x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea, prins la mijloc între maghiari şi pesedişti

Dragnea, prins la mijloc între maghiari şi pesedişti

de Marius Gîrlașiu    |    22 Sep 2017   •   09:38
Dragnea, prins la mijloc între maghiari şi pesedişti

Relaţia reciproc avantajoasă dintre PSD şi UDMR a intrat în impas după ce Liviu Drag­nea a dat înapoi în privinţa privilegiilor legislative cerute de politicienii maghiari. Pasul în spate a fost determi­nat de presiunea unor parla­mentari PSD nemulţumiţi de pretenţiile exagerate ale Uniunii. Dragnea s-a repliat strategic, însă negocierile cu Uniunea nu au fost sistate definitiv. Totul s-ar putea schimba cu 180 de grade după o partidă de pescuit între liderul PSD şi Kelemen Hunor.

PSD şi UDMR şi-au reîn­noit, la începutul lunii, proto­colul de colaborare par-lamentară, înţelegerea fiind una favorabilă ambelor părţi. Social-democraţii îşi asigurau cele 30 de voturi ale parlamen­tarilor maghiari, necesare pentru a-şi blinda majoritatea în cele două Camere, în vreme ce Uniunea trăgea nădejde că sprijinul PSD va fi suficient pentru obţinerea unor privilegii legislative în această toamnă. Doar că socoteala de pe hârtie nu s-a potrivit cu cea din târg, iar Liviu Dragnea a făcut un pas în spate în ceea ce priveşte pretenţiile liderilor UDMR. Concret, este vorba despre proiectul UDMR privind scăderea de la 20% la 10% a procentului minorităţilor naţi­onale dintr-o localitate pentru ca acolo să se folosească limba ma t e rnă în i n s t i t u ţ i i l e publice. Surse politice susţin că mai mulţi parlamentari PSD, în special cei din Ardeal, au decis să nu voteze privilegiul cerut de maghiari, asta după ce Comisia de muncă din Camera Depu­taților a avizat favorabil, pe 15 septembrie, proiectul inițiat de UDMR. Mai mult, voci din partid susţin că o altă nemul­ţumire a pesediştilor ar fi aceea că Liviu Dragnea a discutat de unul singur cu UDMR, fără a mai cere părerea aleşilor. Fier­berea din Parlament a ajuns la urechile lui Dragnea care s-a repliat rapid şi a anunţat că parlamentarii PSD nu vor vota forma actuală a proiectului. „Le-am spus (deputaţilor PSD – n. r.) că nu am avut nicio discuţie pe tema asta şi că din punctul meu de vedere este prematur să se discute acum. Deci nu am discutat, nu discutăm şi nu vom susţine aceste amendamente. Astea sunt subiecte foarte sensibile”, a explicat Dragnea, confirmând indirect tensiunile din partid. Acelaşi scenariu s-a derulat şi în timpul negocierilor dintre PSD şi UDMR, purtate în vară, pentru susţinerea moţiunii de c e n z u r ă împotriva Guvernului Grindeanu. Şi atunci, ca şi acum, a e x i s t a t o r e v o l t ă a parlamenta­rilor PSD, unii dintre aceştia anunţând oficial că nu susţin pretenţiile maghiarimii. La acea vreme, Liviu Dragnea a sistat negocierile cu liderii UDMR, iar parlamentarii maghiari nu au mai votat moţi­unea de cenzură depusă de PSD-ALDE împotriva propriului Guvern. Din acest motiv, a fost nevoie de voturile minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, pentru debarcarea lui Sorin Grin­deanu.

Hunor, invitat să dea la ştiucă

Miercuri, după replierea lui Liviu Dragnea, liderul UDMR Kelemen Hunor a intrat val-vârtej în biroul şefului PSD din Parlament, iar la ieşire a evitat abil întrebările jurnaliştilor. „Domnul Dragnea m-a invitat la pescuit”, a spus, mai în glumă, mai în serios, şeful Uniunii. Semn că negocierile cu PSD vor continua la o partidă de pescuit la ştiucă, departe de ochii presei, cel mai probabil pe Lacul Belina, locul preferat de Dragnea pentru întâlniri de taină şi dat la peşte. De altfel, liderul social-democrat a lăsat o portiţă deschisă şi a anunţat că PSD va îndeplini pretenţiile Uniunii în cazul în care nu se vor inflama, din nou, orgoliile naţionaliste. „Dacă acele amendamente vor fi explicate bine şi populaţia va înţelege şi va fi de acord, nu avem nicio problemă”, a conchis Dragnea.

Dacă din partea vreunei minorităţi naţionale din România există argu­mente serioase că statul român în ultima perioadă nu a respectat standardeele europene, eu zic că e bine să aibă loc o discuţie aşezată. Nu este cazul în România. Liviu Dragnea, preşedinte PSD

30 de parlamentari are UDMR în această legislatură: 21 deputaţi şi 9 senatori. ALDE, principalul partener al PSD, a pierdut 6 deputaţi în prima sesiune şi mai dispune de doar 23 de parlamentari:14 deputaţi şi 9 senatori.

PSD vrea voturile maghiarilor în 2019

Liviu Dragnea a fost prezent, în luna mai, la Congresul UDMR de la Zalău, folosind prilejul pentru a-i invita pe liderii maghiari să intre la guvernare. „Cred că totuşi ar trebui să ne gândim dacă nu cumva este oportun să facem pasul următor. Nu trebuie neapărat să vă decideţi la congresul ăsta, dar trebuie să ne gândim”, a sunat oferta şefului PSD. În plus, Dragnea le-a cerut maghiarilor să rupă tradiţia şi să voteze candidatul PSD la prezidenţialele din 2019. „Ştim foarte bine că membrii comunităţii dumnea­voastră nu au votat până acum la prezidenţiale un candidat din partea PSD, dar eu zic că pentru toate trebuie să fie un început. Noi încă nu am stabilit candidatul dar, până în 2019, poate reuşim să vă convingem că acel candidat al nostru va fi cel care trebuie să fie votat de dumneavoastră”, a spus Dragnea la Congresul UDMR.

Ce revendicări mai are Uniunea

Scăderea pragului pentru folo­sirea limbii materne a minori­tăţilor în instituţiile publice, de la 20% la 10%, nu reprezintă singura pretenţie ridicată de politicienii maghiari. Alte reven­dicări ale UDMR, aflate în circu­itul legislativ, se referă la dreptul de a „adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând mino­rității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză” şi instituirea prin lege a zilei de 15 martie drept Ziua maghiarilor din România. O altă cerinţă a Uniunii este aceea ca autoritățile publice să fie obligate să inscripționeze inclusiv în limba minorităților denumirea „localităților, a străzilor, a spațiilor publice, a indicatoarelor rutiere și a altor indicații topografice destinate publicului, precum și a instituțiilor publice”.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor liviu dragnea