Medicamentul citostatic Lanvis, folosit pentru multe tipuri de cancer, nu mai poate fi găsit în multe spitale din ţară. Potrivit Ministerului Sănătăţii, problema ar ţine de producător, care are probleme în a livra medicamentul la timp. În prezent, ministerul a început o campanie de căutare a medicamentului prin spitalele din ţară şi de redistribuire a acestuia la unităţile cu un număr mare de pacienţi.
Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, spune că se vor căuta surse alternative pentru achiziţionarea medicamentului, plângându-se că notificările privind diminuarea storcurilor au venit prea târziu. "Este o problemă de producător, în sensul în care acesta are dificultăţi să se aprovizioneze. Această situaţie nu se regăseşte numai în România, ci şi în mai multe ţări din Europa", a declarat Colintineanu. Potrivit acestuia, notificarea că medicamentul nu se mai găseşte a venit de la Institutul Fundeni. "Sesizarea de la I.C. Fundeni privind criza acestui medicament a venit în 18 august, în condiţiile în care ei erau la ultima cutie cu acest citostatic. Informarea e venită cam târziu", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, admiţând, însă, că probleme cu stocurile privind acest medicament au mai fost şi în trecut. Colintineanu a adăugat că în prezent se centralizează stocurile, întrucât sunt spitale în ţară care mai au acest medicament, şi va fi redirecţionat în unităţile medicale în care se tratează mulţi pacienţi cu leucemie. Potrivit lui Colintineanu, Institutul Fundeni poate să-şi procure medicamentul de la Institutul Oncologic Bucureşti. "În acest moment, Ministerul Sănătăţii caută o sursă alternativă de aprovizionare pentru a mai lua o nouă tranşă pe autorizaţie de nevoi speciale, până în ianuarie 2017, când producătorul îşi reia producţia", a spus Laurenţiu Colintineanu. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Ceza Irima, spune că Ministerul Sănătăţii a fost notificat de multă vreme de penuria de medicamente citostatice, în special pentru cancerele de sânge, însă solicitările de refacere a stocurilor au rămas fără răspuns. "Situaţia este tragică, chiar dacă ei nu recunosc acest lucru, şi se perpetuează de luni de zile. Alianţa Pacienţilor Cronici din România a semnalat, doar pe parte de hematologie, lipsa a peste 10 medicamente citostatice încă din luna aprilie", a spus Irimia.
Medicamentul care nu se mai găseşte este în special util pentru bolnavii de leucemie. În România sunt 5.000 de copii care erau trataţi cu Lanvis, sănătatea lor fiind pusă acum în pericol
Ultima comandă pentru Lanvis a fost făcută de Institutul Fundeni în luna iulie, însă aceasta nu a fost onorată