x close

Un gard viu, ca o mică minune în grădină

0
Autor: Cornelia Constantin 26 Sep 2009 - 00:00
Un gard viu, ca o mică minune în grădină /Garden Groom & iStockphoto
Vezi galeria foto


Chiar dacă presupune ceva bătaie de cap, un gard viu poate da farmec grădinii şi curţii dumneavoastră. După câţiva ani de străduinţă, veţi vedea că a meritat efortul.



O grădină reuşită fără garduri vii? Este aproape imposibil de realizat aşa ceva. E drept că sunt avantaje şi dezavantaje, dar rezultatul merită toate eforturile. Dacă e să facem o comparaţie între cele două tipuri principale de garduri, ajungem repede la concluzia că un gard obişnuit e mai ieftin decât unul viu şi se obţine mult mai repede. Dar nu va fi decât un gard, nu va fi înzestrat decât cu o semnificaţie utilitară.

Două variante...
Pe când unul viu e în permanentă schimbare, o frumuseţe naturală care se potriveşte în orice fel de grădină sau amplasament. Aşa că, în încercarea de a găsi calea cea bună între cele două variante, se întâmplă următorul lucru: gardul dinspre stradă îl realizăm din materiale obişnuite (fier, zidărie, plăci speciale, etc.), iar pentru celelalte încercăm... altceva.

Problemele sunt complexe în cazul gardului viu, pentru că implică bugete generoase, suprafeţe destul de mari de acoperit şi necesită timp până să se formeze ca un gard compact şi nu doar ca o înşiruire de arbuşti.

GARD VIU VEŞNIC VERDE
Un gard viu care să rămână verde şi peste iarnă - iată o dorinţă de luat în seamă. Puteţi să obţineţi un astfel de gard din conifere sau din foioase mai rezistente la temperaturi scăzute. Coniferele cresc relativ înalte şi protejează curtea de vânt, lucru care iarna poate să fie foarte folositor. Numai că aceşti arbuşti nu se împacă bine cu poluarea din marile oraşe, cu pământul lutos şi nici nu tolerează temperatura ridicată de peste vară.

Unele varietăţi de conifere desfrunzesc la bază pe măsură ce trece timpul. Foioasele sunt mai tolerante, se ramifică frumos, unele au şi frunziş colorat. Însă, îndată ce vine iarna îşi pierd atracţia - nu mai sunt decât o îngrămădire de crengi. Doar câteva nu prezintă acest incovenient: lemnul câinesc, cimişirul. Dar ca să puteţi recurge la o astfel de variantă trebuie să ştiţi exact ce vreţi.

Cimişirul este scund în general. El se foloseşte pentru borduri, delimitări, mozaicuri de vegetaţie. Lemnul câinesc creşte destul de mult şi nu este pretenţios, însă e posibil să vă dea de lucru în privinţa tunderilor. Sunteţi pregătiţi?

GARD VIU ÎNFLORIT  
Un gard viu înflorit şi eventual parfumat este o mică minune. Nu se obţine uşor, dar îndată ce-l vedeţi compact, frumos şi înflorit, uitaţi de munca depusă şi de aşteptarea care a avut loc. Ce plante puteţi folosi pentru a putea obţine un astfel de gard? Spiraea? creşte compact şi face flori albe graţioase şi uşor parfumate. Liliacul poate fi dirijat şi tuns sub formă de gard, nu neapărat sub formă de copăcel. Este o plantă rezistentă şi adaptabilă.

De asemenea, hibiscusul de grădină (siryacus). Singurul dezavantaj ar putea să fie o uşoară desfrunzire la bază după mai mulţi ani de vegetaţie, dar cu tunderi adecvate se poate remedia această problemă. Alte propuneri sunt: iasomia, coacăzul roşu, rhododendronul, călinul, forsythia, liliacul de vară, mărul, prunul şi gutuiul decorativ, părul pădureţ,  hortensiile, trandafirii. Fiecare plantă e potrivită într-un fel anume de grădină şi e bine să ştiţi exact ce vreţi. Căutaţi surse de informare şi utilizaţi-le.

Aşadar, dacă sunteţi dispus să depuneţi un efort constant pentru a avea o minune de grădină, pregătiţi-vă să căutaţi furnizori serioşi, să învăţaţi cum să alegeţi plante sănătoase şi potrivite pentru amplasamentul deţinut şi pentru ce doriţi să obţineţi. Pregătiţi-vă bugetele şi, mai ales, pregătiţi-vă răbdarea şi priceperea în ale grădinăritului. Uneori gardurile vii necesită câţiva ani de creştere şi modelare până să ajungă adevărate frumuseţi. Mai sunt şi garduri vii care nu necesită modelări, dar ele necesită spaţii destul de mari. Dacă aveţi o grădină spaţioasă, lăsaţi natura să-şi urmeze cursul. Feriţi-vă să forţaţi natura într-un fel sau altul.

TUNDERILE

Sunt operaţiuni necesare pentru mai toate gardurile vii. În funcţie de ritmul de creştere, sunt garduri care necesită una sau două tunderi pe an. Aveţi nevoie de unelte potrivite şi de cunoştinţe adecvate. Nu uitaţi de micile vietăţi care se cuibăresc în gardurile vii şi nici de depozitarea lăstarilor tunşi şi folosirea lor pentru compostare.

Citeşte mai multe despre:   mereu verde

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 7691


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi

REŢETA ZILEI:  Supă cremă de morcovi
Ingrediente: 500 gr morcovi, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 2.5 căni supă de pui (vită sau legume), 1 cm ghimbir, ½ lămâie, 2 linguri ulei, sare şi piper. Mod de preparare: Se curăţă morcovii...

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta
Malta ne dă impresia deseori că este o destinație de lux și sunt mulți români care o evită, însă în realitate este un loc accesibil și pentru cei cu buget redus. Malta este o oază de relaxare...

Arii protejate ale României. Complexul hidrografic Valea Rece

Arii protejate ale României.  Complexul hidrografic Valea Rece
Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național, situată în zona de nord-vest a Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor. Aria naturală se află în partea nordică a...

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate...

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)
Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca...
Serviciul de email marketing furnizat de