x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce merge Iohannis două zile la Bruxelles?

De ce merge Iohannis două zile la Bruxelles?

de Dan Constantin    |    14 Dec 2017   •   10:34
De ce merge Iohannis două zile la Bruxelles?

Președintele Klaus Ionannis pleacă astăzi la prănz la Bruxelles pentru o reuniune de două zile a liderilor din Consiliul European. Programul este succint anunțat pe site-ul oficial de la Cotroceni. Pentru 14 decembrie ,ora 20, inaugurarea Pesco,pentru 15, ora 9,15, Consiliul European.

Surse diplomatice ne-au oferit detalii despre programul de la Bruzelles. Inaugurarea PESCO, un program care deschide cale finanțării pentru cercetări și producții comune  de echipamente militare și armamente, este prilej pentru discuții informale. Tema principală o reprezintă stabilirea unor poziții coerente față de fenomenul migrației. Refuzul Grupului de la Vișegrad de a accepta cote impuse de migranți a deschis o falie Est-Vest în UE pe care liderii vor să o atenueze. Nu se așteaptă decizii de la actualul Consiliu Europen în acest sens ci doar descifrarea unor schimbări de abordare în 2018.

Reuniunea de vineri are ca subiect principal Zona Euro(ZE) și măsurile de formare reală a Uniunii Bancare. Propunerea  de instituire a unui buget separat pentru ZE ar fi un pas înainte spre Europa cu mai multe viteze sau cu cercuri concentrice, dezavantajoasă pentru cei care nu au adoptat moneda unică. Tusk și Juncker vor prezenta, potrivit surselor diplomatice, asigurări pentru a nu crea discriminări și pe acest tronson.  

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis