x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine umflă semnăturile? Cine le strânge pe bune?

Cine umflă semnăturile? Cine le strânge pe bune?

de Marius Gîrlașiu    |    12 Oct 2016   •   15:17
Cine umflă semnăturile? Cine le strânge pe bune?

Dacă marile partide se laudă cu sute de mii de semnături de susţinere necesare candidaturii la alegerile parlamentare, USR-ul lui Nicuşor Dan duce o luptă contracronometru pentru a strânge cele 200.000 de semnături care i-ar permite să fie pe buletinele de vot la alegerile din 11 decembrie. Ca de fiecare dată în ultimii ani, liderii politici se acuză reciproc că falsifică sau fură baze întregi cu datele românilor.

Cu toate că majoritatea sondajelor creditează USR drept a treia forţă politică a ţării, cu o intenţie de vot în jurul a 10%, Nicuşor Dan şi Clotilde Armand mai au nevoie de 72.000 de semnături în patru zile pentru a candida la alegerile parlamentare. Liviu Dragnea a dat tonul acuzaţiilor, suspectându-i pe liberali că ajută USR-ul lui Nicuşor să strângă semnăturile necesare. “Am înţeles că PNL strânge semnături pentru USR. Au început să ne spună din ce în ce mai mulţi oameni lucrul ăsta. Ei probabil sunt împreună, gândesc la fel, iubesc la fel”, a atacat şeful PSD. “Domnul Dragnea vorbește de funie în casa spânzuratului. Îi amintesc că este condamnat penal definitiv pentru infracțiuni în legătură cu fraude electorale. USR strânge semnături pe bune, în stradă, prin propriile forțe. Nu le falsifică prin birouri, nu copiază baze de date cu CNP-uri, așa cum fac vechile partide de 25 de ani”, a sunat replica liderului USR. Voluntarii care strâng semnături de susţinere pentru partidul lui Nicuşor duc o luptă contracronometru pe străzile Capitalei. “Astăzi, pe când eram la strâns de semnături la Universitate, un şofer de troleibuz a oprit în faţa cortului şi-a strigat venind spre noi << Unde semnez? Dă repede, că mă grăbesc! >>. A scris în viteză, a semnat, şi a zburat înapoi în troleibuz, conducând mai departe şi strigând cu-ncredere << S-aveţi succes! >>. Noi am rămas în continuare cu gurile căscate, pentru încă ceva vreme, uitându-ne lung după troleibuz...”, a povestit un voluntar USR pe facebook. “Suntem recunoscători voluntarilor USR care stau în frig și ploaie pentru a strânge semnăturile una câte una, nu ca celelalte partide care și-au strâns semnăturile pe căi misterioase”, a comentat franţuzoaica Clotilde. În schimb, social-democraţii au depus ieri la BEC peste un milion de semnături pentru alegerile parlamentare. "Am avut un număr suplimentar ca să fim siguri că rămânem cel puţin la un milion de semnături", a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Cum a strâns PRU semnăturile?

Strângerea semnăturilor necesare a fost o formalitate şi pentru liberali. PNL a depus la BEC peste 800.000 de semnături, a anunţat luni Alina Gorghiu. “Chiar dacă suntem un partid mare acest proces de strângere a semnăturilor a fost unul dificil, a fost unul care a însemnat un efort organizatoric consistent. Le mulțumesc colegilor mei din structurile județene, din București, pentru că au făcut acest efort”, s-a văitat şefa liberalilor. Cu forţe noi după ultimele transferuri, PRU a strâns 300.000 de semnături, susţine Bogdan Diaconu. “În acest moment, sunt centralizate și îndosariate 200.000 de semnături și mai așteptăm să ajungă din teritoriu, până miercuri, încă 100.000 de semnături”, s-a lăudat liderul naţionaliştilor. Numărul mare de susţinători a ridicat semne de întrebare în privinţa PRU, iar unele voci de pe scena politică cred că semnăturile pentru patrula lui Vlad Ţepeş ar fi fost strânse cu ajutorul primarilor PSD apropiați de Victor Ponta, în condițiile în care partidul lui Diaconu îşi face campanie cu imaginea fostului premier.

Nicuşor Dan, preşedinte USR: Îi amintesc domnului Dragnea că PSD este co-autor al unei legi vădit anti-democratice prin care este restricționat dreptul constituțional de a fi ales prin impunerea unui prag aberant de semnături necesare partidelor sau candidaților independenți pentru a candida

Restricţiile din lege avantajează marile partide

Legea 208/2015 privind alegerile parlamentare prevede depunerea unor liste de semnături de susținere, fără a face vreo distincție între semnătura pe hârtie și semnătura electronică. Astfel,

“partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale”. Pentru candidaţii independenţi condiţiile sunt şi mai dure. Aceştia “trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1000 de alegători”. Potrivit legii, un alegător poate susţine mai multe liste de candidaţi sau candidaţi independenţi.

Suspiciuni şi la locale

Suspiciuni de falsificare a semnăturilor au existat şi astă-vară, în timpul campaniei pentru alegerile locale. Cu două săptămâni înainte de alegerile din 5 iunie, Birourile Electorale din sectoarele 1 și 4, dar și Biroul Electoral al Municipiului București, au predat către DNA listele cu semnăturile tuturor candidaților înscriși în cursa electorală. În luna mai, procurorii DNA au ridicat de la sediul Partidului Dreptăţii Sociale şi semnăturile strânse de fostul edil Marian Vanghelie. În cazul fostului primar. Piedone, Tribunalul Bucureşti a reţinut că “printre condiţiile de admisibilitate a candidaturii nu se numără şi necesitatea unei probe vizuale a strângerii semnăturilor susţinătorilor şi nici realizarea unei campanii publice în acest sens".

×
Subiecte în articol: nicusor dan