x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc şi PDL susţin desfiinţarea pensiilor

Boc şi PDL susţin desfiinţarea pensiilor

28 Iun 2011   •   17:20

Institutul de Studii Populare (ISP) , o fundatie a PDL, a organizat marti o dezbatere pe tema "Ordoliberalismul si economia sociala de piata - un proiect de reforma a societatii romanesti' in care s-a propus practic desfiintarea sistemului public de pensii si privatizarea sistemului de sanatate.

"O problema aparte o ridica actualul sistem al pensiilor de stat obligatorii: un roman lucreaza pe parcursul vietii circa 40 de ani. Cotizatia la sistemul de pensii este de aproape o treime din venit. Aceasta inseamna ca dupa 40 de ani de munca ar trebui sa primeasca 12 ani salariu gratis – fara sa pune la socoteala dobanda care i s-ar cuveni si care ar depasi suma cu care a cotizat. Daca ne raportam la speranta medie de viata de 72 de ani si tinem cont de raportul dintre pensia medie si salariul mediu (1/2), vedem ca romanii recupereaza un sfert din banii pe care i-au platit. Asadar, sistemul public de pensii afecteaza grav dreptul de proprietate si, pe cale de consecinta, trebuie treptat desfiintat. La momentul aplicarii sale, desfiintarea sistemului public de pensii va presupune incetarea platilor contributiei aferente la buget (CAS), cu achitarea pensiilor existente (actualele incasari din TVA ar fi suficiente, de pilda). Romanii vor fi liberi sa economiseasca pentru pensie atat cat vor dori si sa dispuna de economisirile lor cum vor voi (fie sa le incredinteze unui fond de administrare, fie sa le investeasca singuri). In aceste conditii, este de asteptat ca vor fi stimulate economisirea, cumpatarea si spiritul de prevedere. Statul trebuie sa decida privatizarea sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a serviciului medical. In felul acesta se faciliteaza modernizarea tehnologica a sistemului medical si eficienta serviciilor medicale', se arata in proiectul prezentat la ISP, al carui presedinte este fostul vicepresedinte al PDL, Valeriu Stoica.

Proiectul ISL prevede totodata desfiintarea salariului minim garantat. "Pentru nivelul ocuparii, decisive sunt negocierile dintre intreprinzatori si deNinatorii de forta de munca, negocieri care se axeaza pe productivitatea valorica marginala anticipata (valoarea viitoare pe piata a productiei suplimentare generate de munca angajatului). Pe piata supusa interventionismului guvernamental (unde are loc interferenta guvernamentala coercitiva cu schimburile voluntare de pe piata muncii), desi pot exista persoane care vor sa lucreze pentru un salariu corespunzator productivitatii valorice marginale, precum si angajatori dispusi sa le angajeze pentru un astfel de salariu, legislatia privind salariul minim poate impiedica angajarea la acel salariu. Pe o astfel de piata multi lucratori fie nu se mai pot angaja, fie sunt concediati pentru ca salariile corespunzatoare contributiei lor la productie sunt sub salariul minim. Pe o piata libera insa, in absenta salariilor minime pe ramura sau la nivelul economiei nationale, oricine este dispus sa lucreze pentru un salariu corespunzator contributiei la productie va gasi de lucru. Numai cei ce reusesc sa acumuleze rezerve vor putea sa caute mai mult timp o slujba. Notiunea de somaj involuntar nu exista pe o piata libera", sustin autorii proiectului.

La dezbatere a fost prezent si premierul Emil Boc, prilej cu care a sustinut intr-o alocutiune proiectul ISP. "Oamenii nu pot fi liberi decat daca nu mai sunt dependenti de stat, acesta este obiectivul fundamental si al Partidului Democrat Liberal si al guvernarii pe care o reprezint. Un om nu este si nu va fi niciodata liber atunci cand viata lui va fi dependenta de stat in fiecare zi, iar rolul statului este sa asigure egalitatea de sanse, cadrul legal si stabil de manifestare a actorilor publici, de a realiza o solidaritate activa pentru cei care se afla cu adevarat in nevoie si de a veghea la respectarea regulilor jocului institutional. De aceea, eu cred ca rolul statului este de a asigura libertatea individuala, functionarea pietelor, a ordinii publice, a securitatii nationale. Orice extindere a functiilor statului il slabeste si, totodata, afecteaza bunastarea oamenilor si libertatea lor. In esenta, statul interventionist nu serveste cetatenilor. Prin urmare, statul pe care il sustin este acela de a-si restrange interventiile, de a lasa libertatea de miscare a cetatenilor, de a crea cadrul propice de manifestare si de a asigura egalitate de sansa. Ceea ce este important, tot din punct de vedere al politicilor publice, este evitarea caderii in capcana cererii sociale. Pe fond, cererea sociala nu va fi niciodata pe deplin acoperita. Or, extinderea statului ca urmare a acestei cereri este costisitoare pe termen lung si constituie sursa principala a crizelor economice. (…) Cred cu sinceritate ca aceste solutii despre care astazi discutam aici, o parte din ele si Guvernul le implementeaza, sunt solutiile care pe de o parte au asigurat iesirea Romaniei din recesiune si sunt convins ca sunt si acelea care vor trena in continuare viitorul Romaniei', a spus premierul Emil Boc.

*Cezar Preda: Dezbateri ca cea despre ordoliberalism trebuie oprite, e inadmisibil ce face Stoica*
Deputatul PDL Cezar Preda consider` inadmisibil ca Valeriu Stoica sa duca partidul intr-o zona straina de doctrina populara si ca manifestari precum dezbaterea despre ordoliberalism, la care a participat Emil Boc, trebuie oprite.

"Este inadmisibil si inacceptabil ca domnul Valeriu Stoica sa duca PDL intr-o zona complet straina de doctrina populara, sa-l cheme pe seful partidului sa-i gireze o intalnire bazata pe doctrina ordoliberala, care propaga desfiintarea salariului minim si a pensiilor de stat", a declarat Cezar Preda pentru Mediafax.
Preda a aratat ca intregul PDL se afla in situatia de a fi obligat sa explice fiecarui cetatean al Romaniei ca o asemenea propunere nu-i apartine.

"Trebuie luate masuri urgente pentru oprirea unor asemenea manifestari, care nu au legatura cu popularii europeni si cu PDL si daca domnul presedinte Boc nu a facut-o, o fac eu, invitandu-l pe domnul Valeriu Stoica sa se duca la toate televiziunile din Romania si la toata presa sa explice domnia sa ce a fost acolo, pentru ca nu suntem noi obligati sa facem un lucru de care n-am auzit si nici nu e in programul nostru", a precizat Cezar Preda.

El a aratat ca in cazul in care Valeriu Stoica nu se duce sa dea explicatii la televiziuni, atunci "partidul trebuie sa ia masuri urgente".

Presedintele PDL, Emil Boc, a participat, marti, la dezbaterea "Ordoliberalismul si economia sociala de piata - un proiect de reforma a societatii romanesti", organizata de grupul de lucru "Ordoliberalism si economie sociala de piata in Romania", Institutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer, unde a fost lansata schita unui proiect de reforma a societatii romanesti.

La aceasta dezbatere s-a discutat despre ideea desfiintarii pensiilor de stat si a salariului minim, plecandu-se de la premisa diminuarii la maximum a rolului statului in economie. Ulterior, intrebat cum comenteaza ideea desfiintarii pensiilor de stat si a salariului minim, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, care nu a participat la dezbaterea organizata de Stoica, a declarat ca nu se pune aceasta problema. Ministrul a precizat ca sistemul public de pensii functioneaza, ca exista si Pilonul 2 si ca cele doua pot functiona impreuna.

×
Subiecte în articol: pensii legea pensiilor emil boc cezar preda