x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Silviu Dehelean (USR): Sperăm că CCR nu va reînvia, printr-o interpretare originală, OUG 13

Silviu Dehelean (USR): Sperăm că CCR nu va reînvia, printr-o interpretare originală, OUG 13

09 Sep 2017   •   12:00
Silviu Dehelean (USR): Sperăm că CCR nu va reînvia, printr-o interpretare originală, OUG 13

Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu contestarea la Curtea Constituţională a României a Ordonanţei de Urgenţă 14, care abroga OUG 13 de dezincriminare a abuzului în serviciu, se arată într-un comunicat, transmis vineri AGERPRES. 

Precizările vin în contextul în care magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis vineri să sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu. 

"PSD a plantat, în mod deliberat, o bombă cu ceas în ordonanţa de abrogare, care acum e pe cale să explodeze. Era inevitabil ca persoane judecate pentru abuz în serviciu să o atace la CCR pentru că actul era susceptibil de neconstituţionalitate, fapt asupra căruia am avertizat încă de la adoptarea lui. Am încercat să remediem această situaţie, dar ne-am lovit de opoziţia dură a PSD. Din fericire, în Parlament a fost adoptată o lege de abrogare a OUG 13, iar teoretic aceasta nu mai poate intra în vigoare. Mi-e teamă însă că de la actualii judecători constituţionali ne putem aştepta la orice", afirmă deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice, citat în comunicat. 

USR reaminteşte că, la momentul respectiv, a atras atenţia că însăşi procedura de adoptare a OUG 14 "încalcă reguli fundamentale" de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. De asemenea, USR susţine că la dezbaterea pe OUG 14 a reuşit să înlăture, prin două amendamente, câteva dintre "riscurile de neconstituţionalitate" ale ordonanţei, dar nu pe toate pentru că majoritatea PSD - ALDE s-a opus. 

"Întrebarea noastră în lunile în care ne-am luptat pentru eliminarea definitivă a OUG 13 nu era dacă va contesta cineva la CCR ordonanţa de abrogare, ci când. Faptul s-a produs. Sperăm că CCR nu va reînvia printr-o interpretare originală OUG 13", a mai spus Silviu Dehelean. 

Vineri, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei şefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu. Bica susţine în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă şi ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13. 

La ÎCCJ a avut loc vineri un nou termen în dosarul în care Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. AGERPRES

×