x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei riscuri majore pentru Europa: inundațiile, secetele și scăderea calității apei

Trei riscuri majore pentru Europa: inundațiile, secetele și scăderea calității apei

de Adrian Stoica    |    17 Mai 2024   •   08:00
Trei riscuri majore pentru Europa: inundațiile, secetele și scăderea calității apei

Schimbările climatice agravează inundațiile, secetele și reduc calitatea apei, reprezentând o amenințare tot mai mare pentru sănătatea noastră, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu.

 Intitulat „Răspuns la impactul schimbărilor climatice asupra sănătății umane în Europa: focus pe inundații, secete și calitatea apei”, raportul aduce în discuție pericolele asupra sănătății care sunt deja resimțite peste tot în Europa. Între 1980 și 2022, în 32 de țări europene au fost înregistrate 5.582 de decese cauzate de inundații și 702 decese cauzate de incendii. În prezent, unu din opt europeni trăiește în zone potențial predispuse la inundații ale râurilor și aproximativ 30% dintre oamenii din sudul Europei se confruntă cu stres permanent de apă. Schimbările climatice vor crește și mai mult expunerea oamenilor la extreme meteorologice cu consecințe grave asupra sănătății. Cetăţenii în vârstă, copiii, cei cu sănătate precară, persoanele cu venituri mai mici, fermierii şi echipele serviciilor de urgenţă se numără printre grupurile care se confruntă cu cel mai mare impact asupra sănătăţii din cauza inundaţiilor, secetei, incendiilor sau bolilor transmise prin intermediul apei

Având în vedere aceste fapte, raportul subliniază necesitatea critică de a implementa de urgență legislația UE existentă, în special diferitele politici europene în materie de climă, apă și sănătate și de a le integra în continuare. De asemenea, în vederea îmbunătățirii pregătirii pentru viitoarele provocări cauzate de inundații, deficitul de apă și calitatea deteriorată a acesteia, sunt necesare răspunsuri atât în sectorul sănătății, cât și în alte sectoare care au un impact asupra sănătății, inclusiv gestionarea apei, planificarea teritoriului, proiectarea clădirilor sau în sectorul asigurărilor

  În prezent, aproximativ 53 de milioane de oameni (12% din populația Europei) trăiesc în zone potențial predispuse la inundare din cauza revărsării râurilor. Numărul lor a crescut cu 935.000 de persoane între 2011 și 2021. De asemenea, unu din nouă spitale din Europa este situat în zone potențial predispuse la inundații.
 

Secetă și deficit de apă

Din cauza cererii de apă crescute și a secetei, regiunile din Europa sunt supuse unui stres aproape permanent de apă, și nu doar în sudul continentului. Perioadele prelungite de vreme uscată și caldă facilitează răspândirea incendiilor de vegetație, în principal în sudul Europei, dar din ce în ce mai mult și în alte regiuni. Între 1980 și 2022, 702 oameni și-au pierdut viața direct din cauza incendiilor de vegetație în cele 32 de țări membre ale spațiului economic european și multe altele au fost afectate de fumul incendiilor.
 

Calitatea apei

Creșterea temperaturii aerului și apei facilitează dezvoltarea agenților patogeni, mărind riscul de boli transmise prin apă. Evenimentele generate de precipitațiile abundente fac să crească de două ori probabilitatea apariției de concentrații de agenți patogeni nocivi în corpurile de apă din cauza scurgerii contaminate și a revărsărilor combinate de ape uzate. În zonele joase, creșterea nivelului mării determină pătrunderea apei sărate în apele subterane și acvifere de suprafață, cu efecte negative asupra culturilor. 
 

Eroziunea costieră crește

Astăzi, între 27% și 40% din coasta nisipoasă europeană este afectată de eroziune. Fenomenul este probabil să se amplifice din cauza creșterii nivelului mării, al furtunilor și înălțimii valurilor. Până în 2050, aproximativ 3.000-3.500 km pătrați din zona de coastă europeană ar putea fi erodată, potrivit raportului citat

Debitele scăzute ale apelor în perioadele secetoase duc la concentrații mai mari de poluanți, necesitând tratarea costisitoare a apelor uzate. În perioadele uscate și fierbinți, înflorirea cianobacteriană în apele bogate în nutrienți poate pune în pericol calitatea apei.
 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursa – Analiza EEA


 

×
Subiecte în articol: inundatii secete risc europa