x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea antifumat, ţinută la sertar de deputaţi

Legea antifumat, ţinută la sertar de deputaţi

de Andreea Dumitrache    |    26 Noi 2015   •   17:00
Legea antifumat, ţinută la sertar de deputaţi
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Legea care ar urma să interzică fumatul în baruri, restaurante şi în instituţiile publice, unităţi sanitare sau de învăţământ, a fost scoasă de pe ordinea de zi a şedinţei deputaţilor. Proiectul a fost retras peste noapte, invocându-se o scrisoare a Consiliului Concurenţei. Surse parlamentare au declarat că reprezentanţii producătorilor de ţigări au făcut lobby printre deputaţi să nu treacă proiectul.

Nu interzicerea fumatului i-a nemulţumit pe deputaţi, ci amendamentul prin care pachetele de ţigări ar urma să nu mai fie expuse în magazine. Pachetele din apropierea caselor de marcat din supermarketuri ar trebui acoperite cu o mască. Acesta a fost şi articolul pe care l-au criticat reprezentanţii Consiliului Concurenţei. „După întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor a venit o adresă din partea Consiliului Concurenţei legat de un amendament care interzicea afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere”, a spus preşedintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu.

De cealaltă parte, deputatul Aurelia Cristea, unul dintre iniţiatorii legii, a spus că speră ca legea să fie aprobată cât mai repede. „Sper ca acest proiect atât de mult aşteptat şi cu aşa o largă susţinere publică şi din partea profesorilor, a medicilor şi a foarte multor tineri va trece în această sesiune parlamentară. Chiar cred că va gasi ecou la Palatul Parlamentului şi va fi aprobată. În acest moment, nu am nicio explicaţie pentru ce a fost scos de pe ordinea de zi”, a declarat Aurelia Cristea. La Palatul Par- lamentului au venit mai mulţi re-prezentanţi ai Coa-liţiei România Respiră care au cerut adoptarea cât mai rapidă a legii şi i-au acuzat pe parlamentari de boicot. „Legea aceasta are în vedere sănătatea cetăţenilor, dacă se interzice fumatul în locurile publice, cu toţii vom trăi mai sănătos. Faptul că au invocat acel amendament este doar un pretext al parlamentarilor”, a spus Ramona Brad, unul dintre reprezentanţii Coaliţiei România Respiră.

Dreptul la libertinism
C e i m a i mulţi dintre parlamentari nu sunt de acord cu interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice. Printre ei, de-putatul Mădălin Voicu (PSD). „Asta nu e lege, după părerea mea, sau forma în care a fost ea prezentată. Nu numai că a fost amânată, dar sper să existe oameni care să gândească lucrurile într-un echilibru care să ne dea dreptul şi nouă, celor care fumăm, să avem un loc în care să putem avea această pretenţie de a fi lăsaţi să rămânem fumători. De acord că ţigara este o chestiune toxică şi care într-adevăr dău-nează sănătăţii, dar fiecare îşi asumă într-o formă de libertinism, pe care cred eu că democraţia o prevede, să avem sau nu în conştientul sau conştiinţa noastră drep-tul de a face acest exerciţiu”, a declarat Mădălin Voicu. Teoretic, legea ar trebui votată săptămâna viitoare. Cum, însă, parlamentarii sunt în vacanţa de 1 decembrie, cel mai probabil vor relua discuţiile pe legea antifumat, abia peste două săptămâni.

80% din banii încasaţi pe un pachet de ţigări ajung, sub formă de accize, în buzunarele statului român care a motivat ultima majorare de preţ prin scăderea încasărilor din cauza reducerii consumului

Este un fariseism total. Această lege nu rezolvă problema. Fumătorii plătesc taxe, adică îmi luaţi banii, după care vă bateţi joc de mine? Dacă această lege va fi adoptată în această formă, atunci eu voi face o altă lege prin care voi cere interzicerea comercializării tutunului. Aşa o să ne lăsăm de ţigări. Doar tu-tunul dăunează sănătăţii? Băutu-ra, nu?
Cristiana Anghel, senator ALDE
 

×