x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi şi şefii Inspecţiei Judiciare se vor ancheta reciproc

Kovesi şi şefii Inspecţiei Judiciare se vor ancheta reciproc

de Marius Gîrlașiu    |    22 Sep 2017   •   14:59
Kovesi şi şefii Inspecţiei Judiciare se vor ancheta reciproc
Sursa foto: DIANA OROS

Direcţia Naţională Anticorupţie va ancheta conducerea Inspecţiei Judiciare după o plângere penală pentru şantaj depusă de inspectoarea Miha­ela Focică împotriva superiorilor săi. În paralel, Inspecţia Judiciară va verifica presupusele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectoarelor care au efectuat controlul la DNA.

Plângerea penală depusă de Mihaela Focică la Parchetul General a fost declinată către DNA, astfel că, din controlată de Inspecţia Judiciară, instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi va ajunge să ancheteze întreaga conducere a IJ. Acuzaţia de şantaj vizează întreaga conducere a Inspecţiei Judiciare, în frunte cu inspectorul-şef Lucian Netejoru şi adjunctul său, Gheorghe Stan, cel bănuit că ar fi înregistrat şi livrat presei discuţia cu Mihaela Focică, susţin surse judiciare. „Doamna Focică s-a prezentat la Parchetul General, a cerut să fie primită în audienţă şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care ar fi suprave­gheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a cali­ficat ca fiind şantaj, culegere de date şi comunicarea lor public, după care domnia sa a şi depus plângerea. A fost înregistrat un dosar penal”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, ieri, în plenul CSM. Plângerea Mihaelei Focică apare în contextul în care presa a difuzat înregistrarea unei discuţii dintre inspectoarea Mihaela Focică şi Gheorghe Stan, în care prima se plângea că asupra ei s-au făcut presiuni uriaşe în legătură cu raportul aşteptat în urma controlului de la DNA. Mai precis, Focică i se plângea lui Stan că a fost chemată de L.C. Kovesi, în biroul său, în timpul controlului efectuat de Inspeţia Judiciară la DNA, iar Kovesi i-a cerut să iasă din control, solicitări care ar fi „paralizat-o de frică”.

Inspecţia se autocercetează

Plenul CSM a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară, pentru verifi­carea presupuselor presiuni pe care L.C. Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectoarelor din cadrul IJ în timpul controlului efectuat la DNA. În acelaşi timp, Inspecţia va efectua cercetări în legătură cu înregistrarea apărută în presă şi modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalţi inspectori. Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asoci­aţia Magistraţilor din România au solicitat CSM să apere indepen­denţa întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care şefa DNA le-ar fi făcut asupra inspectoarei Mihaela Focică. Minis­trul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat şi el conflictul dintre Inspecţia Judiciară şi DNA. „Dacă este adevărat, este absolut nefiresc. Vor fi derulate procedurile legale”, a spus acesta.

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi