x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Atenție la roșiile din Turcia. Care este deosebirea față de roșiile românești

Atenție la roșiile din Turcia. Care este deosebirea față de roșiile românești

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2024   •   19:45
Atenție la roșiile din Turcia. Care este deosebirea față de roșiile românești

Deși producătorii autohtoni de roșii beneficiază de un program de susținere, românii aleg tomate din import, mai ales din Turcia. Motivele se regăsesc în faptul că producția internă nu acoperă consumul dar și pentru că supermarketurile aduc produse din străinătate întrucât sunt mai ieftine.

Problema majoră este că roşiile provenite din statele din afara UE sunt pline de pesticide. 

Mariana Jelea cultivă roşiile în judeţul Giurgiu, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Şi în acest an s-a înscris în programul Tomata, dar ajutorul nu-i este de mare folos. "3.000 de euro ce este? Folia şi sămânţa. Nici atâta. Măcar 5.000 de euro. Ca să fie şi ţăranul mulţumit, că de aia se chinuie. Şi de aia vor să mănânce roşie bună în luna mai, roşia românească, să aibă gust", spune Mariana Jelea, producător de roşii.

România, cel mai mare client UE al Turciei

Peste 24.000 de producători au beneficiat în 2024 de sprijin de la stat. Cu toate acestea, producţia de roşii scade, aşa că se importă tot mai mult. Supermarketurile sunt pline de roșii din Turcia. 

De exemplu, o caserolă cu roşii cherry costă 8 lei şi are 500 de grame, în timp ce roşiile vrac se vând la 8 lei pe kilogram. 

"În situaţia în care preţurile sunt mai scăzute în Turcia, jocul importatorului este evident şi câştigurile sunt pe măsură. Pe de altă parte, Turcia este puţin mai aproape de România", explică Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară.

La ultimele controale s-au descoperit însp pesticide în cantităţi uriaşe în roşiile vândute în supermarketurile din Capitală. "Turcia nu este membră a UE şi atunci nu putem discuta despre trasabilitate. Marfa ar trebui controlată în depozit, înainte de a veni către piaţă. Pot conţine cantităţi de pesticide", precizează expertul.

Roşii româneşti versus roșii turcești

"Aici avem o roşie din Turcia şi aici avem o roşie din România. Se vede clar diferenţa, poate nu sunt atât de frumoase, nu sunt perfecte, dar au un miros mult mai puternic, versus aceste roşii. Sunt perfecte, dar nu ştim cu adevărat care e cantitatea de pesticide. Asta de Turcia pare mult mai perfectă. Această roşie se simte foarte clar că nu a fost forţată", spune Fabius Antal, expert nutriţie.

Între 250 şi 500 de camioane pline cu roşii din Turcia intră în România în fiecare lună. România este cel mai mare client european al Turciei, la roşii. În fiecare an, plătim pe roșiile turceşti peste 50 de milioane de euro. 

Prețul mediu al roșiilor importate este anul acesta de 1,3 euro pe kilogram, respectiv 7 lei, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: rosii romanesti rosii turcesti