Traim intr-o lume incredibila. Istoria a adunat la un loc drumurile tarilor si natiunilor pentru a ne da sansa de a alege inainte o directie comuna pe care sa mergem ca oameni, indiferent de tara in care ne-am nascut sau in care traim acum.
Organizatia Natiunilor Unite ONU a reportat de curand preturi record la alimente, schimbarile climatice la nivel global provoaca dezastre de proportii la nivel local - terenurile agricole din Australia pana in Pakistan si din Argentina pana in Ucraina au fost distruse de inundatii si incendii, Japonia este sub amenintarea unui crize nucleare si multe tari sunt lovite de cutremure fara precedent. Romania a fost ocolita pana acum de toate acestea, ramanand doar problemele economice, sociale, politice, de educatie de rezolvat. In ciuda atator provocari pe care romanii le au de infruntat si depasit, dincolo de toate necazurile pe care viata ni le-a scos in cale, uneori cu voia, alteori fara voia noastra, romanii merg inainte cu capul sus.
Cred cu adevarat ca romanii sunt mai mari si mai puternici decat problemele lor. Avem de invatat foarte multe de la tarile prin care calatorim, trebuie sa stim sa privim obiectiv ce se intampla atat la noi cat si pe alte meridiane si sa luam doar ce este cu adevarat benefic pentru noi. Sa ne punem pentru o clipa intrebarea: "cum vad eu tara in care traiesc? Ce simt eu pentru Romania si pentru oamenii ei?”.
Nu cred ca gresesc cand spun ca romanii nu mai sunt oameni fericiti. Indraznesc sa afirm ca situatia in care se afla Romania acum nu este cauza nefericirii noastre, ci efectul ei. Imaginati-va pentru o clipa cum ar fi daca fiecare dintre noi ar vedea in strainul de pe strada, din trafic sau din metrou, un prieten caruia sa ii zambeasca, caruia ii poate cere ajutorul sau intinde o mana la nevoie. Cum ar fi viata fiecaruia dintre noi daca ne-am asuma raspunderea pentru tot ce ni se intampla si in loc sa dam vina pe ceilalti, daca am incerca sa ne uitam ce putem face noi pentru a schimba situatiile si consecintele in bine in loc sa asteptam sa faca asta ceilalti. Un mare scriitor spunea ca atunci cand arati cu degetul catre cineva, celelalte patru arata tot spre tine.
Desi traim vieti separate, avem aceeasi curte in care ne petrecem zilele, de care trebuie sa avem grija acum poate mai mult ca niciodata. La nivel global, mediul a devenit o problema. Nu mai este vorba de actiuni la bursa, alegeri politice, interese economice sau conspiratii. Este vorba de dezastrele naturale care curma mii de vieti in doar cateva ore, de milioanele copiii care mor de foame pe glob in timp ce noi aruncam mancarea, de radiatiile solare si de aerul toxic care provoaca cancer. Platim confortul masinii cu pericolul unor boli incurabile si cu vietile celor dragi sau chiar ale noastre. La nivel mondial, ne bucuram de industrie dar uitam ca vietile noastre au devenit monezi care platesc luxul a doar 5% din populatia globului. Este vorba de animalele care mor pe intreg pamantul, junglele si padurile care dispar pe zi ce trece. Si nu stim sa readucem la viata specii care au disparut, nu stim sa crestem paduri in ritmul in care le taiem, nu stim sa vindecam bolile pe care le producem. Cu toate aceste, unele tari isi pastreaza mediul inconjurator si stiu ce este cu adevarat important.
Timp de doua saptamani, impreuna cu Jurnalul National, vom publica un jurnal de calatorie in Noua Zeelanda, cea mai curata tara de pe glob. Vom descoperi ce inseamna cu adevarat sa traiesti intr-o tara curata, cu aer curat, in care oamenii iubesc sa traiasca. Vom invata ce putem face noi pentru a schimba ceva in Romania si pentru a face din tara noastra un loc minunat, asa cum a fost. O tara curata imbunatateste calitatea vietii la nivel personal, asa cum veti afla din interviurile cu expertii nostri. O tara curata inseamna in primul rand sanatate. Nu e vorba de sanatate in general, ci de a copilului, a sotului, a sotiei, a parintilor si a noastra.
Vom descoperi secrete fascinante din istoria si religiile Romaniei si Noii Zeelande.
De asemenea, vom afla ce inseamna respectarea altor culturi si ce se intampla daca incalci pragurile peste care nu ai dreptul sa treci. Ne vom aminti astfel ca cei mai buni parteneri de viata, cei mai buni prieteni sunt tot cei din Romania, care mai presus de toate, nu au uitat ce inseamna sa fii om. Romanii nu au uitat ca fiecare dintre noi, ca oameni tindem la acel ideal a ceea ce se numeste umanitate. Cred cu adevarat ca inca stim sa privim oamenii in ochi si nu in buzunare.