x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR își dă restart şi vrea să stingă luptele interne

USR își dă restart şi vrea să stingă luptele interne

de Marius Gîrlașiu    |    02 Oct 2017   •   14:15
USR își dă restart şi vrea să stingă luptele interne
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

USR încearcă să lase deoparte conflictele ideologice care au măcinat partidul în 2017 şi se pregăteşte pentru cel de al doilea Congres în mai puţin de jumătate de an. Useriştii îşi vor alege un nou lider la sfârşitul acestei luni şi vor tranşa definitiv problema doctrina­ră, după ce aripa progresistă s-a impus în faţa conservatorilor la referendumul intern pe tema familiei tradiţionale.

Fostul ministru tehnocrat Vlad Alexan­drescu, purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Barna, şi liderul deputaţilor, Cristian Seidler, îşi vor disputa postul de preşedinte al USR (lăsat liber de Nicuşor Dan), la Congresul programat pe 28 octombrie, la Braşov. Surse politice susţin că lupta internă din USR se poartă, de fapt, pe vechile coordonate, având la bază conflictul încă nestins dintre Cristian Ghinea şi Nicuşor Dan. Astfel, oamenii lui Nicuşor îl susţin la şefia partidului pe Cristian Seidler, liderul de grup din Camera Deputaţilor, în vreme ce tabăra lui Ghinea l-a împins în faţă pe deputatul Dan Barna, viceliderul grupului de la Cameră şi purtătorul de cuvânt al forma­ţiunii. În acest „război” a intrat şi senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreşedinte al USR şi fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş. Alexandrescu propune un USR „viu, puternic şi unit”, care să devină „o forţă a opoziţiei la PSD şi o alternativă credibilă în politica românească”. „Abordările maxi­maliste, de tipul «totul sau nimic», trebuie respinse pentru că transformă USR într-o colecție de tabere aflate permanent pe picior de război intern. Afinitățile și loialitățile sunt normale în politică, dar ele nu trebuie să devină motorul principal sau exclusiv în procesul decizional. Când deciziile se iau doar pe criterii de loialitate personală sau de grup, partidul riscă să eșueze în sectarism și viziune îngustă «de tip tunel». O astfel de abordare nu ne poate duce decât către sciziune, o catastrofă pentru noi, dar mai ales o mare decepție pentru votanții noștri”, se arată în programul propus de Vlad Alexan­drescu.

En Marche, PPE sau Verzii Europeni

La rândul său, depu­tatul Dan Barna vorbeşte despre asumarea unei ideologii politice care să ofere partidului o iden­titate cu care membrii, simpatizanţii şi alegă­torii să se identifice. De asemenea, Barna aduce în discuţie afilierea USR la una dintre familiile partidelor europene, având ca alternative grupurile ALDE/En Marche, PPE sau Verzii Europeni. În acest sens, USR va organiza o dezbatere internă, luna viitoare, la Timişoara, iar alegerea fami­liei europene se va face, până în 2019, prin referendum intern. Barna susţine întărirea colaborării cu platforma lui Dacian Cioloş, România 100, „în perspectiva unei nece­sare colaborări aprofundate în proiecte de politici publice comune sau într-o structură de guvernare”. „Trebuie să găsim metode eficiente de a ne diferenția categoric de restul partidelor din opoziție. La nivel local trebuie să fim mai vehemenți în criticarea acțiunilor PNL, PMP sau UDMR, chiar dacă unii dintre ei sunt în opoziție. În Parlament vom colabora cu ei în continuare ca opoziție, în măsura în care este necesar și inerent. Prin tipul de inițiative asumate și la nivel de comunicare externă trebuie să ne diferențiem clar de vechea clasă politică”, arată Barna, în programul său.

Cristian Seidler: 1.000 de euro/lună

Deputatul Cristian Seidler susţine că USR poate deveni a doua forţă politică a ţării şi prin­cipalul partid de opoziţie „în condițiile în care PMP joacă la două capete atât în Parlament, cât și la nivel local, iar parte din PNL nu s-a desprins încă de practicile USL-iste”. Seidler vrea ca USR să devină partidul clasei de mijloc, al celor 900.000 de angajaţi din mediul privat, al antreprenorilor şi al românilor cu meserii liberale. „Obiectivul economico-politic al USR ar putea fi atin­gerea unui venit mediu net echivalent a 1.000 euro lunar, până în 2022”, propune Seidler în programul său, „Resetăm USR. Resetăm România”. „Climatul din interiorul USR a fost grav afectat de scandalurile interne expuse public. Problema nu o văd de natură ideologică, ci mai degrabă de disciplină. Deși nu trebuie să fim neapărat toți prieteni într-un partid cu membri care au opțiuni și perspective diferite, precum USR, cel puțin spiritul de colegialitate trebuie să ne ghideze activitatea”, admite liderul deputaţilor USR.

 

Comisia de Cod Electoral, a doua încercare

Senatorii şi deputaţii USR vor solicita, mâine, în Birourile Permanente, reînfi­inţarea Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă şi Autoritatea Electorală Permanentă. USR susţine reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătăţirea siste­mului de vot prin corespondenţă şi reve­nirea la două tururi de scrutin la alegerea primarilor. „Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menţinem actualele reguli electorale”, a transmis senatoarea USR Florina Presadă. Formaţiunea a atras atenţia că modificarea legilor electorale ar trebui adoptată, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puţin un an înaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, însuşite de CCR. USR a solicitat reînfiin­ţarea Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral şi în luna mai, dar cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

Nu mai putem spune că suntem noi sau că nu suntem «parte din sistem» sau că nu suntem politici­eni. Luna de miere a trecut. Acum suntem politicieni în Parlament. Contrastul dintre USR-ul de anul trecut și vechea clasă politică a fost un atu puternic în campanie. Dan Barna, candidat USR

×