x close

Un gard viu, ca o mică minune în grădină

0
Autor: Cornelia Constantin 26 Sep 2009 - 00:00
Un gard viu, ca o mică minune în grădină /Garden Groom & iStockphoto
Vezi galeria foto


Chiar dacă presupune ceva bătaie de cap, un gard viu poate da farmec grădinii şi curţii dumneavoastră. După câţiva ani de străduinţă, veţi vedea că a meritat efortul.



O grădină reuşită fără garduri vii? Este aproape imposibil de realizat aşa ceva. E drept că sunt avantaje şi dezavantaje, dar rezultatul merită toate eforturile. Dacă e să facem o comparaţie între cele două tipuri principale de garduri, ajungem repede la concluzia că un gard obişnuit e mai ieftin decât unul viu şi se obţine mult mai repede. Dar nu va fi decât un gard, nu va fi înzestrat decât cu o semnificaţie utilitară.

Două variante...
Pe când unul viu e în permanentă schimbare, o frumuseţe naturală care se potriveşte în orice fel de grădină sau amplasament. Aşa că, în încercarea de a găsi calea cea bună între cele două variante, se întâmplă următorul lucru: gardul dinspre stradă îl realizăm din materiale obişnuite (fier, zidărie, plăci speciale, etc.), iar pentru celelalte încercăm... altceva.

Problemele sunt complexe în cazul gardului viu, pentru că implică bugete generoase, suprafeţe destul de mari de acoperit şi necesită timp până să se formeze ca un gard compact şi nu doar ca o înşiruire de arbuşti.

GARD VIU VEŞNIC VERDE
Un gard viu care să rămână verde şi peste iarnă - iată o dorinţă de luat în seamă. Puteţi să obţineţi un astfel de gard din conifere sau din foioase mai rezistente la temperaturi scăzute. Coniferele cresc relativ înalte şi protejează curtea de vânt, lucru care iarna poate să fie foarte folositor. Numai că aceşti arbuşti nu se împacă bine cu poluarea din marile oraşe, cu pământul lutos şi nici nu tolerează temperatura ridicată de peste vară.

Unele varietăţi de conifere desfrunzesc la bază pe măsură ce trece timpul. Foioasele sunt mai tolerante, se ramifică frumos, unele au şi frunziş colorat. Însă, îndată ce vine iarna îşi pierd atracţia - nu mai sunt decât o îngrămădire de crengi. Doar câteva nu prezintă acest incovenient: lemnul câinesc, cimişirul. Dar ca să puteţi recurge la o astfel de variantă trebuie să ştiţi exact ce vreţi.

Cimişirul este scund în general. El se foloseşte pentru borduri, delimitări, mozaicuri de vegetaţie. Lemnul câinesc creşte destul de mult şi nu este pretenţios, însă e posibil să vă dea de lucru în privinţa tunderilor. Sunteţi pregătiţi?

GARD VIU ÎNFLORIT  
Un gard viu înflorit şi eventual parfumat este o mică minune. Nu se obţine uşor, dar îndată ce-l vedeţi compact, frumos şi înflorit, uitaţi de munca depusă şi de aşteptarea care a avut loc. Ce plante puteţi folosi pentru a putea obţine un astfel de gard? Spiraea? creşte compact şi face flori albe graţioase şi uşor parfumate. Liliacul poate fi dirijat şi tuns sub formă de gard, nu neapărat sub formă de copăcel. Este o plantă rezistentă şi adaptabilă.

De asemenea, hibiscusul de grădină (siryacus). Singurul dezavantaj ar putea să fie o uşoară desfrunzire la bază după mai mulţi ani de vegetaţie, dar cu tunderi adecvate se poate remedia această problemă. Alte propuneri sunt: iasomia, coacăzul roşu, rhododendronul, călinul, forsythia, liliacul de vară, mărul, prunul şi gutuiul decorativ, părul pădureţ,  hortensiile, trandafirii. Fiecare plantă e potrivită într-un fel anume de grădină şi e bine să ştiţi exact ce vreţi. Căutaţi surse de informare şi utilizaţi-le.

Aşadar, dacă sunteţi dispus să depuneţi un efort constant pentru a avea o minune de grădină, pregătiţi-vă să căutaţi furnizori serioşi, să învăţaţi cum să alegeţi plante sănătoase şi potrivite pentru amplasamentul deţinut şi pentru ce doriţi să obţineţi. Pregătiţi-vă bugetele şi, mai ales, pregătiţi-vă răbdarea şi priceperea în ale grădinăritului. Uneori gardurile vii necesită câţiva ani de creştere şi modelare până să ajungă adevărate frumuseţi. Mai sunt şi garduri vii care nu necesită modelări, dar ele necesită spaţii destul de mari. Dacă aveţi o grădină spaţioasă, lăsaţi natura să-şi urmeze cursul. Feriţi-vă să forţaţi natura într-un fel sau altul.

TUNDERILE

Sunt operaţiuni necesare pentru mai toate gardurile vii. În funcţie de ritmul de creştere, sunt garduri care necesită una sau două tunderi pe an. Aveţi nevoie de unelte potrivite şi de cunoştinţe adecvate. Nu uitaţi de micile vietăţi care se cuibăresc în gardurile vii şi nici de depozitarea lăstarilor tunşi şi folosirea lor pentru compostare.

Citeşte mai multe despre:   mereu verde

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3441


Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor

Chef Florin Dumitrescu a fost numit Ambasador SOS Satele Copiilor
La scurt timp după ce a devenit tată pentru a doua oară, chef Florin Dumitrecu a mai avut parte de încă o bucurie: a fost numit Ambasador Onorific SOS Satele Copiilor, după o perioadă în care s-a apropiat foarte...

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!

În pragul vacanțelor, atenţie la agențiile țepare!
De ani buni, nu trece niciun sezon turistic fără să fi auzit de turişti care au trăit coşmarul vieţii lor într-o vacanţă. Fie au cumpărat de la o agenţie- fantomă, fie au cumpărat ceva ce nu exista în...

Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie

 Rețeta zilei de miercuri. Borș „holtei” cu sfeclă roșie
Înainte vreme, femeile obişnuiau să pregătească un anume fel de borş, numit "holtei", adică lipsit cu totul de vreo bucăţică de carne. În locul lor se puneau legumele care se găseam prin grădini sau...

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP

Un muzeu etnografic construit într-un sediu de CAP
În general CAP-urile din România au fost distruse. Unul singur și-a gasit o frumoasă întrebuințare. A fost transformat în Muzeu Etnografic. Satul românesc s-a transformat ireversibil, iar cei mai tineri locuitori...

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie

CĂPŞUNA - vedeta simandicoasă a fructelor ne îmbie cu parfumul ei. Elixir din căpşuni şi lămîie
În sfârşit este iar sezonul parfumatelor căpşuni. Aceste fructe roşii, dulci şi cu aromă îmbătătoare sunt vedetele momentului. Căpşunile le putem mânca proaspete cu un pic de zahăr pudră cu sau fără...

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie

Destinația săptămânii. Între mister şi tradiţie
Este perioada perfectă pentru un sejur în Iordania, țară în care turiștii sunt primiți cu o deosebită ospitalitate. În ciuda conflictelor din Orientul Mijlociu, Iordania a reușit să se ferească de toate...

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare

Ponturi de călătorii. Cum să nu dai mulţi bani pentru cazare
Dacă hotelurile din destinaţia de vacanţă pe care o alegeţi vi se par prea scumpe, există o alternativă. AIRBNB este una dintre cele mai mari platforme de booking pentru cazare. Acolo, în funcţie de destinaţia...

All-inclusive mioritic

All-inclusive mioritic
Litoralul românesc este gata să-şi primească oaspeţii. Cel puţin asta susţin autorităţile, care promit condiţii mai bune de cazare dar şi mai multe posibilităţi de relaxare și distracție. În plus, se...

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”

Alina Pușcaș va avea un băiețel: “Se va numi Filip sau Alexandru”
Alina Pușcaș, prezentatoarea transforming-show-ului “Te cunosc de undeva!”, va avea un băiețel, pe care îl va aduce pe lume, la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie.“Am aflat că vom avea un...

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească

Rețeta zilei de marți. Ciorbă țărănească
Întâia oară, sintagma "bucătărie românească" o întâlnim la un autor de cărţi de bucate din deceniul şapte al veacului al XIX-lea, Christ Ionnin, din Bucureşti. Nu e, la propriu, o carte, ci mai mult o...

Cu bagajul făcut, în „last minute”

Cu bagajul făcut, în „last minute”
Vara se apropie cu paşi repezi, iar agenţiile de turism au pregătit oferte fel de fel, în destinaţii deja apreciate de turiştii români, dar și în locaţii mai puţin cunoscute. Însă cuvântul la ordinea zilei...

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde

Chef Cătălin Scărlătescu organizează Festivalul Scoicilor, în Laguna Verde
După ce anul trecut s-a bucurat de multe aprecieri, chef Cătălin Scărlătescu a decis să ducă mai departe tradiția gătitului de scoici și să organizeze și în această vară Festivalul Scoicilor, în perioada...

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ

Desert pentru o duminică relaxată. Rețetă franțuzească de MOUSSE DE CIOCOLATĂ ALBĂ
Timp de preparare: 20 minuteDificultate: foarte ușoaraCalorii: 330 Kcal/ porțieNumăr de porții: 6Pentru acest mousse avem nevoie de următoarele ingrediente:300g de ciocolată albă6 albușuri10 cl de smântână...

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ
Macrişul este o plantă mai puţin folosită de gospodinele din România. Ca proprietăţi curative este indicat consumul de măcriş celor care suferă de boli ale ficatului, atenţie însă pentru cei care sunt...

Destinații de weekend 23 - 24 mai

Destinații de weekend 23 - 24 mai
Bookfest 2015A zecea ediție Bookfest are loc la Romexpo, între 22 şi 24 mai. Accesul la Bookfest și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit. Program vizitare: vineri, 22 mai: 10:00-21:00;sâmbătă,...