x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partid, caut strateg să-mi lumineze calea

Partid, caut strateg să-mi lumineze calea

de Marius Gîrlașiu    |    18 Aug 2015   •   14:11
Partid, caut strateg să-mi lumineze calea
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

PNL şi PSD sunt conduse azi de oamenii care le-au gândit, în trecut, campaniile electorale. Liviu Dragnea şi Vasile Blaga au ajuns lideri după ce au organizat, ani de zile, planul de bătaie şi strategia partidelor la alegeri. Există însă şi partide care au ajuns să decidă jocul politic fără nicio strategie.

Liviu Dragnea şi Vasile Blaga au avut destine politice asemănătoare. Amândoi au stat în umbra marilor lideri, au fost secretari generali ai partidelor şi miniştri de Interne. Ambii au ajuns să preia conducerea după ce ani de zile au dus greul bătăliilor politice. Au fost mereu şefi de campanie, oamenii cu organizarea, cu nopţile nedormite şi cu strategia sms-urilor pe frontul alegerilor. Pentru Dragnea există şi consecinţe.

O condamnare la un an de închisoare cu suspendare în primă instanţă în dosarul Referendumului din 2012. Dragnea a făcut apel şi aşteaptă sentinţa la ÎCCJ. Ar putea fi condamndat cu executare fix înainte de Congresul PSD din noiembrie, când ar urma să fie validat ca şef cu normă întreagă. După condamnare, Dragnea a făcut un pas în spate, dar PSD i-a inventat o funcţie care nici măcar nu exista în Statut.

A devenit „coordonator politic”, doar pentru a rămâne strategul partidului. A aşteptat răbdător retragerea lui Victor Ponta în urma problemelor penale ale premierului şi a preluat PSD cu ajutorul baronilor din teritoriu. Adică al oamenilor care i-au executat mereu ordinele în timpul campaniilor electorale.

Rebranding marca Dragnea

Imediat, noul lider a anunţat un plan de reformă şi o nouă strategie politică în PSD. Toate cu scopul de a schimba ima- ginea social-democraţilor în ochii alegătorului de rând.

„Vom gândi un nou proiect politic, o nouă abordare doctrinară. Vom deschide partidul la o dezbatere despre modernizarea stângii, vom atrage tinerii şi vom aduce intelectuali de stânga în partid, chiar dacă uneori ne critică”, şi-a anunţat Dragnea intenţiile. Planurile noului lider nu se opresc doar la PSD. Dragnea vrea să-şi extindă viziunea şi strategia la nivel naţional, cu un plan pe placul baronilor din ţară.

„Nu voi renunţa niciodată la proiectul descentralizării. Este mult prea multă putere, mult prea mulţi bani strânşi în Bucureşti, în instituţiile de la centru. Niciodată prea multă putere strânsă într-o singură mână nu este de bun augur”, explica Dragnea acum nicio lună.

Blaga, strategul din umbră

Vasile Blaga a urmat în PDL şi, mai apoi, în noul PNL acelaşi parcurs. A fost şeful de campanie, omul care a organizat, din umbră, bătălia politică şi goana după voturi. În 2012 l-a detronat pe Emil Boc de la şefia PDL, iar după fuziunea cu vechii liberali a devenit co-preşedinte al noului partid, alături de Alina Gorghiu. La ultimele alegeri, prezidenţialele de anul trecut, strategia PNL a fost simplă, mai ales că a profitat din plin de greşelile PSD.

„Există o vorbă care spune: când duşmanul tău greşeşte, nu-l întrerupe. Dacă nu ar fi fost votul din diaspora, probabil ar fi fost altceva. Diaspora a fost scânteia şi în ţară a izbucnit focul”, recunoştea anul trecut Felix Tătaru, omul angajat de liberali să-i creeze imaginea actualului preşedinte al României, Klaus Iohannis.



Hrebenciuc, eminenţa cenuşie

Viorel Hrebenciuc a fost strategul din umbră al PSD. Până să ajungă după gratii în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi să se retragă din scenă, Hrebenciuc era recunoscut drept „eminenţa cenuşie” a partidului. Hrebenciuc a oferit o explicaţie hilară pentru eşecul lui Mircea Geoană în 2009.

„Cei care se ocupă de ezoterism ştiu că ziua de joi este ziua flăcării violet”. Anul trecut, Hrebenciuc şi Şova puneau la cale strategia PSD în cazul în care Ponta ar fi ajuns preşedinte. „Amnistie şi graţiere. Obligatoriu! Altfel suntem beliţi”.

Facebook, comuniștii și americanii

Exclus din PSD, Marian Vanghelie s-a răzbunat şi a făcut dezvăluiri de culise de la şedinţa CEx. în care Dragnea le-a explicat baronilor eşecul lui Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014.

„Ne-a spus că americanii sunt de vină, cei care deţin butoanele mari (n.r. - Google şi Facebook). Forţele străine n-au vrut să câştige PSD şi ne-au creat problema cu Facebook-ul. Asta spunea Dragnea”, a dezvăluit Vanghelie.

„Eu am explicat că Facebook este o reţea de socializare de sorginte americană, dar pe care au folosit-o românii şi s-au socializat pe Facebook şi s-au hotărât să voteze împotriva noastră”, a explicat Dragnea. Ulterior, Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD, a pus pierderea alegerilor pe seama imaginii de partid comunist.

„Cât timp Ion Iliescu se aşază la aceeaşi masă lângă preşedintele PSD, avem o problemă de percepţie. Că noi, cei tineri, suntem la fel ca Iliescu şi generaţia sa”. „Am fost etichetaţi ca un partid comunist, dar nu sunt de acord că Ion Iliescu a generat această etichetă”, a recunoscut Dragnea după alegeri.

×