La 27 de ani de la reînfiinţarea PNL, Călin Popescu Tăriceanu le-a propus liberalilor să ia calea traseismului politic şi să-l urmeze în ALDE, “singurul partid liberal din România”, afiliat PSD. Dacă liberalii vor da curs “invitaţiei”, ar fi pentru a treia oară în istoria post-decembristă când Tăriceanu ar rupe o facţiune din interiorul PNL.
Fost preşedinte al PNL până în 2009, C.P. Tăriceanu a transformat aniversarea a 27 de ani de la renaşterea liberalismului românesc în prilej de traseism politic. Preşedintele Senatului i-a invitat pe liberalii care tânjesc după putere să i se alăture în ALDE, avertizându-i că vechiul PNL, dezintegrat în alegeri, va fi înghiţit în curând de aripa care provine din fostul PDL. “Vă scriu pentru a vă cere să veniţi alături de mine în acest proiect politic de viitor. Împreună vom face din ALDE partidul cel mai puternic pe zona de centru-dreapta din România şi vom duce mai departe valorile liberalismului”, le-a scris Tăriceanu membrilor PNL. Reacţia liberalilor a venit imediat, într-o postare a preşedintelui interimar Raluca Turcan. ”Scrisoarea domnului Tăriceanu arată o desprindere completă de realitate. ALDE a fost la câteva voturi să nu intre în Parlament şi au fost băgaţi în Legislativ de către PSD. În 2 ani, ALDE se va dizolva în PSD şi PNL, în funcţie de ataşamentul faţă de valori al fiecărui membru. Aş spune că este aproape o certitudine”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.
O istorie a trădării
Dacă liberalii vor urma invitaţia lui Tăriceanu, ar fi pentru a treia oară în istoria post-decembristă când fostul lider PNL ar scinda partidul Brătienilor. În vara lui 1990, tânărul Tăriceanu părăsea PNL-ul abia renăscut, pentru a fonda alături de Dinu Patriciu şi alţi mânji liberali PNL-Aripa Tânără. Sub sigla noului PNL, Tăriceanu a candidat la acea vreme, fără succes, la funcţia de primar general al Capitalei. Dizidenţa s-a terminat însă în 1993, când Tăriceanu a revenit în PNL ca vicepreşedinte. A doua scindare produsă de Tăriceanu s-a petrecut în vara lui 2014, la scurt timp după ruperea USL. Alături de alţi liberali răzvrătiţi, Tăriceanu a fondat Partidul Liberal Reformator, care a rămas la guvernare alături de PSD în aşa-zisa USL 2.0. În vara lui 2015, PLR a fuzionat cu PC, devenind Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu a fost preşedintele PNL din octombrie 2004 până în martie 2009, când a pierdut şefia partidului în dauna lui Crin Antonescu
“Partidul liberal la renaşterea căruia am contribuit a dispărut. PNL-ul de azi nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Din 2014, de când PNL a părăsit grupul liberalilor europeni, cu fiecare zi partidul a făcut câte un pas greşit: mai departe de ce înseamnă valorile liberale, mai aproape de ce înseamnă populism, demagogie, subordonare faţă de instituţiile de forţă şi eşecuri electorale”, a acuzat Tăriceanu. Liderul ALDE şi-a păstrat şefia Senatului după alegerile din 11 decembrie.