x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Amenzi usturătoare pentru medicii care nu raportează vaccinările

Amenzi usturătoare pentru medicii care nu raportează vaccinările

de Monica Cosac    |    26 Sep 2016   •   11:55
Amenzi usturătoare pentru medicii care nu raportează vaccinările
Sursa foto: BernardaSv/Getty Images/iStockphoto

După ce în România a izbucnit o epidemie de rujeolă, iar trei bebeluşi au murit din această cauză, autorităţile vor să înăsprească legislaţia în privinţa vaccinării copiilor, astfel încât să aibă o evidenţă mai clară a imunizării celor mici. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, medicii care nu raportează vaccinările, în maximum 7 zile de la administrare, sau care administrează greşit vaccinul vor fi sancţionaţi, indiferent dacă lucrează la stat sau în privat.

Toți furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat și indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, aflați în subordinea Ministerului Sănătății sau a altor ministere, sunt obligați să se înregistreze în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), se arată într-un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Potrivit acestuia, „RENV constituie unicul instrument de înregistrare a furnizorilor de servicii de vaccinare” şi se află în proprietatea și în administrarea Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Documentul prevede că toţi cei care oferă servicii de vaccinare au obligația de a introduce datele solicitate în RENV, în termen de maximum 7 zile de la data administrării, dar nu mai târziu de ultima zi calendaristică a lunii, pentru toate persoanele vaccinate.

Administrarea corectă a vaccinului, printre obligaţii

De asemenea, toți furnizorii de servicii medicale „au obligația de a asigura vaccinarea corectă a copiilor” , iar la prima înregistrare a unui copil în Registru, vor fi introduse și toate vaccinările efectuate anterior, indiferent dacă acel copil a fost vaccinat de utilizatorul respectiv sau de către un alt medic, în baza adeverinței de vaccinare.

Proiectul mai prevede, totodată, şi obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale din România de a elibera dovadă de vaccinare cu toate datele aferente fiecărei vaccinări efectuate. Excepție fac doar medicii din maternități.

 

Pe lângă actualizarea şi verificarea corectitudinii datelor înregistrate în Registrul electronic, în responsabilitatea medicilor de familie vaccinatori va intra şi „analizarea cauzelor nevaccinării” în zona în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi realizarea unui recensământ al persoanelor eligibile la vaccinare, lista în format electronic fiind transmisă DSP-urilor.

 

În cazul în care doctorii încalcă obligațiile prevăzute în document, pot primi amenzi usturătoare. Potrivit proiectului, nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare a obligațiilor prevăzute în HG constituie contravenții și se sancționează cu avertisment, la prima constatare, şi cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, la a doua constatare. În cazul celor care încalcă de trei sau mai multe ori obligaţiile, valoarea amenzii este cuprinsă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.

 Sate întregi fără doctori

Săptămâna trecută, în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat că în România a izbucnit o epidemie de rujeolă, Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, preciza că în mediul rural numărul medicilor de familie este foarte mic şi că se caută soluţii astfel încât localnicii din aceste sate să aibă acces la îngrijire medicală. Potrivit acestuia, în comunităţile în care nu există doctori ar putea să ajungă mediatori sanitari pentru a le recomanda oamenilor să îi ducă pe copii la vaccinare.

De asemenea, Popescu a explicat că, în prezent, durează foarte mult toate procedurile necesare pentru declararea unei epidemii: „În primul rând trebuie identificate acele cazuri, medicii le raportează, apoi se fac analize, se fac anchete epidemiologice și teste de laborator, pentru a se vedea care este cauza reală a unei îmbolnăviri. Toate aceste proceduri durează”.

Cei care care refuză eliberarea dovezilor de vaccinare sau introducerea vaccinărilor în Registrul Electronic Național de Vaccinări vor fi sancționaţi iniţial cu avertisment, apoi cu amendă de până la 10.000 de lei.

Pe baza datelor colectate în Registru, Direcțiile de sănătate publică şi INSP vor efectua analizele lunare, trimestriale și anuale, care vor fi puse la dispoziția Ministerului Sănătății.

×