Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a cerut revocarea decretului prezidenţial prin care generalului Bogdan Ciucă i s-a prelungit mandatul cu un an la conducerea Statului Major al Apărării (SMAp).
MApN a făcut această solicitare într-o plângere prealabilă, depusă marţi la Administraţia Prezidenţială, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ. Ministerul argumentează că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea MApN, conform căreia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.
În document se arată că la prelungirea mandatului şefului SMAp , procedura ar fi trebuit să fie aceeaşi ca şi la numire: la propunerea ministrului Apărării naționale şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului, subliniază MApN. Ministerul invocă totodată şi precedentul juridic din 2010 când preşedintele României i-a prelungit mandatul Şefului Statului Major General.
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul Ovidiu Raeţchi, îl acuză pe ministrul Gabriel Leş că în cazul Ciucă acţionează “iresponsabil şi imatur”, ”ţinând Armata într-o continuă tensiune, atacând decizia preşedintelui în justiţie printr-o procedura care va induce militarilor o stare de provizorat şi incertitudine”. El a mai spus că e de neînţeles de ce, în loc să îl lase pe generalul Ciucă să îşi exercite mandatul şi să pregătească din timp o propunere legală pentru anul viitor, “ministrul Apărării se luptă să submineze autoritatea şefului Statului Major”.