x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un sfert dintre elevi, prea grași pentru înălțimea lor

Un sfert dintre elevi, prea grași pentru înălțimea lor

de Dan Radu    |    04 Dec 2017   •   12:30
Un sfert dintre elevi, prea grași pentru înălțimea lor
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Ceva mai mult de un sfert dintre elevii din România au o greutate anormală în raport cu înălțimea lor, cel mai frecvent fiind prea grași. Kilogramele în plus sunt un fenomen din ce în ce mai răspândit pe măsură ce vârsta acestora crește, se arată în cel mai recent studiu al Institutului Național de Sănătate Publică. De asemenea, cele mai răspândite afecțiuni de care suferă elevii sunt cele legate de vedere. În ambele cazuri, procentul copiilor de la oraș afectați este substanțial mai mare decât în cazul elevilor de la țară.

Rezultatele au fost contabilizate după examenele medicale de bilanț efectuate asupra copiilor de grădiniță, de clasa a patra, a opta și a douăsprezecea. În total, au fost examinați 666.869 de elevi. Datele arată că 25,7% dintre copii au o dezvoltare dizarmonică, adică greutatea lor nu are un raport optim cu înălțimea. La oraș, elevii cu dezvoltare dizarmonică reprezintă 27,5% din total, în timp ce la țară 17,9% dintre elevi au un raport anormal între înălțime și greutate. Potrivit raportului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), doar în rândul elevilor de grădiniță, procentul celor mai slabi decât ar trebui în raport cu înălțimea lor este ușor mai mare decât al celor prea grași pentru înălțimea lor. Din clasa a patra în sus, însă, numărul elevilor cu o greutate peste cea normală este mai mare ca al celor prea slabi pentru înălțimea lor, diferența mărindu-se pe măsură ce vârsta elevilor crește. Situația stă puțin diferit în mediul rural, unde fetele cu dezvoltare dizarmonică tind să aibă o greutate peste cea normală, în timp ce băieții cu dezvoltare dizarmonică tind să fie mai slabi decât ar trebui pentru înălțimea lor. La oraș, greutatea în plus predomină atât la fete, cât și la băieți.

Cele mai frecvente afecțiuni

Datele arată că 25,31% dintre elevi (aproape 170.000) suferă de o afecțiune. Și aici, diferențele dintre orășeni și elevii de la țară sunt notabile – 28,1% în mediul urban și 13,8% în mediul rural. Cele mai frecvente afecțiuni sunt problemele de vedere, care ating 23,7% dintre elevii români cu probleme medicale. 10,1% au fost găsiți cu obezitate de cauză neendocrină, în timp ce 8,8% dintre aceștia au o deformare dobândită a coloanei vertebrale. Raportul arată că deformările dobândite ale coloanei vertebrale au o prevalenţă care creşte odată cu vârsta subiecţilor examinaţi, începând de la clasa a I-a la clasa a XII-a.

 

Analiza stării de sănătate a elevilor arată că în mediul urban valoarea prevalenţei bolilor cronice creşte odată cu vârsta, cea mai mare valoare fiind înregistrată în clasa a opta, unde 37% dintre elevi suferă de o afecțiune. În mediul rural valoarea prevalenţei crește de asemenea cu vârsta, cea mai ridicată valoare fiind observată în anii de liceu (27,5% din total).

 

Raportul atrage atenția că dezvoltarea dizarmonică și afecțiunile întâlnite la copii trebuie contracarate cu o alimentație echilibrată și prin adaptarea mobilierului școlar, al ilumintatului și al programlui școlar în așa fel încât să nu suprasolicite fizic și psihic elevii.

 

Cea mai mare rată a afecțiunilor la copii a fost înregistrată în județul Cluj – 34,57%. Cea mai mică rată a afecțiunilor a fost observată în Caraș Severin - 3%

×