x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pretul prieteniei cu Rusia: Viktor Orban ar putea sa fie schimbat

Pretul prieteniei cu Rusia: Viktor Orban ar putea sa fie schimbat

de Dan Constantin    |    30 Dec 2014   •   17:30
Pretul prieteniei cu Rusia: Viktor Orban ar putea sa fie schimbat

STRATFOR publica in 30 decembrie o analiza asupra situatiei politice de la Budapesta sub titlul ''Fisuri in cadrul partidului de guvernamant din Ungaria''

Analiza pleaca de la un articol din cotidianul Nepszava, apropiat de opozitia social democrata. Ziarul semnaleaza ca in interiorul FIDESZ se coaguleaza o fractiune  care se va opune deschis politicii impuse de Viktor Orban, de racire a relatiilor cu aliatii din Uniunea Europeana si de apropiere de Rusia. Nepszava semnaleaza ca  liderul grupului parlamentar FIDESZ anunta  un asa numit plan de aparare a tarii la atacurile din exterior impotriva guvernului si parlamentului ungar.

Analistul STRATFOR, George Freidman, pune aceste tensiuni din interiorul FIDESZ pe indepartarea lui Orban de la obiectivele initiale ale miscarii tinerilor liberali si  marginalizarea membrilor fondatori, trimisi la misiuni in stainatate sau in posturi minore. Nemultumirile sunt mai puternice si ele pot duce la schimbarea in cateva luni a guvernului Orban dupa vizita Cancelarului Merkel la Budapesta in februarie 2015. Stratfor apreciaza ca misiunea politica a liderului FIDESZ este sa impiedice izolarea tarii in 2015, reluand o concluzie prezentata de Jurnalul National.
 
 
Nepszava face o sinteza a declaratiilor antioccidentale ale liderilor din cercul restrans din jurul lui Viktor Orban care sunt inspirate din teza''agenturilor'' lui Ceausescu din 1989. Antal Rogan, liderul FIDESZ din Parlamentul ungar : "Nu e vorba de partide  de opozitie si  organizatii cu care ne confruntam dar sunt si forte externe-grupuri de interese economice si alte guverne -care ar fi foarte fericite cu un alt guvern maghiar. Presiunea din spatele lor poate fi acordul de liber schimb intre UE si Statele Unite. Janos Lazar  : Nu este o coincidenta ca Ambasada SUA la Budapesta este un organizator activ in incurajarea demonstratiilor de strada.
 
Declaratia lui Viktor Orban este si mai semnificativa pentru stadiul relatiilor cu SUA: Orice persoana care gandeste stie ce se ascunde sub povestea coruptiei. De fapt aceasta este o intrebare -- care a fost interesul recent al SUA in regiune; cand vrea sa ia controlul si  foloseste coruptia ca un cover story.

×