Campania de racolări demarată de către Victor Ponta pentru Partidul Pro România riscă să fragilizeze majoritatea parlamentară PSD-ALDE. Partidul lui Dragnea are totuşi avantajul că, fiind partid de guvernământ, posibilitatea ca parlamentari ai săi să treacă de bunăvoie în opoziţie este mai redusă. Mai mult ar putea avea de suferit PMP-ul, partidul lui Traian Băsescu, acesta riscând să se confrunte cu un exod al celor proveniţi din UNPR.
Achitarea în primă instanţă în procesul Turceni-Rovinari pare să-i fi dat aripi lui Victor Ponta. Dacă până acum afilierea la Pro România era mai mult formală, fostul premiera început o campanie de recrutare de parlamentari, mizând în special pe social-democraţii nemulţumiţi de modul în care Liviu Dragnea conduce PSD-ul. Până să-şi ia revanşa împotriva lui Dragnea, Ponta are mai multe şanse să-i plătească nişte poliţe mai vechi lui Traian Băsescu. PMP-ul pare în pragul unui exod bine orchestrat către partidul lui Ponta. La mijlocul lunii au creat vâlvă fotografiile în care apare fostul prim-ministru luând masa la un restaurant alături de fondatorul UNPR, Gabriel Oprea, alimentând speculaţiile privind apariţia unui nou partid capabil să răstoarne majoritatea din Parlament. Tot în aceeaşi perioadă, Băsescu recunoaşte public eşecul fuziunii din 2016 cu UNPR şi propune denunţarea fuziunii care era oricum contestată în instanţă de o grupare fidelă lui Oprea. În urmă cu o săptămână, deputatul Ion Tabugan anunţa că părăseşti PMP-ul şi că va activa ca independent. Potrivit unor informaţii neoficial, Tabugan se pregăteşte să se înscrie în partidul lui Ponta. Deputatul este la al treilea mandat, fiecare dintre ele fiind obţinut din partea altui partid. Ales în 2008 ca deputat PNL, s-a alăturat UNPR-ului care l-a cadorisit cu al doilea mandat, pentru ca în 2016 să fie ales din partea PMP. În paralel, şi activitatea celor care nu au recunoscut fuziunea UNPR cu PMP s-a intensificat. Astfel, vineri organizaţia Uniunii din Maramureş a avut conferinţă de alegeri în prezenţa preşedintelui actual, Ion Răducanu, precedând cu o zi reuniunea similară a organizaţiei PMP din acelaşi judeţ, care a avut loc sub privirile lui Traian Băsescu.
Cu puţin ajutor de la PSD
Şi PSD a contribuit la dezmembrarea partidului fostului preşedinte, însă beneficiile s-ar putea să nu le culeagă Dragnea, ci Ponta. Pe agenda Parlamentului va intra un proiect de lege iniţiat de către Florin Iordache care le va permite consilierilor locali şi judeţeni ai partidelor care au fuzionat cu alte formaţiuni să părăsească noul partid fără să mai rişte să-şi piardă mandatele. În această situaţie, se află doar consilierii PMP care provin din UNPR, al căror număr se situează undeva pe la 1200 pe lângă cei circa 20 de primari. Dacă este reluat „mariajul” dintre Ponta şi Oprea, acesta din urmă vine şi cu o zestre consistentă de aleşi locali şi structuri în teritoriu. În aceste condiţii, conducerea PSD a reacţionat virulent la pericolul constituirii unui nou partid solid pe partea stângă a scenei politice. Ultima reacţie a venit din partea organizaţiilor PSD din Bucureşti şi din Ilfov. „Au plecat cei slabi, au rămas cei puternici. Trădarea este imorală, din orice parte o priveşti. A te pune în slujba celor care ţi-au fost adversari este dezonorant şi nu poate fi justificat cu argumente pompoase prin care se invocă interese superioare. Trădarea este un drum ireversibil – nimeni nu mai poate avea încredere în trădători!”, se arată într-un comunicat comun dat publicităţii ieri de către cele două filiale.
„Azi, pe scaunul de Premier ocupat de Adrian Năstase stă Viorică Dăncilă. Pe scaunul de la Congres al Preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, a stat iubita lui Dragnea. Prefectul de Teleorman care a semnat trecerea Lacului Belina din patrimoniul judeţului la firma Teldrum este acum Ministru de Interne” Victor Ponta
De la Finanţe la partid
Victor Ponta îşi adună oastea şi din rândurile tehnocraţilor pe care i-a avut în cele patru guverne. Ioana Petrescu, care a fost ministru de Finanţe în guvernul Ponta 3, şi-a anunţat ieri înscrierea în Pro România. Petrescu activase ca ministru independent într-un guvern politic. „Am făcut acest pas cu convingerea că nu pot schimbă lucrurile care cred eu că nu funcţionează cum trebuie doar comentând de pe margine. Pentru a îndreptă lucrurile care, în ultima vreme, merg într-o direcţie periculoasă pentru întreagă societate, este nevoie de voinţa politică”, a motiva Petrescu.