Laura Codruţa Kovesi a prezentat ieri bilanţul DNA pe anul 2016, insistând asupra infracţiunilor de abuz în serviciu şi jafului din sistemul Sănătate, acolo unde nivelul “parandărătului” pentru contracte publice a ajuns la 20%. Şefa DNA s-a lăudat în faţa ambasadorilor străini cu măsuri asiguratorii de peste 760 de milioane de euro şi a acuzat atacuri “fără precedent” la adresa instituţiei care conduce lupta anticorupţie.
Şedinţa de bilanţ a DNA organizată ieri la Cercul Militar din Bucureşti a început cu strigături în gura mare la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Trei pensionari “înarmaţi” cu pancarte anti-DNA au profitat de moment şi i-au cerut demisia şefului statului, aşteptat în buza scărilor de şefa DNA, ca oaspete de onoare. A fost prima apariţie publică a preşedintelui după sentinţa de miercuri a Curţii de Apel Piteşti, prin care familia prezidenţială a pierdut definitiv celebra casă din centrul Sibiului. La bilanţul DNA au participat majoritatea ambasadorilor cu renume din Capitală, în frunte cu şeful diplomaţiei americane, Hans Klemm şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell. De la eveniment au lipsit atât premierul Sorin Grindeanu, cât şi directorul SRI, Eduard Hellvig, Executivul fiind reprezentat de Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei. “În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie, dar am vazut cu toţii cât de repede poate fi anulată lupta anticorupţie”, a acuzat Kovesi, o trimitere directă către tentativa Guvernului de a modifica legislaţia penală. Şefa DNA le-a răspuns apoi pesediştilor care susţin că Ordonanţa 13 ar fi reincriminat, de fapt, abuzul în serviciu. “Există acum o largă dezbatere despre abuzul în serviciu. CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu. A fost declarat constituţional dacă prin sintagma <<în mod defectuos>> se înţelege <
Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA: Procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50% şi 800%. Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800%? Un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are o agendă ascunsă, nu face jocuri politice.
Dimensiunea corupţiei în 2016
Peste 1.270 de persoane trimise în judecată
3 miniştri, 6 senatori, 11 deputaţi, 16 magistraţi, 20 de directori de companii naţionale
Peste 870 de persoane condamnate definitiv
Peste 260 milioane euro prejudiciile pentru abuz în serviciu
Între 10% şi 20% comisioanele ilegale din Sănătate
Echipamente medicale cumpărate la preţuri mai mari cu 50% sau 60% faţă de preţul real
Peste 760 de milioane de euro măsuri asigurătorii
11 deputaţi condamnaţi definitiv
Peste 226 de milioane de euro confiscare şi recuperare
Retrocedări ilegale: preţuri de 10 ori mai mari
Sechestru de peste 3,5 milioane de euro în Franţa
Conturi blocate în Cipru, Elveţia şi Germania
100 de dosare pentru fiecare procuror DNA
Procentul de achitări: 10%