x close

Un gard viu, ca o mică minune în grădină

0
Autor: Cornelia Constantin 26 Sep 2009 - 00:00
Un gard viu, ca o mică minune în grădină /Garden Groom & iStockphoto
Vezi galeria foto


Chiar dacă presupune ceva bătaie de cap, un gard viu poate da farmec grădinii şi curţii dumneavoastră. După câţiva ani de străduinţă, veţi vedea că a meritat efortul.



O grădină reuşită fără garduri vii? Este aproape imposibil de realizat aşa ceva. E drept că sunt avantaje şi dezavantaje, dar rezultatul merită toate eforturile. Dacă e să facem o comparaţie între cele două tipuri principale de garduri, ajungem repede la concluzia că un gard obişnuit e mai ieftin decât unul viu şi se obţine mult mai repede. Dar nu va fi decât un gard, nu va fi înzestrat decât cu o semnificaţie utilitară.

Două variante...
Pe când unul viu e în permanentă schimbare, o frumuseţe naturală care se potriveşte în orice fel de grădină sau amplasament. Aşa că, în încercarea de a găsi calea cea bună între cele două variante, se întâmplă următorul lucru: gardul dinspre stradă îl realizăm din materiale obişnuite (fier, zidărie, plăci speciale, etc.), iar pentru celelalte încercăm... altceva.

Problemele sunt complexe în cazul gardului viu, pentru că implică bugete generoase, suprafeţe destul de mari de acoperit şi necesită timp până să se formeze ca un gard compact şi nu doar ca o înşiruire de arbuşti.

GARD VIU VEŞNIC VERDE
Un gard viu care să rămână verde şi peste iarnă - iată o dorinţă de luat în seamă. Puteţi să obţineţi un astfel de gard din conifere sau din foioase mai rezistente la temperaturi scăzute. Coniferele cresc relativ înalte şi protejează curtea de vânt, lucru care iarna poate să fie foarte folositor. Numai că aceşti arbuşti nu se împacă bine cu poluarea din marile oraşe, cu pământul lutos şi nici nu tolerează temperatura ridicată de peste vară.

Unele varietăţi de conifere desfrunzesc la bază pe măsură ce trece timpul. Foioasele sunt mai tolerante, se ramifică frumos, unele au şi frunziş colorat. Însă, îndată ce vine iarna îşi pierd atracţia - nu mai sunt decât o îngrămădire de crengi. Doar câteva nu prezintă acest incovenient: lemnul câinesc, cimişirul. Dar ca să puteţi recurge la o astfel de variantă trebuie să ştiţi exact ce vreţi.

Cimişirul este scund în general. El se foloseşte pentru borduri, delimitări, mozaicuri de vegetaţie. Lemnul câinesc creşte destul de mult şi nu este pretenţios, însă e posibil să vă dea de lucru în privinţa tunderilor. Sunteţi pregătiţi?

GARD VIU ÎNFLORIT  
Un gard viu înflorit şi eventual parfumat este o mică minune. Nu se obţine uşor, dar îndată ce-l vedeţi compact, frumos şi înflorit, uitaţi de munca depusă şi de aşteptarea care a avut loc. Ce plante puteţi folosi pentru a putea obţine un astfel de gard? Spiraea? creşte compact şi face flori albe graţioase şi uşor parfumate. Liliacul poate fi dirijat şi tuns sub formă de gard, nu neapărat sub formă de copăcel. Este o plantă rezistentă şi adaptabilă.

De asemenea, hibiscusul de grădină (siryacus). Singurul dezavantaj ar putea să fie o uşoară desfrunzire la bază după mai mulţi ani de vegetaţie, dar cu tunderi adecvate se poate remedia această problemă. Alte propuneri sunt: iasomia, coacăzul roşu, rhododendronul, călinul, forsythia, liliacul de vară, mărul, prunul şi gutuiul decorativ, părul pădureţ,  hortensiile, trandafirii. Fiecare plantă e potrivită într-un fel anume de grădină şi e bine să ştiţi exact ce vreţi. Căutaţi surse de informare şi utilizaţi-le.

Aşadar, dacă sunteţi dispus să depuneţi un efort constant pentru a avea o minune de grădină, pregătiţi-vă să căutaţi furnizori serioşi, să învăţaţi cum să alegeţi plante sănătoase şi potrivite pentru amplasamentul deţinut şi pentru ce doriţi să obţineţi. Pregătiţi-vă bugetele şi, mai ales, pregătiţi-vă răbdarea şi priceperea în ale grădinăritului. Uneori gardurile vii necesită câţiva ani de creştere şi modelare până să ajungă adevărate frumuseţi. Mai sunt şi garduri vii care nu necesită modelări, dar ele necesită spaţii destul de mari. Dacă aveţi o grădină spaţioasă, lăsaţi natura să-şi urmeze cursul. Feriţi-vă să forţaţi natura într-un fel sau altul.

TUNDERILE

Sunt operaţiuni necesare pentru mai toate gardurile vii. În funcţie de ritmul de creştere, sunt garduri care necesită una sau două tunderi pe an. Aveţi nevoie de unelte potrivite şi de cunoştinţe adecvate. Nu uitaţi de micile vietăţi care se cuibăresc în gardurile vii şi nici de depozitarea lăstarilor tunşi şi folosirea lor pentru compostare.

Citeşte mai multe despre:   mereu verde

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 2263


Mai multe titluri din categorie

Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă

Casa din fier, lemn sau cărămidă? Care este cea mai bună variantă
Pentru cei care vor să îşi construiască o casă în această perioadă, varianta casei de fier, pe structură metalică uşoară, constituie cea mai ieftină variantă de casă. După casa de fier, ca preţ, urmează...

Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie

Andreea Stroe ne prezintă două reţete delicioase cu sfecla roşie
Într-o postare pe blogul personal, Andreea Stroe, realizatoarea emisiunii „News Magazine”, difuzată în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:00, la Antena 3, ne prezintă două reţete...

(P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!

(P) Carmen Brumă vine în premieră la Baby Boom Show! Nu rata întâlnirea cu una dintre cele mai frumoase mămici vedete!
Pe data de 8 noiembrie, ora 12:00, Carmen Bruma ti-a dat intalnire la Baby Boom Show, cel mai mare targ pentru copii de 0 – 5 ani si viitoare mamici, ce va avea loc in perioada 6 – 9 noiembrie, la Romaero Baneasa. Ea...

Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice

Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice
Un skatepark din estul Londrei a fost înscris în categoria monumentelor istorice, o premieră în Europa, a anunțat miercuri English Heritage, organism public ce se ocupă cu administrarea patrimoniului...

Cel mai tare balet şi orchestra din Viena

Cel mai tare balet şi orchestra din Viena
Galerie Foto Schoenbrunn Palace Orchestra – cea mai faimoasă orchestră din Viena şi St. Petersburg State Ballet On Ice (Ansamblul de balet pe gheaţă din St. Petersburg) vin la Bucureşti (Sala Palatului) în zilele de 5 şi,...

Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume

Ela Crăciun ne învaţă cum să scăpăm de substanţele nocive din fructe şi legume
Nu mai este o noutate faptul că fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru, însă ce facem cu substanţele chimice, pesticidele şi erbicidele, menite să potenţeze...

Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino

Brânză de burduf de Bucegi şi dulceaţă din satele săseşti, la “Salonul Gustului”, din Torino
Galerie Foto Corespondenţă din ItaliaDin doi în doi ani, la Torino se organizează “Salone del Gusto”. Se prezintă principalele produse de excelenţă ale Italiei, şi nu numai, în sectorul agro-alimentar. Ar putea să fie...

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?

Zodiacul EROTIC. Cum se comportă la pat nativii fiecărei zodii? Cum poți să-i stimulezi și ce le face plăcere? Cum ajung la orgasm?
Știi care sunt zonele erogene ale partenerului (partenerei) și cum să le stimulezi? Știi cum să-l ajuți să atingă paroxismul? Dar ce te face pe tine să ajungi la orgasm? Cât te cunoști, ca mirabilă ființă...

“Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti

“Casa Poporului şi Noul Centru Civic”, dezbatere la Muzeul Municipiului Bucureşti
Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la o nouă dezbatere ce se va desfăşura la Palatul Suţu: Casa Poporului şi Noul Centru Civic, prelegere susţinută de arh. Andrei Popescu, joi 30 octombrie 2014, ora...

Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia

Castelul Corvinilor, promovat prin noile tehnologii la târgul internațional de la Lugano din Elveţia
Vizitatorii târgului internațional de turism de la Lugano, cel mai important de acest fel din Elveția, vor putea face un tur virtual al Castelului Corvinilor din Hunedoara, grație unei aplicații pentru smartphone...

Poveștile Ancorei. Despre „uiut” și-o ciorbă lipovenească de pește

Poveștile Ancorei. Despre „uiut” și-o ciorbă lipovenească de pește
Galerie Foto Am cunoscut o dată niște doamne vrednice din Sarichioi. Lipovence. Femei în stare să tragă la rame, în barcă, dar și să-i mângâie pe cei mici, spunându-le povești de încălzit iernile și copilăria. Mai...

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet

Carmen Brumă recunoaşte la Antena Stars că pentru a slăbi a băut chiar şi oţet
Galerie Foto Şi în această sâmbătă, de la ora 16.00, la “Refresh by Oana Turcu”, telespectatorii Antenei Stars află de la gazda emisiunii şi de la invitaţii săi, Carmen Brumă şi Mădălin Voicu, care sunt secretele...

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns

Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns
Chef Florin Dumitrescu recunoaşte că prima dată când i-a gătit mamei lui aceasta a izbucnit în plâns: “mama plângea şi mânca, mânca şi plângea”Chef Florin Dumitrescu, juratul de la “Hell’s Kitchen...

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece

NUMAI DE BINE: Alegerea antrenorului personal, încetinirea îmbătrânirii şi vestimentaţia sezonului rece
Duminică dimineaţa, la Antena 3, echipa „Numai de bine” ne învaţă cum să ne alegem antrenorul personal de fitness, dar şi ce putem face pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Cât despre modă, atât...

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar

Alimentele viitorului: burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar
Burger vegetal, faină de alge sau brânză la grătar: industria alimentară caută alternative la carne, considerată prea costisitoare. În Franța vânzările de carne au scăzut cu 7% între 1998 și 2012, deoarece...