x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    09 Mar 2011   •   21:02
Reţeta de suflet

155556-bucate03-12-4.jpgAre un nume predestinat... gastronomic. Stefa­no Verdura. Adică: Ştefan Verdeaţă. Este ita­lian, născut la Niscemi, în Sicilia. O vreme, a lu­crat în Bucureşti, dar chiar dacă oraşul lui este mic – n-are nici 30.000 de locuitori – a preferat să plece din Capitala României pentru a se reîntoarce în... Capitala Anghinarei. L-am întâlnit la Bucureşti, la Festivalul Anghinarei. Şi mi-a vorbit cu pasiune despre „regina” lui. „Mie mi se pare că este asemeni cu florile. Are frunze, petale... Şi «il mio viola» nu are spini, cum are anghinarea de Ro­ma”, laudă el „carciofi violetto di Niscemi”.

Mă asigură că se poate pregăti în toate felurile: crudă, fiartă, la grătar, la cuptor, cu paste. Ba chiar şi de­serturi se prepară cu anghi­nare. Îmi recomandă să nu ratez îngheţata de an­ghinare, când o să vizitez Niscemi. Îngheţată? Ciu­lesc urechile. „Se dau fundurile de anghinare pe răzătoare şi se adaugă în baza pentru înghe­ţată (lapte, zahăr). Se fierbe pu­ţin, apoi se dă vasul la rece şi se pune în maşina de îngheţată. Are un gust unic, dulce-amar!”

Mai subliniază că anghinarea este o plantă foarte să­nătoasă. „Coles­terol zero! În schimb, are cinarină, o substanţă benefică în tratamentul ciro­zei hepa­tice. Are şi mult calciu...” Îi cer o reţetă de salată. „Se pregăteşte din inima plantei. Foile mai tari se aruncă, iar când ajungi la frunzele albe înseam­nă că sunt tinere. Aceea e inima de anghinare. O tă­iem julienne, condimentăm cu sare, piper şi suc de lă­mâie. Adăugăm ulei de măs­li­ne extravirgin. Sicilian. Are gra­dul de aciditate cel mai mic. Când pregătim anghi­narea cu ajutorul focului, nu-i mai dăm frunzele groase jos. Punem între ele usturoi, pătrunjel, ardei iute, sare şi ulei de măsline şi băgăm florile direct în foc. Când s-au copt, scoatem uşor inimile dintre foi. La Niscemi se pregătesc anghinare cu ustu­roi foarte gustoase!”, mă asigură. 

Zodia începuturilor
Pentru prima dată, România a fost invitată să participe la cea mai importantă competiţie internaţională a ciocolatierilor. Şi chiar dacă nu ne-am calificat în finala de la Paris, măcar am arătat că avem şi noi performeri în acest segment al artei culinare... Asta în condiţiile în care România nici nu are înscrisă în COR (codul ocupaţiilor) profesia de ciocolatier!
Nu este însă singura premieră pe care am marcat-o în ultima vreme. La Bucureşti s-a ţinut pentru prima dată un festival dedicat anghinarei. Şi tot în Capiatală s-a lansat zilele trecute primul vin spumant obţinut după metoda campenoise dintr-un soi pur românesc, Crâmpoşia de Drăgăşani. Suntem, deci, în zodia premierelor.

×
Subiecte în articol: editorial