x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fundaţia Konrad Adenauer taxează implicarea lui Băsescu în campanie

Fundaţia Konrad Adenauer taxează implicarea lui Băsescu în campanie

de Istvan Deak    |    21 Mai 2014   •   17:24
Fundaţia Konrad Adenauer taxează implicarea lui Băsescu în campanie

Duminică, 25 mai, românii îşi vor desemna reprezentanţii în Parlamentul European. Fundaţia Konrad Adenauer publică o amplă analiză a situaţiei politice din România din perspectiva alegerilor pentru PE.

“Alegerile europarlamentare sunt văzute în România ca un test pentru prezidenţialele din toamnă. Din acest motiv, majoritatea partidelor se axează pe politica internă. Politica europeană şi externă reprezintă o preocupare doar pentru puţine partide”, este concluzia KAS, care analizează inclusiv implicarea preşedintelui Băsescu în campanie.

Rezultatele sondajelor, influenţate politic

“Este cât se poate de evident că nu există o campanie electorală a conţinutului şi a ideologiilor, ci una a sloganurilor şi a populismului. Ca şi în 2009, conform sondajelor, România se aşteaptă la o participare scăzută la urne”, notează autorii Sven-Joachim Irmer şi Theodor Wolf în preambulul analizei intitulate “Prezenţa la alegerile europarlamentare, în umbra alegerilor prezidenţiale”.

“Sondajele indică rezultate foarte diferite, în special pentru partidele mici. Din cele 32 de mandate disponibile pentru România,  PSD-UNPR-PC şi-ar asigura 14 locuri în Parlament, PNL 8, PDL 6, în timp ce UDMR, PRM, PMP, FC şi PPDD speră să obţină câte două mandate. Sondajele indică însă alte rezultate, în special pentru partidele de centru-dreapta. PMP, un partid înfiinţat de nici măcar un an, i se atribuie un procent ridicat, în detrimentul celor de la PDL. Acest lucru este explicabil prin influenţa politică asupra institutelor de sondare a opiniei”, consideră cei de la Konrad Adenauer Stiftung în analiza postată pe kas.de.

Autorii amintesc de sloganurile comune ale partidelor privind combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea situaţiei economice, dar şi de ruperea USL. “Folosirea sloganului 'USL trăieşte' ar trebui să aducă aminte de alegerile din 2012, câştigate cu peste 60%. Programul electoral pasiv-agresiv pare să aibă succes, chiar dacă partidul nu prezintă o viziune clară pentru Europa şi rolul României în acest context. Asta dovedeşte că alegerile europarlamentare sunt subapreciate şi a început pregătirea din timp a alegerilor prezidenţiale. Omniprezenţa preşedintelui PSD, premierul Victor Ponta, pare să fie parte din strategia principală. El este considerat singurul posibil candidat la fotoliul prezidenţial”.

Campania PMP, bazată pe figura Elenei Udrea
Nici imixtiunea preşedintelui Traian Băsescu în campania PMP nu a fost omisă de autorii germani. “PNL se autoproclamă în campanie ca fiind Eurocampionii României, folosind noţiuni de campanie electorală precum prosperitate, naţiune şi libertate. Nu se regăseşte un program clar liberal sau unul asociat grupului european ALDE. Mişcarea Populară, partid înfiinţat în 2013, nu dispune de un program electoral detaliat. Campania se bazează pe figura Elenei Udrea şi pe sloganul 'Ridicăm România'. Cele mai multe puncte sunt luate din programul electoral al grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE) sau se suprapun cu cele ale PDL. La un eveniment electoral, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru PMP. Faptul că a încălcat neutralitatea constituţională a funcţiei sale în mod intenţionat, este legitimat de el prin invocarea independenţei sale ca persoană privată”, explică autorii analizei.

Fără candidat comun al dreptei, victoria PSD este iminentă

Şansele ca partidele de centru-dreapta să susţină un candidat unic sunt privite cu scepticism. “Atenţia în România se focusează pe alegerile din toamnă. Şansele ca partidele de centru-dreapta să dea noul preşedinte sunt relativ limitate. Fără liberali, ele ar aduna doar 25%. Discuţiile despre desemnarea unui candidat comun vor începe abia după alegerile europarlamentare. Dacă nu vor găsi un candidat comun, victoria clară a PSD şi a partenerilor săi este iminentă. Surprinzător, PSD se poate baza pe UDMR, care, deşi este membru al PPE, alcătuieşte Guvernul cu PSD. La fel de neclară este strategia electorală a partidului Forţa Civică şi a preşedintelui său, Mihai Răzvan Ungureanu. Fostul premier candidează pentru Parlamentul European, dar se vede şi candidat la Preşedinţie. Nu este exclus să renunţe la un viitor mandat de europarlamentar. Un alt exemplu că alegerile nu sunt tratate cu seriozitate”.

Lipsa de încredere în politicieni
Concluziile celor de la Fundaţia Konrad Adenauer vizează o nouă şansă ratată între populaţia şi clasa politică din România. “Lipsa de încredere a populaţiei faţă de clasa politică română nu are la bază doar lipsa parţială de conţinut, ci în primul rând problemele care în România au un caracter structural. Mulţi dintre candidaţi sunt anchetaţi penal sau sunt discutabili din punct de vedere moral. Acuzaţiile de corupţie şi condamnările fac deja parte din viaţa cotidiană. La lipsa de încredere faţă de politicieni contribuie şi certurile dinte actorii principali ai peisajului politic, preşedintele Băsescu şi premierul Ponta. Aceştia se războiesc fără menajamente şi fără a crea şi a urmări constant soluţii concrete. Şansa deosebită a alegerilor pentru Parlamentul European, de a depăşi  neîncrederea profundă  a populaţiei faţă de clasa politică, instaurată încă de la finalul anilor 90, a rămas nevalorificată”.

Decorat de Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de decorare a preşedintelui Fundaţiei Konrad Adenauer, europarlamentarul Hans-Gert Pottering, informează Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.
Potrivit sursei citate, şeful statului i-a conferit lui Hans-Gert Pottering, fost preşedinte al Parlamentului European în perioada 2007-2009, preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer şi membru al PE, Ordinul Naţional “Steaua României” - în grad de Mare Ofiţer “în semn de înaltă apreciere pentru viziunea şi abnegaţia puse în definirea, dezvoltarea şi realizarea construcţiei europene, pentru sprijinul constant acordat României în parcursul său de integrare în Uniunea Europeană”.
Decorarea a fost făcută la propunerea lui Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, devenit între timp membru al PMP.

×