x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. Ce hârtie să folosești pentru prepararea mâncărurilor în friteuză

Sfaturi în bucătărie. Ce hârtie să folosești pentru prepararea mâncărurilor în friteuză

de Redacția Jurnalul    |    10 Apr 2025   •   16:45
Sfaturi în bucătărie. Ce hârtie să folosești pentru prepararea mâncărurilor în friteuză
Sursa foto: Freepik.com

Compania MasterPRO a publicat un videoclip pe Instagram în care explică ce fel de hârtie este potrivită pentru a prepara mâncărurile în friteuza cu aer cald.

Aceasta recomandă evitarea hârtiei de aluminiu deoarece blochează circulația aerului și poate elibera ioni metalici dăunători sănătății.

Ce să folosești pentru friteuză

Astfel că soluția este hârtia de copt tratată cu silicon, care asigură o coacere uniformă și nu este nocivă.

„Hârtia de aluminiu poate părea practică, dar nu este cea mai bună opțiune pentru friteuza cu aer cald.

Fiind un material dens și neporos, aceasta blochează circulația aerului fierbinte, ceea ce împiedică o coacere uniformă și face ca alimentele să fie mai puțin crocante. În plus, atunci când intra în contact cu ingrediente acide, poate elibera ioni metalici care se transferă în mâncare. Pe termen lung, acumularea de aluminiu în organism a fost asociată cu efecte neurotoxice.

În schimb, hârtia de copt, tratată cu un strat de silicon rezistent la temperaturi ridicate, permite aerului să circule în jurul alimentelor, asigurând o coacere mai uniformă, prevenind lipirea și fără să elibereze substanțe nocive. Știința este clară: hârtia de copt este opțiunea cea mai sigură și eficientă", a transmis MasterPRO pe Instagram.

Ce fel de rețete NU poți să faci la friteuză

Airfryer-ul este un aparat popular pentru a prepara alimente crocante.

Însă nu toate alimentele sunt potrivite iar unele pot să pună în pericol performanța aparatului sau să afecteze gustul preparatului. De exemplu, alimentele care conțin multă apă, precum legumele cu un conținut ridicat de apă, roșii, castraveți sau dovlecei, nu sunt recomandate pentru airfryer. Acestea pot să se înmoaie sau să lase multă apă.

Totodată, brânzeturile care se topesc ușor, respectiv brânza mozzarella sau brânza topită, pot fi un adevărat dezastru. Acestea se vor topi rapid și vor curge prin plasa coșului, lăsând un strat lipicios care poate fi greu de curățat. 

Și alimentele foarte fragede, cum ar fi ouăle sau aluatul subțire, pot să nu fie gătite uniform sau să se dezintegreze în timpul procesului de gătire.

Fructele, mai ales cele care au o coajă subțire sau care se înmoaie ușor, cum sunt bananele sau piersicile, nu sunt recomandate în airfryer deoarece își vor pierde textura.

Un alt aliment care nu se recomandă pentru friteuză este pâinea sau aluatul de cozonac, deoarece textura acestora poate fi afectată, iar exteriorul poate deveni prea crocant înainte ca interiorul să fie gătit corect.

Și cartofii congelați care nu au fost tratați pentru a fi gătiți în acest aparat, pot să nu se gătească uniform sau să capete o textură neplăcută.

Gătirea alimentelor foarte grase, carne de porc sau carne de vită grasă, poate duce la acumularea unui strat de grăsime în coșul aparatului, ceea ce nu doar că va afecta gustul preparatului, dar poate duce și la fum sau chiar la deteriorarea friteuzei, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: folie aluminiu friteuza