Guvernul s-a grăbit să adopte în şedinţa de luni seara ordonanţa prin care pensiile sub 1.000 de lei vor fi taxate pentru asigurările de sănătate. Conform ordonanţei, pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, trebuie să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de 2.067.764 de persoane.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat după şedinţa de Guvern că această categorie de pensionari şi revoluţionari vor fi obligaţi ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. „Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a spus ministrul, citat de Mediafax. Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde de lei anual. Ministrul Cseke a arătat că în prezent sunt scutite dela plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane de persoane dintr-un total de 21,5 milioane de cetăţeni români. Cseke a arătat că a fost păstrată scutirea de la plata contribuţiei pentru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentând 3.443.231 pensionari. Vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri.
„Sub 740 lei nu se plăteşte, iar pentru 740 lei se plăteşte 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 şi 782 lei, după calculul nostru, şi aplicând contribuţia de 5,5% s-ar scădea pensia netă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanţa va prevedea că nici o pensie de acest gen, aplicând această contribuţie, nu va putea scădea sub 740 lei”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR), Viorel Copil, consideră că decizia Guvernului reprezintă „o altă formă de a-şi bate joc şi de a jecmăni”. „N-au ce face decât să bage mâna în buzunare şi să fure ca să-şi facă ei treburile. Ar exista nişte posibilităţi, dar e mai uşor să bagi mâna în buzunar decât să munceşti şi să descoperi contrabanda sau munca la negru. O să fie nenorocire pentru toată lumea, dar mai ales pentru pensionari, pentru că din pensia şi aşa abia drămuită, acum trebuie să mai renunţe la nişte bani”, a mai spus Copil, citat de Mediafax. El a adăugat că în urma consultării liderilor judeţeni va fi luată o decizie privind formulele de protest, însă unele filiale judeţene au anunţat deja că vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile PDL. Preşedintele FNSPR a precizat că organizaţiile de pensionari vor trimite scrisori premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu în care le vor cere să renunţe la măsura privind plata contribuţiilor de sănătate, dar că nu speră că astfel vor obţine ceva. „Am făcut scrisori, dar sunt vorbe aruncate în vânt, având în vedere că, de şase ani, preşedintele nu ne-a primit niciodată să avem o discuţie”, a mai declarat Viorel Copil.