din sistemul judiciar şi cel penitenciar că desfăşurăm zilnic eforturi pentru a pregăti momentul în care putem obţine fonduri suplimentare pentru cheltuielile de bunuri, servicii şi acoperirea locurilor vacante" a spus ieri ministrul Justiţiei.

Măsuri urgente pentru Justiţie
"Un prim pas spre rezolvarea problemelor s-a făcut prin aprobarea de către Guvern a unui Memorandum privind un pachet de măsuri urgente pentru Justiţie. Trebuie să continuăm modernizarea Justiţiei, în ciuda greutăţilor de moment. E nevoie de aşezarea cu adevărat a Justiţiei pe agenda de priorităţi, alături de infrastructură, educaţie şi sănătate. îmbunătăţirea actului de Justiţie ţine şi de schimbarea mentalităţilor, nu numai de legislaţie, fonduri şi capacităţi logistice. Cred că atitudinea corectă trebuie să fie ambiţia de a depăşi greutăţile momentului, spre folosul cetăţenilor şi persoanelor juridice care fac apel la Justiţie pentru recunoaşterea drepturilor. Suntem datori cetăţenilor să facem o Justiţie dreaptă şi rapidă, în ciuda dificultăţilor de moment. Atitudinea echilibrată, matură şi înţeleaptă trebuie să prevaleze asupra demagogiei şi radicalismului lipsit de soluţii. Mă adresez în mod special celor care prin sacrificii şi echilibru ţin zi de zi sistemul în stare de funcţionare. îi invit să nu-şi piardă speranţa în normalizarea situaţiei.

Predoiu se încrede "în profesionişti, în cei integri, în cei înţelepţi"
"Ne aflăm într-un moment în care avem şansa să reconstruim sistemul judiciar şi să-l eliberăm de tarele acumulate în timp. Trebuie să pregătim terenul pentru implementarea noilor coduri, care vor conduce la procese mai scurte şi soluţii mai transparente pentru cetăţeni. Sunt în derulare proiecte pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, atât sub aspectul clădirilor pentru instanţe, cât şi în ceea ce priveşte informatizarea acestora. Un alt obiectiv este aducem oameni bine pregătiţi, pentru a ocupa locurile vacante, cu impact pozitiv asupra calităţii actului de justiţie. Ceea ce contează, în final, sunt oamenii cu care lucrezi, pregătirea, integritatea şi responsabilitatea lor.Pentru că cetăţenii aşteaptă de la judecători şi procurori să devină cu adevărat o putere matură, responsabilă şi independentă. Profesioniştii din sistemul judiciar sunt datori să reuşească schimbarea la faţă a Justiţiei, în ciuda tuturor dificultăţilor. Am încredere în profesionişti, în cei integri, în cei inţelepţi şi le urez în continuare succes în activitatea dificilă şi importantă pe care o desfăşoară", a declarat ministrul Justiţiei.


×
Subiecte în articol: observator sistemul justiţiei