x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Phoenix a trecut Bosforul

Phoenix a trecut Bosforul

de Cătălina Albu    |    08 Aug 2009   •   00:00
Phoenix a trecut Bosforul

Velierul "Phoenix" a ajuns pe malul Bosforului, pe urmele legendarei "Speranţa". Iată cronica ultimelor două săptămâni, care include pregătirile de drum, lansarea la apă şi primele mile marine parcurse. Consemnează Cătălina Albu, membru al echipajului.



În pregătirea pornirii la drum, vizita la Sulina a fost o surpriză cât se poate de plăcută. Nu credeam că vom găsi atâta ospitalitate şi prietenie. Am petrecut două zile minunate; domnul primar ne-a pus la dispoziţie o şalupă şi, împreună cu echipa de la TVR, am făcut un tur pe un canal al Dunării. După-amiază am fost invitaţi să participăm la prepararea unei ciorbe pescăreşti (o "adevărăciune"!). Am mâncat de-am pocnit. Interesantă a fost şi vizita la Farul vechi. Plecarea a fost emoţionantă. La chei s-au strâns oficialităţile oraşului şi o grupă de cercetaşi, doi preoţi au sfinţit velierul "Phoenix". Am fost conduşi de o şalupă până la intrarea în mare. Am pornit spre Varna, unde ne mai aşteptau, speram noi, doar puţine zile de muncă.

Odată ajunşi în Varna am revenit repede cu picioarele pe pământ. O parte din aparatura de navigaţie comandată nu sosise încă. Omul cu inoxul, de altfel bun meseriaş, nu-şi terminase treaba. Au făcut şi ei ca politicienii noştri: au promis, că doar nu-i costa nimic.

Şi, uite, aşa am pornit războiul rece pe canicula din Varna. În fiecare zi a urmat câte un episod de discuţii cu nervii întinşi la maximum până am reuşit să ne vedem cu toate în barcă. Nu mai insist asupra neajunsurilor, cert e că am stabilit data plecării: 3 august.

Singura mea bucurie a fost "shopping-ul". Să nu vă gândiţi la cine ştie ce ţoale de fiţe! Am făcut aprovizionarea pentru barcă: zacuşti, gogoşari picanţi umpluţi cu brânză, ardei capia copţi, brânză bună în conservă, murături asortate, berici, vinuţuri, ehei, bunătăţi, ce mai încoace-ncolo! La toate astea mai adaugăm şi câteva sticle de whisky aduse de prietenul Radu Turtă, care îndeplinea aici rolul lui Martin "Sticland".

Va naviga împreună cu noi până în Grecia. Bine că au încăput toate în barca noastră nu prea pântecoasă. Am pornit la drum cu emoţii. În primul rând eram cu ochii cât ceapa şi urechile ciulite la toată aparatura din barcă. Abia când începi navigaţia poţi proba cum se cuvine toate cele din dotare. Ne-am bucurat apoi de faptul că am reuşit în sfârşit să ne urnim.

Am stabilit să facem un stop în Istanbul. Canalul Bosfor, pe care l-am traversat după 26 de ore de la plecarea din Varna, este locul de unde poţi admira cel mai bine oraşul.Am ales pentru următoarea oprire oraşul Tekirdag, situat pe partea europeană a Turciei.

Aşadar, velierul Phoenix şi echipajul - Marius şi Cătălina Albu - au pornit "Cu toate pânzele sus pe urmele Speranţei". Mulţumim sponsorului nostru, Cornel Tăbăcaru, coproducătorului - Televiziunea Româna, partenerilor media - Radio Romania Actualităţi şi "gazdei noastre", Jurnalul Naţional.

×