Într-un editorial publicat de dcnews.ro, Bogdan Chireac analizează contextul în care luni, 4 august, dosarul “Telepatia” are un nou termen, remarcând extrema încărcătură politică pe care acest dosar a capătat-o și influența pe care o induce în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
Trecând în revistă constituirea dosarului “Telepatia”, Bogdan Chireac remarcă faptul că începerea urmăririi penale împotriva lui Dan Voiculescu, în 2007, a coincis cu momentului în care acesta a militat și a fost principalul susținător al suspendării lui Traian Băsescu din funcția de președinte.
De asemenea editorialistul amintește de faptul că dosarul este fondat pe baza unor aberații, părerile procurorilor fiind considerate și luate în calcul drept fapte și probe, totul culminând cu concluzia acestora că Dan Voiculescu este vinovat că i-a influențat telepatic pe membrii comisiei de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare.
Bogdan Chireac mai constată faptul că acest dosar reprezintă doar un episod în strategia aplicată de Traian Băsescu în lupta sa împotriva lui Dan Voiculescu. Astfel, prin practica dosarelor în cascadă, apărând alte aberații juridice: dosarul șantajului trustului Intact la adresa RCS&RDS sau cel constituit pe baza autodenunțurilor împotriva lui Dan Voiculescu făcute de oameni de afaceri, unii din închisoare, care ar fi fost șantajați cu contracte de publicitate, în 2007 sau 2008.
Bogdan Chireac concluzionează că măsura de cercetare a lui Dan Voiculescu sub control judiciar, în care acesta trebuie să se prezinte la poliție, are scopul principal de a-l aduce pe Voiculescu în fața camerelor de luat vederi și astfel de a impune opiniei publice o imagine deformată, de infractor.
Bogdan Chireac consideră că încărcătura politică a dosarului “Telepatia” va conduce la deturnarea temelor propuse cetățenilor în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, alterând inevitabil chiar elementul fundamentale al unei societăți democratice : votul popular.
Chirieac este de părere că toate mesajele trimise electoratului vor face referire la sentința dată în acest proces, într-o manieră chiar mai mare decât a fost în cazul "Trofeului Calității", dosar fabricat pentru un alt oponent important al lui Traian Băsescu, Adrian Năstase.
De asemenea, Bogdan Chireac consideră că independența Justiției în Românie va fi pusă serios sub semnul întrebării.
O condamnare a lui Dan Voiculescu în acest dosar conducând automat la ideea că Băsescu s-a răzbunat pe cel mai constant și aprig adversar politic și pentru prejudiciul adus fratelui său, Mircea Băsescu, implicat într-un dosar de mită, dezvăluit chiar de Antena 3. Pe de altă parte achitarea lui Dan Voiculescu ar induce ideea unei înțelegeri între cei doi sau că, în cele din urmă, Băsescu nu mai are controlul Justiției, preluat de Victor Ponta.
Bogdan Chireac spune că cea mai bună soluție în acest caz este amânarea verdictului până după alegerile prezidențiale. Argumentul extrem de pertinent adus în favoarea acestei soluții este faptul că presupusele fapte de care este acuzat Dan Voiculescu nu se prescriu în această perioadă, și astfel actul de justiție ar face dreptate fără afectarea de o manieră catastrofală a vieții politice din România.
Citiți editorialul lui Bogdan Chireac - Campania prezidențială va începe cu o execuție politică?