x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consiliera Elenei Udrea, noul administrator al CONPET Ploiești

Consiliera Elenei Udrea, noul administrator al CONPET Ploiești

de Ion Alexandru    |    29 Mar 2021   •   08:03
Consiliera Elenei Udrea, noul administrator al CONPET Ploiești

Luminița Kohalmi Szabo, fostă consilieră a Elenei Udrea, pe vremea când aceasta conducea Ministerul Dezvoltării și Turismului, dar și ex-consilieră la Palatul Cotroceni, a fost numită administrator provizoriu al CONPET SA Ploiești. Ea își va începe mandatul din data de 8 aprilie. La începutul lunii februarie, C.A. al CONPET l-a numit director adjunct pe Dorin Tudora, un apropiat al senatoarei PNL Roberta Anastase, al cărei tată a fost, ani de zile, consilier al directorului general al CONPET.

 

Revenirea “băsiștilor” la butoane pare a fi noul sport pe care îl joacă Guvernul PNL-USR-UDMR. Consiliul de Administrație al CONPET SA Ploiești s-a reunit, în 23 martie, unde a decis că, începând cu data de 8 aprilie 2021, va fi numită în funcția de administrator provizoriu al companiei Luminița Kohalmi Szabo. Mandatul acesteia va dura până la o viitoare întrunire a Adunării Generale a Acționarilor, dar nu mai târziu de data de 7 august, și are loc în condițiile demisiei administratorului Darius Dumitru Meșca. Anul trecut, Kohalmi și-a înființat, în București, o firmă nou-nouță care se ocupă cu activități de consultanță în domeniul comunicării, denumită SC Jackpot Connections SRL.

Luminița Kohalmi Szabo este o apropiată intimă a lui Traian Băsescu și a Elenei Udrea. În 2008, aceasta deţinea funcţia de director adjunct al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, sub ministrul Teodor Atanasiu, iar, începând din ianuarie 2011, până în mai 2012, Kohalmi a ocupat funcţia de consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. În 14 iunie 2012, a devenit consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, funcţie pe care a deţinut-o până în ianuarie 2015, după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni al lui Traian Băsescu.

Nedezlipită de regimul Băsescu

 

Kohalmi a patronat o adevărată reţea de afaceri, dintre care unele extrem de dubioase cu statul, prin intermediul fiicelor şi al fostului soţ. În 2010, o firmă în care era asociat soţul Luminiţei Kohalmi a pus mâna pe staţiunea balneară şi de recuperare Vaţa Băi, judeţul Hunedoara, unde MApN ar fi trebuit să dezvolte un centru de recuperare pentru militarii români întorşi din teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Partener în această firmă este un afacerist pe nume Emilian Spatacean, implicat într-o altă afacere cu MApN, începută pe vremea când Luminiţa Kohalmi era director în minister, referitoare la construcţia unor blocuri de locuinţe pentru militari, la Cluj-Napoca. Proiectul a fost preluat, ulterior, de afaceristul Ioan Bene, arestat şi trimis în judecată în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu.

Luminița Kohalmi făcea parte, în ultimii ani ai epocii „Băsescu”, din anturajul intim al fostului președinte, dar și al unor personaje extrem de controversate ale acelui regim. Spre exemplu, ea nu a lipsit nici de la fastuoasa nuntă a fiicei fostului președinte, Elena Băsescu, din anul 2012. Ea a stat la masă cu Alexandru Faur (decedat între timp, cel care a preluat creditul Elenei Udrea de la BRD), Ana Maria Topoliceanu (fosta șefă a Companiei Națională de Investiții, instituție din care s-a hrănit clientela PDL-istă în toată acea perioadă), Tudor Breazu (consilier personal al Elenei Udrea), Luminița Kohalmi (consilier al lui Iulian Fota, omul lui Băsescu de la Cotroceni), Răzvan Murgeanu (fost secretar de stat în ministerul lui Udrea), dar și ex-primarul sectorului 6, Cristian Poteraș).

 

Numiri pe filierele Costel Alexe și Roberta Anastase

 

“Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, că în 5 mai 2020, fata cea mare a Luminiței Kohalmi Szabo, Andreea Kohalmi Szabo, a fost numită, la propunerea fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu. Secretariatul General al Guvernului a înregistrat solicitarea ministrului “Tablă” tot în 5 mai, punând-o imediat pe masa premierului Orban. În aceeași zi, prim-ministrul emite Decizia cu numărul 239/2020, cu aplicabilitate de a doua zi, prin care dispunea că, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Andreea Kohalmi-Szabo se numește în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Administrației Fondului pentru Mediu”. Aceasta a rămas în funcție până la finalul anului trecut, când locul său a fost luat, temporar, de către un apropiat al lui Costel Alexe, Șerban Cazacu.

Revenind la CONPET Ploiești, mai aflăm că, în 5 februarie 2021, Adunarea Generală a Acționarilor a decis numirea în funcția de director general adjunct al companiei pe Dorin Tudora, care a mai condus CONPET în calitate de director general, pe vremea guvernului PDL. Tudora este un apropiat al fostei președinte PDL a Camerei Deputaților, Roberta Alma Anastase, în prezent senator PNL. De altfel, tatăl Robertei Anastase, Corneliu Anastase, a fost ani de zile consilier al directorului general al CONPET SA Ploiești.

×