x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ana Birchall va lua UE în primire din 2019

Ana Birchall va lua UE în primire din 2019

de Marius Gîrlașiu    |    17 Ian 2017   •   10:10
Ana Birchall va lua UE în primire din 2019
Sursa foto: Christian CREUTZ

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene va coordona peste doi ani preşedinţia românească a Consiliului UE. În Guvernul condus de Sorin Grindeanu, acest post este deţinut de Ana Birchall, însă până în 2019 pot apărea schimbări la nivelul Executivului. Ţara noastră va prelua Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2019, la un an de la centenarul Marii Uniri.

 

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va intra în lumina reflectoarelor în prima jumătate a anului 2019, atunci când va prelua de la Austria peședinția Consiliului Uniunii Europene. Potrivit tradiţiei, ministrul Afacerilor Europene din ţara care deţine preşedinţia Uniunii Europene va conduce reuniunile Consiliului la toate nivelurile şi va reprezenta Consiliul în sesiunile plenare ale Parlamentului European. În Guvernul Grindeanu-Dragnea, ministru delegat pentru Afaceri Europene a fost numită Ana Birchall, cea care s-a ocupat şi la nivelul PSD de relaţiile externe ale partidului. Dacă până în 2019 pot interveni numeroase modificări sau remanieri la nivelul Guvernului, Ana Birchall rămâne deocamdată în pole-position pentru a coordona preşedinţia Consiliului UE la un an după celebrarea centenarului Marii Uniri.

 

2019 va fi un an de foc

Prima jumătate a lui 2019 va fi una de foc pentru ţara noastră. România își va exercita mandatul în anul divorțului Marii Britanii de UE (după Brexit-ul din 2016, Marea Britanie are la dispoziție doi ani până la părăsirea efectivă a Uniunii – n.r.). Tot în 2019, va fi final de mandat pentru Comisia Europeană condusă de Jean Claude-Juncker, iar Uniunea se va afla în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Sub președinția României se va discuta şi bugetul UE pentru 2020 şi tot atunci ne vom pregăti pentru alegerile prezidențiale din țară. „Imaginea şi percepţia asupra României vor depinde şi de această capacitate de a gestiona momente dificile. De aceea, pentru dosare majore - cum vă spuneam, vor fi perspectivele financiare, va fi perioada post-Brexit - România va trebui să găsească oameni cu calităţi de leadership politic, de cunoştinţe tehnice asupra dosarelor europene, atât la nivel politic, prin miniştri, cei care vor fi membri ai guvernului în momentul respectiv şi care, dincolo de agenda naţională, vor fi oameni care vor fi în prim-plan european pe teme importante la nivel comunitar”, avertiza anul trecut fostul premier Dacian Cioloș. Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PPE/PMP) a avertizat şi el în privinţa resposabilităţii care va atârna pe umerii ministrului Afacerilor Europene în 2019. „În timpul sesiunilor plenare ale Parlamentului European, ministrul Afacerilor Europene al țării care tocmai deține președinția Uniunii Europene reprezintă Consiliul la multe dezbateri. Câteodată acest ministru trebuie să vorbească de câte şase ori pe zi în plen pe teme diferite și extrem de dificile, să reacționeze la întrebări surprinzătoare ale unor parlamentari bine pregătiți care așteaptă soluții”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook. Chiar şi aşa, preşedinţia Consiliului UE n-ar trebui să-i dea prea mari bătăi de cap Anei Brichall. Deputatul PSD este doctor în drept la Yale University din Statele Unite ale Americii, vorbeşte fluent engleza şi se laudă în CV cu „numeroase comunicări la sesiuni ştiinţifice din ţară şi din străinătate”.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Va fi prima acţiune internaţională majoră pe care ţara noastră o va desfăşura după celebrarea centenarului Marii Uniri, în 2018. Nu există altă opţiune decât să fim la înălţimea acestui moment, cu temele făcute, şi să ştim ce vrem”

 

În 2019, România va prezida aproape 1500 de reuniuni în cadrul Consiliului UE de la Bruxelles, iar ţara noastră va reprezenta Consiliul în peste 250 de întâlniri cu Parlamentul European. În primele şase luni din 2019 se vor negocia aproximativ 250 de dosare legislative ale Uniunii, perioadă în care Bucureştiul va găzdui în jur de 200 de întâlniri oficiale. În cele şase luni în care vom deţine preşedinţia Uniunii sunt aşteptaţi în România aproape 30.000 de vizitatori, iar estimările arată că pe durata evenimentelor se vor înregistra peste 20.000 de cazări la hotel. Preşedinţia Consiliului se asigură prin rotaţie între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Preşedinţia conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuităţii lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

 

Ana Birchall s-a născut pe 30 august 1973 în Mizil, judeţul Prahova. Din iunie 2016 a deţinut funcţia de secretar general adjunct pe probleme de relaţii internaţionale în PSD.

×