Într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a anunţat că a declanşat procedura unui nou referendum în cadrul căruia românii cu drept de vot urmează să se pronunţe asupra Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari la 300 de membri.
Noua apariţie a lui Traian Băsescu, la ceas de seară şi de maximă audienţă, s-a desfăşurat sub aceleaşi coordonate: Preşedintele e în tot şi-n toate atotştiutorul şi posesorul adevărului suprem, oricare ar fi subiectul asupra căruia s-ar apleca. În susţinerea credibilităţii sale, Băsescu a declarat din nou că nu mai are interese politice faţă de revizuirea Constituţiei: "nu mai pot fi preşedinte, de aceea privesc lucrurile cu neutralitate şi în interesul românilor".
Traian Băsescu şi-a început expozeul precizând că principalul său obiectiv la începerea celui de-al doilea mandat de preşedinte a fost modernizarea statului român, prin construirea unuia "uşor, flexibil, ieftin". Apoi, Traian Băsescu a declarat că una din instituţiile fundamentale ale statului, care trebuiau supuse unei reforme este Parlamentul, caracterizat drept "ineficient şi uneori desprins de realităţile legislative".
Traian Băsescu a declarat că în virtutea prerogativelor sale a declaşat, în 2009, un referendum prin care se cerea aprobarea populară pentru trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. El a ţinut să sublinieze faptul că acest referendum a fost validat, prin participarea a peste 50% dintre alegători, rezultatele referendumului fiind în favoarea acestei reforme.
Traian Băsescu a spus că a iniţiat o procedura de revizuire a Constituţie, care, deşi primise aviz favorabil din partea Comisiei Juridice, a fost respinsă de către Parlament, trecându-se la elaborarea unei noi Constituţii, care nu ţine seama de rezultatele acestui referendum. Băsescu a caracterizat această atitudine a Parlamentului, şi a majorităţii USL, drept una "incompatibilă cu statul de drept ", care "crează un precedent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".
Convins de misiunea sa - "apărarea intereselor poporului român", Traian Băsescu a anunţat declanşarea procedurii pentru desfăşurarea unui nou referendum, în care vor fi vizate aceleaşi probleme ca şi la precedentul.
Băsescu a declarat că decretul de convocare pentru referendum va fi eliberat în funcţie de evoluţia procesului de revizuire a Constituţiei, "există şansa ca plenul (Parlamentului) să vină la respect faţă de poporul român sau Curtea Constituţională să respingă o lege de modificare a Constituţiei care să nu ţină seama de referendumul din 2009".
Băsescu a ţinut să sublinieze faptul că va urmări atent şi evoluţia validării legii referendumului, astfel încât şi cel pe care urmează să-l convoace să beneficieze de pragul de 30% pentru validare.
În incheiere, Traian Băsescu a răspuns câtorva întrebări ale jurnaliştilor prezenţi, cea care l-a deranjat cel mai mult fiind cea pusă de reporterul Antena 3, care l-a întrebat care va fi sfatul său în condiţiile desfăşurării unui nou referendum, va indica oamenilor să vină la vot sau nu?