x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Râșnov, o destinație cu toate ingredientele

Râșnov, o destinație cu toate ingredientele

de Diana Scarlat    |    27 Oct 2016   •   20:00
Râșnov, o destinație cu toate ingredientele

O cetate medievală, o peșteră amenajată și foarte bine întreținută, drumeții montane, tenis, patinaj, tiroliană și echitație atrag la Râșnov, în județul Brașov, peste 350.000 de turiști în fiecare an. Chiar dacă cetatea Râșnov a avut de suferit din cauza corupției din Ministerul Culturii, care a fost la un pas de a o distruge, lucrurile au reintrat în normal, iar acum este unul dintre cele mai mari atracții pentru cei porniți în căutarea castelelor medievale din Europa. În 2015, a fost plasată printre primele zece atracții de acest fel, într-un top mondial al revistei Traveler.

Cetatea Râșnov a primit anul trecut un număr record de aproape 363.000 de vizitatori, iar până la finalul acestui an este posibil să atingă 500.000, conform estimărilor. Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din sud-estul Europei, atestată documentar pentru prima oară în anul 1335. Zona turistică în care se află este fascinantă pentru cei aflați în căutare de drumeții montane, fiind în apropierea masivelor Piatra Craiului, Bucegi și Postăvarul. Un alt atu al cetății este accesul foarte facil, fie pe drumul care leagă localitatea Zărnești de Brașov, fie pe drumul care leagă Râșnov de Poiana Brașov. Cea mai mare cetate țărănească din Transilvania a funcționat între secolele XIV-XVIII, iar acum depășește recordurile la numărul de vizitatori, de la un an la altul. Cetatea Râşnov a fost inclusă, de revista Traveler, anul trecut, pe lista celor mai frumoase castele din lume, pe timp de iarnă, alături de Castelul Neuschwanstein, din Bavaria (Germania), Palatul ţarului Alexei Mikhailovich din Parcul Kolomenskoye (Moscova, Rusia), Castelul Matsumoto din Japonia, Castelul Hohenzollern (Germania), Castelul Hradcany din Praga (Republica Cehă), Castelul Blair din Perthshire (Scoţia), Castelul Gamlehaugen din Bergen (Norvegia), Castelul Uchisar din Nevsehir (Turcia) şi Castelul Inuyama din Japonia.

Localitate turistică de interes național

Succesul a venit și datorită implicării oamenilor zonei în dezvoltarea infrastructurii, reușindu-se includerea localității pe lista scurtă a celor de interes turistic național, cu foarte multe eforturi și investiții. „Râșnov a devenit localitate turistică de interes național în anul 2012, după ce am îndeplinit toate criteriile și am depus toată documentația. Am avut această inițiativă, pentru a avea șanse să accesăm apoi fonduri europene pentru dezvoltare. A trebuit să ne zbatem, pentru că altfel nu ne vedea nimeni. Investiții de la bugetul național nu am avut, ca urmare a obținerii acestui statut, dar acum s-a deschis o axă de finanțare pe fonduri europene, pe care pot să depună proiecte doar localitățile turistice”, explică Adrian Veștea, fostul primar al localității Râșnov, actualmente președintele Consiliului Județean Brașov. Turiștii sunt atrași în egală măsură de unicitatea cetății, dar și de frumusețea locului și de ofertele de cazare sau de posibilitățile de activități sportive. La Râșnov se pot face drumeții, dar și echitație, tenis de câmp și patinaj, pe timp de iarnă. Pasionații de sporturi extreme au la dispoziție tiroliana cu un traseu de 120 de metri dus-întors, amplasată la intrarea în peștera Valea Cetății, foarte aproape de cetate.

Atracții carstice

Turiștii se pot aventura în peștera Fundata, în apropierea localității, sau pot vizita peștera Valea Cetății, amenajată recent din inițiativă privată. „Este o peșteră turistică tipică pentru turismul de masă, cu electrificare și ghid, o peșteră cu vad, într-o zonă foarte vizitată. Nu oferă foarte mult din punct de vedere speologic, dar este un succes comercial, pentru că are un cadru natural sălbatic. La fel ca Peștera Urșilor, din Munții Apuseni, Valea Cetății este un mare succes speo-turistic. Este amenajată bine, la standarde europene, și beneficiază de un vad excepțional, pentru că Râșnovul s-a dezvoltat foarte bine, iar localitatea atrage foarte multți turiști”, spune Cristian Lascu, unul dintre cei mai apreciați speologi din Europa. Foarte mulți iubitori ai muzicii clasice sunt atrași de concertele pe care Filarmonica din Brașov le susține în sala mare a peșterii.

Peştera Valea Cetatii se află pe povârnişul vestic al Masivului Postăvaru, în bazinul Ţării Bârsei, la 3,5 km distanţă de Râşnov și la 1,5 km distanţă de Cetatea Râşnov. Intrarea principală este la o altitudine de 790 de metri. Peştera face parte din aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii, împreună cu stâncăriile şi lapiezurile din Poiana Dracului, arborii seculari și pierderile de apă în ponorul Fundăţica. Accesul se face dinspre şoseaua DN1E Braşov-Poiana Braşov-Râşnov, urmând Valea Cetăţii, până la confluenţa ei cu Valea Fundata, unde la kilometrul 19,4 există o parcare amenajată.

×