x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine ramane si cine pleaca din fruntea PSD

Cine ramane si cine pleaca din fruntea PSD

10 Iul 2004   •   00:00

POLITIC

Conducerea PSD se va intruni astazi pentru a avea o prima discutie despre restructurarea Delegatiei Permanente, dar si despre remanierea Guvernului. Se va hotari cine ramane si cine pleaca din functiile de vicepresedinti ai PSD. Aceste masuri au fost anuntate deja de Adrian Nastase

Big Brother la PSD

SILVIU SERGIU

Sedinta de astazi a Delegatiei Permanente a PSD se anunta una cu scantei. Motivul? Presedintele partidului, Adrian Nastase, va prezenta celorlalti membri din conducerea PSD schita restructurarii acestui for de conducere. In noua structura, numarul vicepresedintilor va fi redus drastic, astfel ca lupta pe functii va fi acerba. Nastase va avea se pare ultimul cuvant. Dupa intalnirea cu presedintele Ion Iliescu, liderul PSD a lasat sa se inteleaga ca va avea mana libera sa restructureze partidul dupa reteta proprie.

CONFIGURATIE. In ultima zi a lunii iunie, dupa sedinta Delegatiei Permanente, Nastase a dezvaluit opinia sa in legatura cu noua configuratie a Delegatiei Permanente. Aceasta ar putea fi o varianta de lucru. Liderul PSD a precizat ca noua Delegatie Permanenta ar trebui sa cuprinda 5-7 vicepresedinti, un reprezentant al grupului ministerial, unul al grupului parlamentar. Nastase a spus atunci ca vicepresedintii PSD care sunt si ministri vor trebui sa aleaga intre cele doua functii.

ADRIAN NASTASE - este presedintele PSD si a anuntat ca nu-si va da demisia din aceasta functie, pentru a realiza restructurarea conducerii partidului si remanierea guvernamentala.

OCTAV COZMANCA - ar putea ramane in functia de presedinte executiv, functie pe care Nastase o considera "utila". Este omul lui Iliescu si Nastase ar putea incerca sa-l mazileasca. Cozmanca poate fi facut responsabil si el pentru rezultatul alegerilor, pentru ca a coordonat de la nivel central pregatirea lor.

MIRCEA GEOANA - mai mult ca sigur va ramane in Guvern si va parasi postul de vicepresedinte PSD. Ministerul de Externe pe care il conduce e implicat direct in procesul de aderare la Uniunea Europeana. De altfel, el a anuntat deja ca vrea sa-si pastreze locul in Executiv.

VIOREL HREBENCIUC - mult timp omul de casa al lui Iliescu, acesta a cazut intre timp in dizgratia sefului statului. Si-a dat demisia din functia de presedinte PSD Bacau si mai mult ca sigur va fi mazilit si la nivel central. Desi vizeaza pozitia de reprezentant al Parlamentului in Delegatia Permanenta, nu are nici o sansa sa castige in fata lui Nicolae Vacaroiu.

SERBAN MIHAILESCU - este omul de incredere al lui Nastase, insa ar putea fi sacrificat pentru ca imaginea sa publica nu este prea buna, numele sau fiind mentionat in doua scandaluri de coruptie in care au fost implicati consilieri guvernamentali, pe vremea cand era secretar general al Guvernului.

MIRON MITREA - desi este un adversar "de traditie" al lui Nastase, este greu de crezut ca va fi mazilit. Este unul dintre cei mai puternici oameni din partid. Filialele de care s-a ocupat au obtinut rezultate bune in alegeri. Are chiar sanse de a-si pastra si functia de ministru al Transporturilor, urmand sa fie reprezentantul Guvernului in Delegatia Permanenta.

SORIN OPRESCU - desi este omul lui Iliescu, ar putea sa-si pastreze functia de vicepresedinte. In conditiile in care Dan Ioan Popescu nu se va mai numara printre vicepresedinti, Oprescu va reprezenta organizatia PSD Bucuresti in conducerea centrala.

IOAN MIRCEA PASCU - se afla in postura de a alege intre fotoliul de ministru al Apararii si cel de vicepresedinte. Ministeriatul nu mai are o miza prea mare, pentru ca Romania s-a integrat in NATO, astfel ca sunt sanse sa opteze pentru postul de vicepresedinte.

VICTOR PONTA - a anuntat ca renunta la postul de ministru pentru Implementarea acquis-ului comunitar si ca vrea sa fie vicepresedinte. Are sanse pentru ca este omul lui Nastase. Totusi are multi adversari in Delegatia Permanenta, astfel ca situatia sa este incerta.

DAN IOAN POPESCU - este in aceeasi situatie ca si Hrebenciuc. Fost om al lui Iliescu, a cazut in dizgratia sefului statului. Si-a dat demisia din functia de presedinte al PSD Bucuresti. In mod cert va fi eliminat dintre vicepresedinti si va ramane cu postul de ministru al Industriei.

HILDEGARD PUWAK - va fi cu siguranta mazilita din pozitia de vicepresedinte. Nu este un nume greu in partid si a fost implicata in scandalul de coruptie "Leonardo", motiv pentru care a si fost schimbata din functia de ministru. Va ramane cu functia de presedinte al Organizatiei de femei a PSD.

IOAN RUS - este un apropiat al lui Nastase, chiar daca exista zvonuri ca relatia lor s-ar fi racit. Are mari sanse sa ramana vicepresedinte. Desi a pierdut Primaria Cluj, a adus PSD pe primul loc printre partide in acest judet. Nu este vazut ca un perdant de Nastase, fiind laudat chiar si de Cozmanca.

ION SOLCANU - este perceput ca omul lui Iliescu si este greu de crezut ca se va mai numara printre vicepresedinti.

DORU IOAN TARACILA - are situatia cea mai clara. A renuntat deja la sefia PSD Calarasi si astazi isi va da demisia din functia de vicepresedinte la nivel central.

NICOLAE VACAROIU - este omul lui Iliescu si isi va pastra mai mult ca sigur postul de vicepresedinte PSD, fiind reprezentantul Parlamentului in Delegatia Permanenta. El ocupa in prezent functia de presedinte al Senatului, fiind al doilea om in stat.

DAN MATEI AGATHON - daca functia de presedinte executiv va fi desfiintata, Agathon ar putea pierde pozitia de secretar general in favoarea lui Octav Cozmanca. In caz contrar, situatia sa nu este prea roz. Lui i se imputa rezultatul slab in alegeri obtinut de PSD Botosani.

CEI MICI VOR DISPAREA

Din functiile de vicepresedinti ai partidului vor pleca in mod sigur nume ca Alexandru Athanasiu, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, Acsinte Gaspar - numit judecator la Curtea Constitutionala, Georgiu Gingaras, Ion Sasu, Mihai Tanasescu si Ilie Sarbu, care isi vor pastra fotoliile de ministru de Finante, respectiv al Agriculturii. Athanasiu va ramane presedinte al Consiliului National, dar nu va mai fi membru al Delegatiei Permanente.

EDITIA a II-a

INTLANIRE LA CASA DANTE

Liderul PSD Adrian Nastase s-a intalnit ieri dupa-amiaza la Casa Dante cu presedintele executiv Octav Cozmanca si cu vicepresedintele Nicolae Vacaroiu pentru a pune la punct noua structura de conducere a partidului, ce urmeaza a fi validata astazi de Delegatia Permanenta. Dupa discutii de mai bine de patru ore, intalnirea s-a incheiat, iar Adrian Nastase a coborat din masina pentru declaratii, dovedindu-se foarte atent cu ziaristii, pe care i-a intrebat de ce asteapta pe o caldura asa de mare. "Am avut o intalnire cu cativa colegi si am pregatit cateva dintre documentele pentru zilele urmatoare. Am discutat despre modificarile ce vor fi aduse la nivelul conducerii partidului", a declarat Nastase. El a precizat ca astazi, dupa Delegatia Permanenta, va face publice toate deciziile privind restructurarea conducerii PSD. Nastase a mai spus ca aseara nu s-a intalnit si cu presedintele Iliescu, dar a precizat ca o astfel de intalnire este posibila dupa sedinta de azi a PSD.
×