x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina Naţională din Atena

Grădina Naţională din Atena

28 Iun 2007   •   00:00

Grădina Naţională, cunoscută şi sub numele de Grădina Regală, e o oază de linişte in centrul Atenei. Situată exact in spatele Parlamentului Greciei (Palatul Vechi) şi continuănd in sud cu Zappeion, gazda unor intreceri de la Jocurile Olimpice din 1896.

Grădina Naţională, cunoscută şi sub numele de Grădina Regală, e o oază de linişte in centrul Atenei. Situată exact in spatele Parlamentului Greciei (Palatul Vechi) şi continuănd in sud cu Zappeion, gazda unor intreceri de la Jocurile Olimpice din 1896. La indemnul Reginei Amalia, in 1838, a fost incepută construcţia grădinii, care a fost finalizată in anul 1840. Grădinarul de origine germană Schmidt a importat peste 500 de specii de plante şi mai multe varietăţi de animale, inclusiv păuni, raţe şi ţestoase. Din nefericire, pentru cele mai multe plante climatul mediteranean s-a dovedit a fi nepotrivit, aşa că nu au supravieţuit, dar animalele au rezistat. Nordul grădinii, in spatele Palatului, a fost imprejmuit, transformăndu-se in refugiul regelui şi al reginei.

Tragedii ale casei regale

In anul 1878, arhitectul danez Theophil Freihen von Hansen a proiectat Zappion-ul neoclasic. Grădina regală a fost locul in care istoria Greciei a luat intorsături neaşteptate. In timp ce se afla in grădină, Regele Alexandru a fost muşcat de o maimuţă şi a murit de septicemie trei săptămăni mai tărziu. Proprietarul maimuţei nu a fost cunoscut nici pănă in zilele noastre. Moartea Regelui Alexandru a asigurat venirea la tron a Regelui Constantin I. Astăzi, Grădina Naţională, redenumită aşa după abolirea monarhiei de către popor in 1974, e deschisă publicului. Intrarea principală este pe Leofors Amalias, stradă ce poartă numele reginei la indemnul căreia a inceput construcţia. Puteţi insă intra şi pe una din celelalte trei porţi: cea de pe Vasilissus Sophias, Herodou Atticou sau de pe strada care face legătura intre Grădina Naţională şi zona Parcului Zappeion.

Un complex multifuncţional

In oaza din junglă puteţi găsi un iaz plin cu raţe, o grădină zoologică, un muzeu botanic, o cafenea, o librărie, dar şi un loc de joacă destinate exclusiv copiilor. Este un paradis tropical unde puteţi petrece ore intregi doar plimbăndu-vă pe poteci, printre flori, copaci şi raţe. Raţele au un rol important in fauna grădinii, iar animale precum lei, păuni sau maimuţe impart propriile cuşti cu ele. Locul de joacă pentru cei mici, dotat cu leagăne de tot felul şi nu numai, poate fi folosit oricănd ca o recompensă a unei bune purtări. In cafeneaua de lăngă Strada Irodu Atikou, numită O Kypos, puteţi savura un frappé sau un ouzo rece, petrecănd căteva ore de neuitat.

Alei de vis

Grădina Naţională găzduieşte o multitudine de specii şi tipuri de plante exotice precum palmierii, portocalii, dar şi animale şi păsări, unele pe cale de dispariţie. Aici puteţi vedea struţi, broaşte ţestoase, păuni, animale sălbatice, capre, lei, tigri, dar şi monumentele, statuile, sculpturile şi admira făntănile cu care este impănzită grădina. Potecile sunt de vis, trecănd pe sub bolte verzi sau multicolore sau printre cărări mărginite de plante sau de garduri vii. Există locuri speciale, unde puteţi ieşi la un picnic, pe porţiunile cu gazon, sau băncuţe pe care vă puteţi odihni, admirănd peisajul.

Podeţele de peste lacuri fac deliciul unei plimbări relaxante prin Grădina Naţională. Vizitatorii pot ademeni răţuştele care impănzesc lacurile aruncăndu-le de măncare. Statuile, monumentele şi făntănile sunt construite din piatră sau din marmură, iar unele din băncile pe care vă puteţi odihni sunt cioplite tot din piatră. Aici există o mulţime de copaci crescuţi in diferite forme şi copaci ocrotiţi, plante exotice, dar şi o impresionantă grădină zoologică. Datorită climei mediteraneene, grădina poate fi vizitată in orice perioadă a anului, motiv pentru care ea a devenit unul dintre punctele de atracţie importante ale capitalei elene.

×