x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii se mută în Casa Poporului

Baronii se mută în Casa Poporului

de Marius Gîrlașiu    |    25 Oct 2016   •   18:34
Baronii se mută în Casa Poporului

Cine credea că votul pe liste va schimba vechile metehne ale partidelor s-a înşelat amarnic. Anul acesta, mult trâmbiţata schimbare a clasei politice cu baronii se va face. Pe 11 decembrie, buletinele de vot vor fi înţesate de ştabii locali şi de stăpânii atotputernici ai judeţelor din toată ţara. Astfel că viitorul Parlament va geme de baroni cu relaţii şi influenţă la liderii din Capitală.

Fost “vătaf judeţean” vreme de 12 ani în Teleorman, Liviu Dragnea visează în taină la scaunul de premier, însă a avut grijă şi de baronii PSD din restul ţării, cărora le-a păstrat locuri aproape sigure în viitorul Parlament. Aşa că mulţi dintre foştii sau actualii stăpâni ai judeţelor se vor regăsi pe locuri eligibile pe listele filialelor din teritoriu, ceea ce face ca prezenţa în următorii patru ani în Legislativ să fie doar o formalitate. Fost preşedinte al CJ Olt vreme de două mandate, Paul Stănescu va deschide lista PSD Olt pentru Senat, iar fratele său, Alexandru Stănescu, actual deputat, va fi al treilea pe lista pentru Camera Deputaţilor. Totodată, actualul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, ar urma să renunţe şi el la şefia judeţului pentru un loc de senator, scenariu pregătit, potrivit presei locale, şi de mult mai celebrul baron de Vrancea. Ales în iunie pentru al cincilea mandat, Marian Oprişan ar urma să lase şefia CJ Vrancea pentru a deschide lista PSD la Senat. La Capitală ar urma să ajungă din iarnă şi fostul preşedinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu, care va deschide lista judeţeană pentru Senat, în ciuda faptului că în luna iunie a pierdut procesul cu ANI. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, baronul PSD nu va mai putea ocupa timp de trei ani funcţii publice. Un alt greu judeţean, fostul şef al CJ Bacău în mandatul 2012-2016, Dragoş Benea, va candida pe un loc fruntaş pe listele PSD pentru Senat, în vreme ce medicul Nicolae Bacalbaşa, fostul preşedinte al CJ Galaţi, va deschide lista social-democraţilor pentru camera superioară a Parlamentului.

Şase, vin primarii!

Pe lângă baronii judeţeni, pentru viitorul Legislativ vor candida şi o serie de primari cu notorietate, majoritatea cercetaţi de procurori în diverse cauze penale. Fost edil al Piteştiului vreme de 24 de ani (începând din 1992), Tudor Pendiuc va deschide lista ALDE Argeş pentru Senat. Fostul pesedist a fost arestat preventiv la finalul lui 2014, fiind eliberat în august 2015. În martie 2015, Pendiuc a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Un alt ştab local care visează un loc în Parlament este fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, trimis în judecată în două dosare. Devenit celebru după ce şi-a spionat amanta cu ajutorul Poliţiei Locale, fostul lider pesedist a preluat şefia PRU Iaşi şi va candida în decembrie pentru un loc de deputat. Olguţa Vasilescu ar putea părăsi şi ea Bănia. Primăriţa Craiovei va deschide lista PSD Dolj pentru Camera Deputaţilor chipurile pentru a ajuta partidul să obţină mai multe voturi, însă recunoaşte că ar rămâne parlamentar “doar dacă din această postură voi ajuta mai mult Craiova”. Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos. Edilul Aradului, Gheorghe Falcă, va candida şi el pe listele PNL pentru Camera Deputaţilor, ocupând poziţia a cincea printre propunerile liberalilor Arădeni. Finul lui Traian Băsescu va conduce şi campania electorală pentru alegerile parlamentare la nivel naţional. La Galaţi, fostul primar Marius Stan va deschide lista PMP pentru Senat.

Alungaţi de PSD după zeci de ani de glorie, foştii primari Tudor Pendiuc şi Gheorghe Nichita vor să-şi asigure imunitatea candidând pentru un loc în viitorul Parlament.

Olguţa Vasilescu, primar Craiova: Vreau să rămân primar. Aceasta este intenţia mea în proporţie de 99% şi voi pleca doar dacă din acea postură pot să ajut mai mult oraşul Craiova. Trebuie să luptăm în această campanie electorală pentru a obţine un scor mai mare decât am avut la alegerile locale.

×