Liberalii se pregătesc intens pentru alegerile locale de anul viitor şi vor să schimbe imaginea partidului. O multitudine de propuneri ale conducerii PNL pentru modificarea Statutului partidului ar urma să-i scoată din prima linie pe politicienii care au probleme serioase cu justiţia sau pro-bleme de integritate.
În şedința comisiei de unificare a partidului au fost stabilite o serie de reguli pentru viitorii candidați. În schimb, liberalii au amânat discuţia despre auditul intern privind sondarea candidaţilor pentru alegerile locale de anul viitor. Liberalii îşi modifică Statutul pentru alegerile din 2016 şi vin cu măsuri dure pentru colegii care ar urma să candideze la funcţiile locale. Consiliul Naţional al PNL din 11 decembrie ar urma să valideze setul de măsuri care-i vizează direct pe viitorii candidaţi.
Comisia de unificare a PNL a stabilit zece criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile locale și parlamentare de anul viitor. În comisia de unificare PNL s-a stabilit un decalog al regulilor pe care orice candidat al PNL trebuie să le respecte în privința anului electoral 2016.
„Comisia de unificare a adoptat în zece puncte toate aceste criterii care să însoțească candidaturile noastre pentru alegerile locale, dar și pentru cele parlamentare”, a precizat purtatorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, după ședința de unificare a PNL.
Un prim criteriu pentru candidatura la alegerile locale şi parlamentare va fi respectarea regimului incompatibilităţilor şi conflictului de interese. Există la nivelul comisiei un acord cu privire la introducerea acestui criteriu. Edilii PNL care îşi doresc un nou mandat vor fi obligaţi să-şi concementare”, a precizat purtătorul dieze rudele de până la gradul al doilea angajate în primării. Un alt criteriu este ca firma la care sunt acţionari să nu aibă contracte cu primăria Consiliului Judeţean la care candidează sau instituţii subordonate.
Plagiatul, criteriu eliminatoriu
Plagiatul ar mai fi o formă de verificare a viitorilor candidaţi pentru alegerile locale din 2016 care au în Cv şi un titlu academic. „Regulile și criteriile fixate astăzi vizează în primul rând următoarele capitole: lustrația, traseismul politic, nepotismul, contractele și relația cu statul, falsul în declarații, stările de incompatibilitate și conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidații la bugetul de stat, forme de plagiat și problemele penale.
Acestea sunt principalele zece puncte care în mod obligatoriu trebuie respectate de toți candidații PNL înscriși în cursa pentru campania electorală din primăvara următorului an și din toamna anului 2016. Ele vor fi aplicate la nivelul primăriilor municipii reședință de județ și consiliilor județene de către Biroul Politic Național, iar la nivel județean de către Biroul Politic județean pentru primăriile localităților în afara municipiilor reședință de județ”, a declarat Ionuţ Stroe.
Marian Petrache ar urma să candideze la Ilfov pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, deşi nu s-a luat încă o decizie clară în acest sens. În ce priveşte Capitala, PNL va avea un candidat care să fie agreat de electoratul de dreapta. Liberalii anunţaseră şi că vor face un sondaj intern, dar acest lucru nu a fost discutat în şedinţa de ieri.
Marian Petrache anunţa că Bucureştii au nevoie de un candidat foarte bine pregătit, capabil să rezolve problemele RATB si RADET. Prin urmare, PNL ar avea nevoie ca viitorul candidat pentru Bucureşti să fie bine pregătit pentru administraţia locală. Printre liberalii ce râvnesc la fotoliul de primar general se află Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.
Alina Gorghiu vrea ca şansele PNL în alegerile de la anul să nu fie periclitate de candidaţi cu probleme de integritate.
Candidații nu trebuie să fie traseiști politici, să nu se afle în stări de incompatibilitate și conflict de interese, să nu aibă datorii la stat sau probleme penale.
Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL