Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi că solicitarea Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen este un 'gest neprietenesc', o 'nedreptate', dar în acelaşi timp şi un 'eşec sever' al autorităţilor române.
Potrivit lui Geoană, cei care sunt responsabili de această situaţie trebuie "să plătească preţul politic".
"Acest demers oficial al principalelor două ţări europene reprezintă o lovitură dură la adresa României. Consider că această decizie este nedreaptă, nelegală din punct de vedere al dreptului european, fiindcă nu există nici un fel de legătură între obligaţii Schengen şi alte obligaţii pe care România le-ar putea avea. De asemenea, această decizie confirmă o oarecare discriminare la adresa noastră. Trebuie să spunem foarte clar că este un eşec sever al actualei administraţii. Cred că va trebui să găsim responsabili politici pentru această situaţie, care să plătească preţul politic", a declarat Geoană, potrivit Agerpres.
Preşedintele Senatului a adăugat că autorităţile române ar fi trebuit să aibă o atitudine mai fermă şi mai coerentă, astfel încât să reuşească să evite apariţia unor situaţii de acest gen, care "afectează imaginea României".
"Preşedintele României, Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe aveau obligaţia de a face tot ce depindea de ele pentru a putea evita o astfel de situaţie. Din punct de vedere al lobby-ului politic, diplomatic, economic, administraţia de la Bucureşti ar fi trebuit să fie mult mai energică, mai coerentă. Aici, în Senat, nu a existat nici un fel de voce care să nu sprijine integrarea României în spaţiul Schengen la timpul cuvenit. Putere sau opoziţie, toţi am intervenit pentru a evita o astfel de situaţie", a precizat Mircea Geoană.
Acesta a mai spus că ar fi fost "mai onest" din partea partenerilor europeni dacă ar fi anunţat România că intenţionează să amâne aderarea acesteia la spaţiul Schengen.
"În acelaşi timp, trebuie spus că s-au investit din bani europeni, dar şi din banii noştri, sume imense pentru securizarea frontierelor şi ar fi fost, poate, mai onest din partea partenerilor europeni să ne spună că aveau intenţia amânării aderării României. Poate am fi alocat fondurile respective în altă zonă, poate pentru sănătate, educaţie", a precizat Geoană.
Întrebat dacă solicitarea Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen ar fi putut fi evitată dacă ţara noastră nu ar fi în permanenţă 'cuplată' cu Bulgaria, Mircea Geoană a replicat că, în opinia sa, este "contraproductiv să te joci care este vinovatul dintre România şi Bulgaria".
"Suntem împreună cu Bulgaria. Ne place sau nu, am intrat împreună, avem acelaşi mecanism de cooperare pe justiţie, suntem în aceeaşi barcă. Mie nu îmi place să arăt cu degetul către colegii noştri din sud, aşa cum nu mi-ar plăcea nici ca vecinii din sud să arate cu degetul spre noi atunci când în România ceva merge prost. În acest moment este clar că există o atmosferă foarte proastă în Europa, dată şi de criza economică, de şomajul înalt, se caută ţapi ispăşitori, se pregătesc alegeri viitoare", a conchis preşedintele Senatului.